logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux mandriva 2006. Czarny ekran podczas instalacji. Płyta się zatrzymuje.

franzmauler 10 Mar 2006 17:52 2148 19
REKLAMA
  • #1 2398715
    franzmauler
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    w czasie instalacji po otwarciu okna instalacji i wcisnieciu obci instaluj badz podobnej pojawia sie czasny ekran plyta staj i koniec instalacji w czym moze byc problem jak sobie z tym poradzic
  • REKLAMA
  • #2 2399040
    Klawish89
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jesli płyta staje, a pozniej ekran ciemnieje- wg mnie moze to byc wina wlasnie samej plyty. Sprobuj ja odtworzyc na windowsie, zobacz czy wtedy plytka jest odczytywana wlasciwie.
  • #3 2399611
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.
    Załątw sobie inną płytę. Masz oryginał czy kopia robiona na własny użytek ? Miałęm coś podobnego na ZX i celku 400 oraz GeForce2 i kiedy instalowałem jakiegoś wrednego pingwina, który u reszty świata działał nawet na zniszczonych kompach ;-) u mnie był czarny ekran ale poradziłem sobie. Wiesz jak- dałem sobie spoko z instalowaniem po kilkunastu próbach. Rozejrzyj się za innym eskimosem .Aha podawaj konfigurację, tego nie czytają wróżki.
  • REKLAMA
  • #4 2400142
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Być może nei włącza się tryb graficzny. Na początku, zamiast Enter naciśnij F1 i wybierz tryb tekstowy instalacji. Chociaż ja też bym stawał na wadę płyty.
  • #5 2400532
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    - albo płyta jest źle zgrana
    - albo masz wersje na 64 bity a kompa 32 ( tylko że w tym przypadku powinno wywalać komunikat niezgodności )
  • #6 2407508
    franzmauler
    Poziom 16  
    płyta jest ok kupilem nawet 2gi zestaw plyt bo tez tak myslalem i jest to samo tak samo sie zachowuje
  • #7 2408149
    halif
    Poziom 27  
    Ciekawy problem. Jaką masz kartę graficzną? Próbowałeś uruchamiać instalację w trybie tekstowym?
  • #8 2408248
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2245
    Jak napisał halif - F1 i tryb graficzny lub jeśli jest taka opcja to wybierz failsafe tzn. bez wykrywania sprzętu !
  • #9 2408415
    halif
    Poziom 27  
    F1 i tryb teksowy, a nie graficzny... Nie będzie trybu failsafe, bo jesteśmy jeszcze przed instalacją, a nie przed uruchomieniem. Chociaż po naciśnięciu F1 jest parę dodatkowych opcji instalacji. Ze standardowymi np sterownikami graficznymi, lub bez instalacji sieci...
  • #10 2410388
    artur_wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    napisz jaki masz sprzęt !!! albo odrazu polecam FORUM ZJAWISK NIE WYJAŚNIONYCH !! W biosie zrób LOAD DEFAULT SETTINGS lub LOAD FAIL SAFE jak masz taką opcję ,,,, i próbuj , podmień karte graficzną , jak masz w tym pudełku jakieś karty na starej szynie ISA to je wywal odrazu przed instalacją .. mogę jeszcze powróżyć trochę :-)
  • REKLAMA
  • #11 2410922
    marek216
    Poziom 43  
    podaj dokładną konfiguracje komputera bo cos bardzo dziwny robi sie Twój problem
  • #12 2411484
    franzmauler
    Poziom 16  
    proc Amd 3000+ dysk 2x maxtore 80gb na sata, karta geforce 512 mb komp nowy
  • #13 2411887
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2245
    To sprawdź jeszcze z tymi opcjami i sprawdź czy nie masz w biosie włączonej ochrony antywirusowej ? juz po zainstalowaniu do /etc/lilo.conf dodaj wpis noapic nolapic PRZYKŁAD !!! : chodzi o pogrubione wpisy !!!
    image=/boot/vmlinuz
    label="linux"
    root=/dev/hda1
    initrd=/boot/initrd.img
    append="noapic nolapic splash=silent"
    vga=788

Opcje instalatora !

-linux noapic nolapic
    -linux noapic nolapic acpi=off
    -linux noapic nolapic pci=noacpi
    -linux noapic acpi=ht
  • REKLAMA
  • #14 2411915
    halif
    Poziom 27  
    Masz na pewno Linuxa Mandrive 2006? Moze masz któregoś Mandrake 10.x tylko z najnowszymi pakietami. Może masz linuxa na starym jądrze, który nie obsługuje dysków SATA? Jeżeli masz możliwość to spróbuj zainstalować innądystrybucję. Jak ściagasz obrazy z netu to może być nawet Knoppix na 1CD.
  • #15 2412726
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Wywal grafikę i włóż na PCI. I daj znać czy pomogło. Jeśli będzie szło to znaczy że śmieci Ci grafa.
  • #16 2412755
    halif
    Poziom 27  
    Nie wiem czy winna jest grafika. Niby objawy wskazują na nią, ale żadne Mandrivy i wcześniej Mandrake nie miały problemów z GeForce'ami. No przynajmniej ja nigdy sie z nimi nie spotkałem, a na paru, różnych systemach i platformach te Mendy instalowałem :) . Może masz jeszcze jakieś głupoty w Biosie, pokroju wyłaczonego cachowania video i systemu...
  • #17 2414331
    Twister0
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja przy instalacji linuxów na "egzotycznym" (tzn. żadko spotykanym ) sprzęcie miałem kilka razy taki problem - w każdym wypadku pomagało włożenie innej pamięci RAM. Po instalacji można dalej kożytać ze starej. Jest to chyba problem jądra(czy, jak kto woli - kernela) a nie konkretnego instalatora linuxa.
  • #18 2416303
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    franzmauler napisał:
    w czasie instalacji po otwarciu okna instalacji i wcisnieciu obci instaluj badz podobnej pojawia sie czasny ekran plyta staj i koniec instalacji w czym moze byc problem jak sobie z tym poradzic

Sciągnij Mandriva LiveCD i zobacz, czy działa normalnie.

Stąd możesz pobrać :

ftp://fr2.rpmfind.net/linux/Mandrakelinux/official/iso/2006.0/i586/

(nie tylko LiveCD. Free 06 też (DVD oraz CD) niepotrzebnie kupowałeś drugi zestaw płyt)
  • #19 2504058
    mały89
    Poziom 12  
    Witam
    Mam nastepujacy problem. Mam kompa z systemem Linux mandriv 2006.
    Jak trzeba sformatowac dysk by to wyzucic ?? Próbowalem przez plytke xp bo zawsze tak sie udawalo. Prosze o pomoc
  • #20 2505075
    marek216
    Poziom 43  
    :arrow: mały89
    uzyj Partition Magic'a

a na przyszlośc użyj funkcji szukaj bo to było omawiane przy innych problemach, a Twój post w tym watku nic nie nosi

:arrow: franzmauler
    zerknij na to forum http://forum.mandriva.org.pl/
    , moze tam znajdziesz odpowiedź

a sprawdzałe spłyte w innym komputerze ?

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji Linux Mandriva 2006 pojawia się czarny ekran i proces instalacji zatrzymuje się. Możliwe przyczyny to uszkodzona lub źle nagrana płyta instalacyjna, nieprawidłowy tryb graficzny podczas instalacji, niezgodność wersji systemu z architekturą sprzętu (32-bit vs 64-bit), problemy z kartą graficzną lub ustawieniami BIOS-u. Zalecane jest sprawdzenie płyty na innym komputerze, uruchomienie instalacji w trybie tekstowym (klawisz F1), wyłączenie funkcji antywirusowej w BIOS-ie, dodanie parametrów noapic i nolapic do konfiguracji jądra, a także testowanie instalacji z inną kartą graficzną lub pamięcią RAM. Wskazano również możliwość problemów z obsługą dysków SATA przez starsze jądra Linuksa. Proponowano także użycie Mandriva LiveCD do weryfikacji działania systemu bez instalacji. W dyskusji podkreślono konieczność podania dokładnej konfiguracji sprzętowej w celu lepszej diagnozy problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA