logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wejść do BIOSu w Compaq DeskPro 2000 z błędem 601 Diskette Controller?

Bułgarki 08 Gru 2005 07:44 2198 7
REKLAMA
  • #1 2064376
    Bułgarki
    Poziom 11  
    Witam
    Moje pierwsze pytanie to jak wejść do biosu w tym komputerze? (czytaj dalej)

Niedawno wszedłem w posiadanie tego samego typu komputera, tzn. Compaq DeskPro 2000 i mam z nim problem. Postąpiłem zgodnie z tym co wyczytałem na pewnej stronie, że należy ściągną plik SP4711.exe i stworzyć dwie dyskietki, ponieważ chciałem się dostać do BIOSU - a tak niby jest procedura. Niestey jest to niemożliwe ponieważ w czasie uruchamiania komputer od razu zgłasza błąd: 601 - Diskette Controler Error i nie jestem wstanie uruchomić komputera z dyskietki.

Co mam zrobić by uruchomić ten komputer lub chociaż dostać się do BIOSU?

Posiadam stary kontroler IDE (2x dyski i 1x floppy) na złącze ISA. Podłączam tasiemke od dyskietek do tego kontrolera i uruchamian kompa. Błędy są następujące: 601-Diskette Controler Error i dodatkowo konflikt złącza LPT1 oraz kontrolera FLOPPY i chyba jeszcze IDE.

W jaki sposób odłączyć na płycie głównej kontrolre IDE?

Czy można uruchomić ten komputer z bootowalnej płyty CD?
    Jeżeli tak to jak można zainstalować ten CD-ROM w komputerze, żeby go widział?

Dziękuje za zainteresowanie i odpowiedz
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2064407
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jeżeli masz błąd kontrolera dyskietek i 100% pewności że stacja sprawna to najprosciej odpiąć dysk i wtedy wystartuje z pierwszej dyskietki z setupem. Z zewnętrznej karty nie wystartujesz ani z FDD ani z HDD - jest nieprzydatna - wyjmij i zapomnij o niej.
    Do zrobienia setupu na dysku potrzebna jest jeszcze dyskietka diagnostyczna.
    Poczytaj posty moje i Kolegi HenryK3 na temat Deskpro.
  • REKLAMA
  • #3 2065761
    Bułgarki
    Poziom 11  
    Witam
    Posiadam już zrobione dyskietki do tego modelu.
    Stacja dyskietek na pewno jest dobra ponieważ korzystam z niej w drugim komputerze.
    Zrobiłem tak jak napisałeś, czyli odpiołem wszystkie taśmi i pozostawiłem jedynie podpięte dyskietki do płyty głównej i odpaliłem komputer. Niestety tą drogą nie osiągnąłem nic. Wyskoczył błąd 601 czyli Diskiete Controler Error, następnie wyjechał z tekstem że ładuje standardowe ustawienia i pojawiły się dwa okienka: F1 - save changes F2 - ignore changes. W pierwszym wariancie wybrałem F1; komputer zrestartował się, nie pojawił się żaden błąd następnie pojawiło się czarne tło (nic) i tylko kursor migający w lewym górnym rogu (w tym momencie ciskałem F10; ALT+CTRL+ESC; F1 i F2) po pewnym momencie napisał że nie ma system lub ma error i mam włożyć dysk (dyskietka cały czas siedziała w napędzie). Dodam jeszcze że później wypróbowałem klawisz F2 - ignore changes. Różnica polegała na tym że pojawił się błąd Diskette Contrler Error.
    Przez cały okres dioda stacji dyskietek zaświecała się jedynie na chwile przed pojawieniem się zgłoszenia błędu.

Czy masz jeszcze jakieś pomysły?
  • Pomocny post
    #4 2066488
    Robert B
    Poziom 43  
    W takiej kolejności:
    Reset biosu
    Wymiana taśmy FDD
    Zrobienie setupu na dysku na innym Deskpro 2000 (wejście do setupu - F10. Nie czytałeś postów?)
    Otwarcie śmietnika
    Otwarcie piwa na te smutki
  • REKLAMA
  • #5 2066596
    Bułgarki
    Poziom 11  
    Witam
    Przeczytałem że jesteś specem od komputerów więc mam troche inny pomysł, z Twoją pomocą oczywiście. Mam zamiar olać tą stacje dyskietek i połączyć ten komputer w sieć z innym przez karte sieciową.
    Szczegółem planu jest to, że mam zamiar wyjąć dysk twardy z DeskPro 2000 i wsadze do innego komputera a tam wgram całe opragramowanie (instalki) jakie będzie mi potrzebne, razem z potrzebnymi sterownikami i innymi rzeczam - na zapas. Następnie chce przełożyć dysk i zainstalować system i inne rzeczy dzięki czemu będę miał gotowe oprogramowanie i będę mógł (oczywiście bez FDD ale za to z LANem) używać swobodnie (mam nadzieje) DeskPro 2000.
    Wyczytałem gdzieś że można zrobić "osobną partycję" (czy jakoś tak) z zawartością dyskietek dzięku czemu możliwe będzie wchodzenie do BIOSU bez potrzeby dyskietki; i tu potrzebuje Twojej pomocy? czy możesz mi to wytłumaczyć "na chłopski rozum"?
    Z góry dzięki.

P.S. Czytałem posty, inne też, w niektórych była propozycja właśnie takich kombinacji dlatego uważałem, że warto spróbować. F10 też używałem.
  • Pomocny post
    #6 2066612
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Tą osobną partycję robi się po wystartowaniu komputera z dyskietki.

Możesz zawsze skopiować taką partycję np. Partition Magic'iem z innego Compaq'a (taki sam model) na swój dysk.
  • Pomocny post
    #7 2066674
    Robert B
    Poziom 43  
    Podłączasz PUSTY (bez żadnej partycji) dysk, odpalasz z dyskietki diagnostycznej, która zakłada partycję pod setup (kilka MB) i upomina się o kolejne dyskietki z setupem który wrzuca na tę partycję.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic199619.html
    Zadaj sobie trochę trudu i znajdź posty o których pisałem wpisując w naszą wyszukiwarkę "deskpro" i autora "Robert B"

P.S.
    Nie dodałem że ta procedura jest możliwa tylko na innym Deskpro 2000. Na pececie to nie pójdzie.
  • REKLAMA
  • #8 2262087
    Bułgarki
    Poziom 11  
    OK - dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wejścia do BIOS-u w komputerze Compaq DeskPro 2000, który zgłasza błąd 601 - Diskette Controller Error podczas próby uruchomienia z dyskietki. Komputer posiada zewnętrzny kontroler IDE na złączu ISA, do którego podłączona jest stacja dyskietek, jednak pojawiają się konflikty sprzętowe między kontrolerem dyskietek, LPT1 oraz kontrolerem IDE. Standardowa procedura aktualizacji BIOS-u wymaga uruchomienia z dyskietki diagnostycznej (plik SP4711.exe), jednak błąd kontrolera dyskietek uniemożliwia bootowanie z FDD. Rozwiązania obejmują odłączenie dysków twardych, reset BIOS-u, wymianę taśmy FDD oraz wykonanie partycji na dysku twardym dedykowanej do setupu BIOS-u, którą można utworzyć uruchamiając komputer z dyskietki diagnostycznej na innym komputerze DeskPro 2000. Możliwe jest także przeniesienie dysku twardego do innego komputera w celu instalacji oprogramowania i sterowników, a następnie powrót dysku do oryginalnego komputera, co pozwoli na ominięcie problemów z dyskietką i umożliwi korzystanie z sieci LAN zamiast FDD. Procedura tworzenia partycji setupowej wymaga dysku bez partycji, uruchomienia z dyskietki diagnostycznej i kopiowania plików setupu na tę partycję.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA