logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontroler stacji dyskietek,a błąd "601 error kontroler&

tatra-arek 09 Mar 2006 22:55 2402 10
REKLAMA
  • #1 2396071
    tatra-arek
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam Mam problem z kontrolerem stacji dyskietek:( Po włączeniu kompa wyskakuje błąd 601 error kontroler. Komputer to compaq, płyta również compaq (intel), procesor 400Mhz. Mam dwie takie same płyty i na obu to samo się dzieje:( kable wymieniłem na nowe! Może to coś w BIOSIE? Nie wiem Proszę was o pomoc
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

Załączniki:
    • Kontroler stacji dyskietek,a błąd "601 error kontroler& plyta.jpg (124.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2396120
    pawlosso
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam napisz kiedy ci wyskakuje ten blad pod windowsem czy w czasie ladowaniwa biosu?
  • REKLAMA
  • #3 2396162
    tatra-arek
    Poziom 15  
    w trakcie ładowania sie biosu
  • REKLAMA
  • #5 2396207
    tatra-arek
    Poziom 15  
    z podłączono:(
  • REKLAMA
  • #6 2396241
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1582
    w takim razie powalcz w BIOSie z ustawieniem flopa (w tabelce z linku jest to jedna z porad rozwiązania problemu)

-
    i jeszcze - a bez podłączonej ?
  • #7 2396268
    tatra-arek
    Poziom 15  
    bez podłączonej stacji nie ma błędu

Dodano po 2 [minuty]:

Zaraz zobaczę. Dzięki za link
  • #8 2396409
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Formalnie rzecz biorąc opis błędu jest taki:
    Nr błędu: 601
    Znaczenie błędu: Disk Controller Failure
    Prawdopodobna przyczyna: Diskette Controller
    Jakie działania podjąć: Run Computer Setup, Check/Replace Cables, Replace System Board
  • #9 2397618
    tatra-arek
    Poziom 15  
    a po Polsku? co mam zrobic? Stacje i taśmę wymieniłem, a może to bios? Przywruciłem maksymalne bezpieczne ustawienie biosu za pomoco Load Fail-Safe Optios i nic. Może jest jakaś inna funkcja w biosie która odpali mi flopa? to niemożliwe że na dwóch takich samych płytach mam uszkodzony kontroler.
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!
    (TJT)
  • #10 2399127
    jerzy markowski
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Spróbuj podłączyć innego,najlepiej sprawdzonego flopa.
  • #11 2399600
    tatra-arek
    Poziom 15  
    Przyczyno mojego problemu była nie odpowiednia taśma. Zastosowałem starą, prostą taśmę i jest OK.! Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu 601 "Disk Controller Failure" pojawiającego się podczas uruchamiania komputera Compaq z procesorem 400 MHz i płytą główną Compaq (Intel). Błąd występował tylko przy podłączonej stacji dyskietek, a po jej odłączeniu znikał. Wymiana kabli na nowe nie rozwiązała problemu. Zalecano sprawdzenie ustawień BIOS-u dotyczących kontrolera stacji dyskietek oraz podłączenie innej, sprawdzonej stacji. Ostatecznie przyczyną problemu okazała się nieodpowiednia taśma do stacji dyskietek – zastosowanie starszej, prostej taśmy rozwiązało błąd 601 i umożliwiło prawidłową pracę kontrolera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA