logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 28GR9770/22B - Jak zamówić część zasilacza NR 3601?

cudzes 07 Maj 2006 09:56 3485 16
REKLAMA
  • #1 2600427
    cudzes
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam mam taki mały problem chciałbym zamówić do tego tv część ale nie wiem jak się to nazywa bo paliło mi bezpiecznik a okazało sie ze to było na zwarciu całe się prawie stopiło na schemacie jest tylko numer to jest w zasilaczu NR 3601 .
    Pozdrawiam:cry:

Moderowany przez Jaś Kula:

Poprawiłem na właściwy model TV w tytule.

• REKLAMA
  • #2 2600465
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Jeżeli wygląda to tak jak na poniższej fotce , to jest to pozystor. Czy prawidłowo wpisałeś model tego Philipsa ?
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • PHILIPS 28GR9770/22B - Jak zamówić część zasilacza NR 3601? pozystor.jpg (19.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2600607
    cudzes
    Poziom 15  
    Znaczy się pominołem 0 powinno być 28GR9770/22B
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 2601090
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam,nie musisz zamawiać orginalnego,jeżeli masz inne możesz go wstawić.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 2602348
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Jest to chassis Philipsa G110.Do tego chassis należy wstawić pozystor oryginalny. Tutaj pozystor spełnia także rolę ogranicznika prądu ładowania kondensatora sieciowego (ogranicznika prądu diod w układzie Gretza ).Pozdrawiam.SKORBI.
  • #6 2602702
    cudzes
    Poziom 15  
    Witam. Właśnie @skorbi ma rację ponieważ podstawiłem inny i nic nie ruszyło jak zaczołem mieżyć niewychodziło z niego z jednej nogi napięcie a juz w ten tv troche włożyłem i chciałbym go dla siebie zrobić wstawiłem nowe trafo i cały zestaw naprawczy i nic niechodzi teraz tylko szukam po tych sklepikach internetowych i niemoge znaleźć tego pozystora .
    Pozdrawiam
  • #7 2603910
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam,ja dalej jestem uparty,teraz na pewno już nie jest wina pozystora,tylko przetwornicy albo dalej po wtórnej stronie zasilacza.Sprawdż dla pewności napięcie na głównym kondensatorze za mostkiem prostowniczym,powinno być około 300 V.Powodzenia.
  • #8 2604038
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    JANEK 224 - dziwne rady dajesz, chyba nie wiesz, że ten pozystor z C110 ma odwrotne wyprowadzenia niż większość jego "kolegów" i nie da się tak łatwo zastąpić pierwszym lepszym. SCORBI wcześniej to pisał. Oczywiście, co do samego zasilacza, nie można wykluczyć uszkodzenia innych jeszcze elementów poza tymi z zestawu naprawczego (to tylko te typowe), tak więc trzeba dobrze obmierzyć całość tej dość skomplikowanej konstrukcji.
  • #9 2606300
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Zadzwoń do North i zamów.
  • REKLAMA
  • #10 2634566
    cudzes
    Poziom 15  
    Witam Załatwiłem juz części i pozystor był 96012 kupiłem zamiennik bo nie mogłem dostać oryginału jest to PTC96312 na kondensatorze otrzymuje 308V prąd idzie na transformator ale nie wychodzi z niego tak jak by było napięcie w zasilaczu wymieniłem juz BUT18AF i tranzystor BC368 dałem zamiennik BC639 i nadal ciemność podpiołem żarówke między colektor a emiter odłączająć baze na tranzystorze BU508AF i nawet nic nie mrugała nie wiem juz gdzie szukać przyczyny wszelka wskazówki mile widziane .
    Pozdrawiam
  • #11 2635771
    roman4
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    wymien transoptor CNX83A, sprawdz czy na BUT11A idzie sterowanie -0,2V. sprawdz 3618, 3658. Sprawdz to . Pozdrawiam Roman
  • #12 2635873
    cudzes
    Poziom 15  
    juz się pocieszyłem znowu pali mi bezpiecznik pomierzyłem diody prostownicze są ok znowu chyba pozystor padł niewiem dlaczego tak się dzieje na kondensatorze znowu zero napięcia już mam dosć tego tv pół dnia przesiedziałem i znowu się cofnołem do zasilacza sprawdze te elementy być może są przyczyną zwarcia
  • #13 2637285
    roman4
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Zrób odczep abyś sprawdził na sucho mostek i CE. bez reszty przetwornicy. BUT11A może być uszkodzony i będzie wtedy palił bezpieczniki. Musisz sprawdzić całą przetwornice na pierwotnym.
    Jeżeli nie masz to moge wysłać tobie schemat.
  • #14 2639141
    cudzes
    Poziom 15  
    Zrobiłem jak napisałeś BUT18AF był walnięty podmieniłem go i przez chwilke było ok następnie zaczeło coś lekko piszczeć i bezpiecznik padł chciałem zlokalizować to piszczenie ale niezdążyłem i znowu BUT padł musze zamówic ten układ CNX83A
    i wstawie bo u nas ciężko z częściami i zobaczymy może przez niego ten tranzystorek się pali jeżeli niesprawiało by ci problemu to schemacik mógłbys podesłać cudzes(_at_)poczta.onet.pl
  • #15 2641599
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    W Philipsach przy uszkodzeniu przetwornicy wstawia się z reguły cały zestaw naprawczy , a i to nie zawsze pomaga. Poczytaj stare posty dotyczace chassis G110.
    Pozdrawiam.
  • #16 2649611
    cudzes
    Poziom 15  
    Witam.Czytałem już chyba wszystkie stare posty na temat tego tv dużo jest postów nie zakończonych czyli czy naprawiony czy nie naprawiony a mnie juz ręce opadają teraz mi BUT-a pali i nie wiem co by podstawić aby sprawdzić czy znowu mi nie spali ,może macie jakiś sposób bo już troche ich straciłem i byłem zmuszony znowu zamówić:|
  • #17 2649975
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam. Cz nie doczytałeś się nigdzie żeby podłączyć żarówkę 40w pod bezpiecznik przy uruchamianiu przetwornicy a w twoim wypadku należało by wyciągnąć pozystor i wstawić w jego miejsce aby zasilanie było na mostek uchronisz elementy od spalenia, drugą żarówkę jak podłączasz to wyciągnij tranzystor i sprawdź miernikiem czy napięcia wyjściowe z przetwornicy nie mają zwarcia do masy najlepiej bezpośrednio na kondensatorach, należy każdy element przetwornicy dokładnie sprawdzić, podnieść jedną nogę rezystora lub diody i zmierzyć po takich zabiegach można próbować uruchomić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z zasilaczem w telewizorze Philips 28GR9770/22B (chassis G110), gdzie uszkodzeniu uległ element oznaczony jako NR 3601, będący pozystorem pełniącym funkcję ogranicznika prądu ładowania kondensatora sieciowego. Próby zastąpienia pozystora zamiennikami nie przyniosły efektu, gdyż oryginalny pozystor ma specyficzne wyprowadzenia. Wymieniono także tranzystory BUT18AF i BC368 (zamiennik BC639), lecz telewizor nadal nie działał poprawnie. Pojawiały się problemy z przepalaniem bezpiecznika, co wskazywało na możliwe uszkodzenia przetwornicy lub elementów wtórnej strony zasilacza. Zalecano dokładne pomiary napięć, sprawdzenie diod prostowniczych, kondensatorów oraz elementów takich jak transoptor CNX83A i tranzystor BUT11A, które mogą powodować zwarcia i uszkodzenia. Sugerowano stosowanie żarówki 40W jako zabezpieczenia przy uruchamianiu przetwornicy oraz odłączanie poszczególnych elementów do testów. Wskazano, że w przypadku uszkodzenia przetwornicy często stosuje się cały zestaw naprawczy dedykowany dla chassis G110. Autor ostatecznie zamówił pozystor zamiennik PTC96312, wymienił uszkodzone tranzystory, ale nadal boryka się z problemem przepalania bezpiecznika i braku napięcia na wyjściu transformatora, poszukując dalszych wskazówek i schematów do diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA