logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29c3 - zakłócenia na ekranie, jak naprawić poziome kreski?

Rudolf 29 Sty 2007 19:08 1812 5
REKLAMA
  • #1 3503398
    Rudolf
    Poziom 1  
    Mam problem z Sony KV-29c3 po załączeniu z początku sporadycznie a teraz coraz częśćlej wystepują na ekranie zakłucenia (malutkie poziome kreseczki) bez wzgledu na odbierany program z kablówki czy też ze (zł.Skart,S-VHS,)zakłócenia czasami ustępują na jakiś okres i znowu się pojawiają coraz częśćlej są tak gęste że prawie nic nie widać na ekranie, słyszałem że w takim wypadku należy poprawić wlutowane podzespoły w tunerze TV proszę o pomoc i ewentualne wskazanie przyczyny i ewentualne możliwosci naprawy za wszelką pomoc z góry dziekuję.

Sony KV-29c3 - zakłócenia na ekranie, jak naprawić poziome kreski?
  • REKLAMA
  • #2 3503460
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Sieje z Wysokiego , przelutuj trafopowielacz i okolice jego sprawdzić końcówkę z trafa na kineskopie i podstawkę kineskopu .

Wieczorem przy zgaszonym świetle czasem widać gdzie przebija .
    Może być wina trafa .
  • REKLAMA
  • #3 3503493
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Aluś twierdzi wysokie.Aby się przekonać wycisz TV całkowicie i posłuchaj dokładnie czy jest syczenie.Ja jednak nie stawiałbym na wysokie.Z tego zdięcia wygląda na zakłucenia właśnie w torze głowicy lub p.cz.Dokładnie sprawdż zimne luty.Przyglądnij się elektrolitom czy aby nie ma spuchniętych lub wylanych.Chociaż mówisz że na S-vid również?Nio ciekawe.Prześledż również matrycę oraz sam wzmacniacz końcowy wizjii.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3503537
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Czy regulacja kontrastu i jaskrawości wpływa na intensywność występowania tej usterki? Przełączenie na AV (bez podpiętego żródła) daje na czarnym tle też takie "mrowienie"?
  • REKLAMA
  • #6 6170103
    kamil2005
    Poziom 1  
    Witam, mam podobny problem, ale objawy opisane wyżej pojawiają się po kilku godzinach (2-3h) od włączenia, w dodatku nie zawsze, proszę o pomoc (lutowanie pamięci i kondensatora już przerabiałem)
REKLAMA