logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIMP lub inny "free" - nakładanie dwóch zdjęć.

kasprzyk 09 Mar 2006 18:21 29754 10
REKLAMA
  • #1 2394744
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Czy ktoś wie, jak to wykonać nałożenie dwóch zdjęć w tym programie lub może jakimś innym darmowym ?

Przykładowo te zdjęcia:

Za ciemny las:
    http://img478.imageshack.us/my.php?image=zaciemnylas8ry.jpg

Za jasne niebo:

http://img482.imageshack.us/my.php?image=zajasneniebo0th.jpg

Oczywiście zdjęcia, które będe chciał tak złożyć, będą wykonane ze statywu, będzie to ten sam kadr.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2395877
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ok!
    Dzięki - kadr nie był równy, pewnie jak będą idelane tylko wartość ekspozycji inna to wyjdzie to jeszcze lepiej.
    Może naświetlisz mi jak to zrobiłeś w PS?? możliwe, że zasady będą bardzo podobne.

Pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2396547
    didi71
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Wczytałem dwa zdjęcia, przeciągnąłem jedną fotkę do drugiej. Zostaje utworzona warstwa 1. I przy tej warstwie pokazują się dwa suwaki, krycie i wypełnij. Chwila zabawy i zrobione. :) Życzę powodzenia i pozdrawiam.
    P.S.
    Opis obrazowy --> http://img139.imageshack.us/my.php?image=przyklad9ud.jpg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2396829
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Jak zrozumiałem kolegę kasprzyka chodziło mu chyba o to aby na obraz "za jasne niebo" nałożyć ciemne niebo z obrazka "za ciemny las" ?

Używając bezpłatnego programu
    PhotoFiltre 6.2.3 http://www.photofiltre.com/ uzyskałem taki efekt.

Oczywiście zdjęcie wymaga korekty ale sama operacja była bardzo prosta, a ja nie jestem grafikiem i za bardzo się na programach graficznych nie znam.
    Załączniki:
    • GIMP lub inny "free" - nakładanie dwóch zdjęć. zlozony.jpg (126.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2396837
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Dzięki - doszedłem wczoraj do tego - jednak jeszcze nie potrafiłem rozdzielić "góry" od "dołu".
    Mam nadzieję, żę robiłeś to "na szybkiego" i efekt końcowy może być dużo, dużo lepszy ;)

Pozdrawiam

W międzyczasie pojawiła się druga odpowiedź - także dziękuję.
  • #8 2398357
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    paweliw napisał:
    Jak zrozumiałem kolegę kasprzyka chodziło mu chyba o to aby na obraz "za jasne niebo" nałożyć ciemne niebo z obrazka "za ciemny las" ?
    ale sama operacja była bardzo prosta, a ja nie jestem grafikiem i za bardzo się na programach graficznych nie znam.

To tak ładnie jak na małe umiejętności :) ja grafikiem także nie jestem, jednak nie udało mi się tego zrobić w tym programie... :(
    Czy może kolega krok po kroku ..
    pzdr
  • Pomocny post
    #9 2399352
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Krok po kroku:
    Wczytałem oba zdjęcia do programu, ustawiłem ich rozmiar na identyczny (jedno zdjęcie było mniejsze).
    Ze zdjęcia za "ciemny las" skopiowałem fragment nieba (prostokąt od góry do najniższych drzew z prawej strony).
    Na zdjęciu za jasne niebo zaznaczyłem "magiczną różdżką" styk połączenia lasu z niebem (zaznaczył się cały obszar powyżej drzew do góry obrazka - nie zawsze w pierwszej próbie się to udaje).
    Na tak zaznaczony obszar wkleiłem poleceniem Wklej w (prawy przycisk myszki) skopiowane "niebo" z drugiego obrazka.
    Kilka przesunięć góra, dół i rozciągniecie wklejanego obszaru w celu dopasowania i to wszystko.

Swoją drogą kiedyś próbowałem GIMP-a ale jakoś praca na warstwach mi się nie spodobała, na PhotoShopa mnie nie stać a PhotoFiltre bardzo mi przypadł do gustu.
    Polska translacja, szybkie działanie, bardzo wiele filtrów i efektów i wszystko w darmowym programie to uważam dużo.
    Nie za dużo bawiłem się zdjęciami (nie było potrzeby), teraz mam aparat cyfrowy więc coś do postawowej obróbki się przyda.
    Do tej pory używałem XnViewa (także free, do przeglądania idealny) ale ma bardzo ograniczone możliwości edycji "ręcznej" zdjęcia.
    Do PhotoFiltre ściągnąłem sobie parę pluginów i zobaczę co jeszcze dzięki nim można uzyskać.

Miłego przerabiania.
  • Pomocny post
    #10 2413390
    mdx
    Poziom 12  
    No to jeszcze raz Gimp.
    Wczytujemy oba obrazki. Ten z jasnym niebem wklejamy jako nową warstwę i odpowiednio przeskalowujemy, gdyż zdjęcia są w różnych rozdzielczościach. Klikamy na nowej warstwie prawym przyciskiem myszy i wybieramy "Dodaj maskę warstwy". Dodajemy kopię w odcieniach szarości z inwersją, po czym ustawiamy jasność i kontrast maski. W masce - ciemniejsze miejsca oznaczają większą przezroczystość.
    Dzięki inwersji przy robieniu maski, jasne niebo jest teraz przezroczyste praktycznie całkowicie, a ciemne drzewa są widoczne na pierwszym planie.
    Całość na szybko trwa 2 minuty..
    Załączniki:
    • GIMP lub inny "free" - nakładanie dwóch zdjęć. 1.jpg (42.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2414042
    zbyszq
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    brawo mdx na tym zdjęciu wogóle nie widać żeby było przerabiane

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nakładania dwóch zdjęć o różnych ekspozycjach (ciemny las i jasne niebo) przy użyciu darmowych programów graficznych. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie warstw i masek warstw w programach takich jak GIMP i PhotoFiltre. W GIMP-ie zaleca się wczytanie obu zdjęć, skalowanie do identycznych rozmiarów, dodanie nowej warstwy z jasnym niebem, a następnie zastosowanie maski warstwy z inwersją i regulacją jasności oraz kontrastu, co pozwala na selektywne łączenie fragmentów zdjęć (np. ciemne drzewa z jasnym niebem). W PhotoFiltre opisano metodę kopiowania fragmentu nieba z jednego zdjęcia i wklejania go na drugie z użyciem narzędzia "magiczna różdżka" do zaznaczenia obszaru. Wskazano również, że Photoshop umożliwia podobne operacje za pomocą warstw i regulacji krycia. Całość wymaga zdjęć wykonanych ze statywu, z tym samym kadrem, ale różną ekspozycją, co ułatwia precyzyjne łączenie obrazów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA