logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV29C3D - poziome paski i zniekształcenia obrazu po uruchomieniu

tenenberg 10 Mar 2006 00:24 2147 4
REKLAMA
  • #1 2396414
    tenenberg
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.

Telewizor używany sony KV29C3D. Po jego uruchomieniu bylo slychac kilka "strzykniec" podczas ktorych obraz mial efekt taki jaki obserwujemy naciskajac przycisk rozmagneoswywania na monitorze. Przy drugim uruchomieniu pojawilo sie dosyc duzo poziomych paskow. Widoczne sa bardziej na ciemnym niz na jasnym tle. Dodatkowo wyswietlany obraz daje efekt taki jakby ogladac plik o kolorystyce 32 bitowej barwie na ustawieniu najwyzej 16 bitowym badz duzo mniejszym.

Sprzedawca poradzil abym sprobowal uzyc pokretla na plycie glownej i przeslal mi taka fotke.

Sony KV29C3D - poziome paski i zniekształcenia obrazu po uruchomieniu

Nie znam sie na elektronice. Poradzcie prosze czy jutro brac sie za uzycie pokretla ? Czy to wogole moze pomoc ? Serdecznie prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2396520
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Efekty jakie opisujesz mogły być wywołane przebiciami w kineskopie, ale z reguły po ustąpieniu chwilowego zwarcia obraz wraca do normy. Ty piszesz, że działa, ale coś nie tak. Być może wystąpiły jeszcze inne uszkodzenia związane z przebiciami w kineskopie choć bardziej prawdopodobne są tzw. zimne luty.
    Proponuję w czasie gdy TV gra opukać trzonkiem śrubokręta lub pędzla szyjkę kineskopu. Jeśli to jego wina to z reguły objaw się powtarza w tym czasie. Może również wystąpić awaryjne wyłączenie TV.
    Ponadto proponuję wcisnąć /przy wyłączonym TV!!/ przewód łączący trafopowielacz z kineskopem. Zarówno przy tafie jak i kapturek na kineskopie.
    Regulacja pokazanym potencjometrem służy do regulacji napięcia na siatce drugiej kineskopu, czyli jasności świecenia i moim zdaniem nic w tym przypadku nie zmieni. Zmniejszenie G2 może spowodować, że kineskop po włączeniu pozostanie zablokowany /czarny/, a nadmierne zwiększenie jeszcze częstrze przebicia, jeśli one faktycznie występują.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 2396522
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Oj, wydaje mi się, że to nie to co przedmówca sugeruje. To raczej usterka w bloku cyfrowym - zimne luty, brak kontaktów - przerabiałem to wielokrotnie. Czasem bzdura, czasem naprawa wymagająca poświęcenia wiele czasu . Jeżeli nie masz doświadczenia w naprawach TV oddaj sprzęt do naprawy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2399710
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Akurat pisałem, że bardziej prawdopodobne są zimne i brak kontaktu
    /przewód WN/. A teraz jeszcze bardziej dobiję autora stwierdzeniem, że głównym winowajcą tego zamieszania może być trafopowielacz. Pozdrówka!
  • #5 2402737
    bertosz
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Ja bym jeszcze sprawdził (oczywiście oprócz zimnych lutów co w Sony jest nagminne) opory w pobliżu tego trafa.
REKLAMA