logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy napięcie ładowania 14,53 V w Golf 3 TD 93 jest za wysokie?

suder 11 Mar 2006 09:08 2300 3
REKLAMA
  • #1 2400693
    suder
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Niewiem czy to probloblem czy nie ale się zapytam czy napięcie ładowania 14,53 V jest za duże dla akumulatora 45ah wiem że akumulator jest troche zamały jak dla tego auta ale jakoś kręci a niezapokoiło mnie to ładowanie bo przepaliła mi się żarówka i miała tą osłone metalową fioletową tak jaby poszedł na nią zaduży prąd i jeszcze jedno pytanko czemu resetuje mi się czasami zegarek podczas odpalania auta, dodam że czasami zapala mi sie kontrolka od poduszek bo przeładowuje akumulator, podczas testu komputerowego pokazuje błąd,, zbyt duże napięcie na poduszce pasażera"
  • REKLAMA
  • #2 2400719
    virus_lx
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Witaj.
    Po pierwsze to akumulator 45Ah jest stanowczo za mały na silnik 1.9td.
    Po drugie napięcie ładowania powinno być do 14.5V u Ciebie 14.53 to nie jest za dużo jak zmienisz aku na większy (pewnie jakiś 62Ah) to powinno być ok.
    A zegarek resetuje Ci sie dlatego że przy odpalaniu masz za duży spadek napięcia, podłącz sobie miernik na zgaszonym silniku i odpal auto napięcie nie powinno spaść mniej niż do około 9,6V.
    To by było na tyle.
    Przedewszystkim zmień aku na odpowiadający twojemu vw. i powinno być OK.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2401018
    fotoplus
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Na pewno akuma !
  • #4 2423816
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    napiecie ladowania 14,53 to nie jast za duzo biorac pod uwage tolerancje miernika zazwyczaj 5-10% aku moze nie za maly co stary nie ma pojemnosci i w tym roczniku silnik nie odpala juz jak nowy. pozdrawiam
REKLAMA