logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE T 610 Wyświetlacz świeci na niebiesko. Czy trzeba wymienić wyświetlacz?

PLKosa 09 Mar 2006 15:48 1430 9
REKLAMA
  • #1 2394101
    PLKosa
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam, mam podobny problem z tym modelem, otóż mój brat rozebrał koma i po złożeniu wyświetlacz świeci na niebiesko, tel raczej reaguje(stwierdzam to po dzięku klawiszy podczas naciskania)...w czym tkwi problem, prosze o rade, czy trzeba wymienić wyśiwetlacz, a może to wina softa.
  • REKLAMA
  • #2 2394126
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Najprawdopodbniej uszkodził taśmę od wyświetlacza i pozostaje tylko wymiana na nowy, lub źle włożył w gnizdo co jest mało prawdopodobne.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 2394217
    PLKosa
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Ehhh tak myślałem, a nie wiesz gdzie moge dostać taśme, ewentualnie cały wyświetlacz???
  • Pomocny post
    #4 2394284
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Samych taśm nie ma to jest całość a kupisz najtaniej na allegro.
    pozdr
  • #6 2394691
    Riker69
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Przed zakupem nowego LCD proponowałbym spróbować uratować ten uszkodzony. Jeśli masz doświadczenie w lutowaniu, to jest szansa na naprawę. Tak jak pisał Tino2003 uszkodzenie taśmy jest najbardziej prawdopodobne. Przyjrzyj jej się bardzo dokładnie pod lupą. Zwróć uwagę na miejsca łączenia linii styków (tych złotych) z zieloną taśmą "właściwą". Poruszaj b. delikatnie końcówką taśmy - patrząc pod lupą powinieneś zobaczyć pęknięte łączenia. Jeśli tak będzie wystarczy delikatnie zdrapać wierzchnią warstwę z zielonej taśmy (miejsce bezpośrednio sąsiadujące z załamaniem) i przy użyciu lutownicy i minimalnej ilości cyny naprawić przerwaną ścieżkę. Jest to jak najbardziej do wykonania i przy odrobinie opanowania powinno się udać...
  • REKLAMA
  • #7 3195059
    szicu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam ten sam problem, kupiłem nawet nowy wyświetlacz, ale dalej lipa. Telefon działa bo po podłączeniu kablem do kompa mogę dzwonić z niego itp. Ale wyświetlacz nic nie pokazuje, jest tylko podświetlony.
  • REKLAMA
  • #9 3195299
    szicu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie bardzo mam czym, mam do niego tylko kabelek taki pod usb a tym chyba nie idzie flashować.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z wyświetlaczem Sony Ericsson T610 objawia się niebieskim podświetleniem po rozebraniu i ponownym złożeniu telefonu. Telefon reaguje na naciśnięcia klawiszy, jednak ekran nie wyświetla obrazu. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzenie taśmy łączącej wyświetlacz z płytą główną lub jej nieprawidłowe osadzenie w gnieździe. Taśmy do wyświetlacza nie są dostępne osobno, konieczny jest zakup całego modułu LCD, który można znaleźć na aukcjach internetowych lub w serwisach GSM, choć ceny mogą być wysokie. Przed wymianą zaleca się dokładne sprawdzenie taśmy pod lupą i ewentualną naprawę uszkodzonych ścieżek poprzez lutowanie, jeśli użytkownik posiada odpowiednie umiejętności. W przypadku gdy wymiana wyświetlacza nie rozwiązuje problemu, możliwe jest uszkodzenie oprogramowania, które można próbować naprawić przez reflashing telefonu, jednak wymaga to odpowiedniego sprzętu. Brak wyświetlania mimo podświetlenia może wskazywać na problem zarówno sprzętowy, jak i softwarowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA