logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf III 1.9TDi - przeładowanie akumulatora, problem z regulatorem napięcia?

GregoriX77 23 Wrz 2011 09:53 7510 7
REKLAMA
  • #1 9955073
    GregoriX77
    Poziom 2  
    Witam
    Ostatnio przy dłuższym postoju przez około 7 dni całkowicie rozładował mi się akumulator. Był to tydzień w którym bardzo mało jeździłem zrobiłem około 50km, normalnie robię około 300-400km i nie było problemu. Zainteresował mnie ten mankament i postanowiłem sprawdzić czy alternator ładuje aku, po podpięciu voltomierza bez obciążenia na odpalonym silniku wyszło około 14,5V z włączonym nawiewem i światłami ponad 15V a jak odpaliłem car audio wyszło przeszło 16V.
    Chciałem się zapytać czy to normalne że akumulator sie grzeje, czy może ma powyginane płyty które się zwierają i przy dłuższym postoju się rozładowuje co też powoduje grzanie aku.
    Czy winny może być regulator napięcia?
    Akumulator może mieć już z 5 lat.

Auto golf 3 1.9TDi aku 64AH
  • REKLAMA
  • #2 9955091
    domellus
    Poziom 29  
    Ocena: 286
    16V to za wysoko. Ładowanie powinno się utrzymywać w granicach 14 - 14,5V.
    Winny może być regulator napiecia ładowania. Co do akumulatora można sprawdzić jego stan w warsztacie itp. gdzie mają do tego przyżądy i nie kosztuje to astronomiczne kwoty :)
  • REKLAMA
  • #3 9955101
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1625
    Zbyt duże napięcie ładowania. Nie powinno przekroczyć 14.4V. Sprawdź jeszcze innym miernikiem dla pewności, zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać. Przed zimą sprawdź w stacji diagnostycznej napięcie akumulatora pod obciążeniem.
  • #4 9955194
    GregoriX77
    Poziom 2  
    No ale czy jesteście pewni że pod ciążeniem napięcie nie powinno się zwiększyć ?
    16 volt sięga przy odpaleniu praktycznie wszystkich odbiorników.
    Łącznie z radiem 4 głośnikami 50w , tubą 300W i wzmacniaczem 200w
  • Pomocny post
    #5 9955702
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1681
    GregoriX77 napisał:
    No ale czy jesteście pewni że pod ciążeniem napięcie nie powinno się zwiększyć ?
    16 volt sięga przy odpaleniu praktycznie wszystkich odbiorników.

Nie jest to normalne. Rolą regulatora napięcia jest utrzymywanie napięcia alternatora (prądnicy) na stałym ustalonym poziomie. 16 V to stanowczo za dużo i moim zdaniem to jest przyczyna grzania się akumulatora. Nic kolega nie napisał jaki jest poziom elektrolitu w celach, bo moim zdaniem będzie niski jako skutek przeładowywania akumulatora, a akumulator eksploatowany w takich warunkach albo już albo niedługo będzie się kwalifikował do wymiany.
    Przyczyną tego stanu może tkwić w alternatorze - że do regulatora idzie fałszywa informacja o wysokości napięcia lub w samym regulatorze napięcia.
  • REKLAMA
  • #6 9955767
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 9955792
    OsinskiArtur
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.
    Nic dodać nic ująć, ładowanie za duże, jak wspomnieli koledzy powinno się zawirać w przedziale 14,0 - max 14,8 V.

Powodów też może być kilka.
    Najpierw spróbuj drugim miernikiem, jak wspomniał kolega, sprawdź jakie napięcie wychodzi bezpośrednio na styku alternatora a jakie jest na akumulatorze.

5 lat , przy takich trasach , akumulator pewnie i tak do wymiany, ale napięcie 16V to na pewno za dużo i na pewno będzie to prowadzić do jego zagrzania a dalej do jego uszkodzenia.

Pozdrawiam Artur.

PS. Jak się nie znasz na przeanalizowaniu instalacji, proponuję oddać auto do jakiegoś warsztaty który zdiagnozuje problem i przy okazji sprawdzi Ci akumulator.
  • REKLAMA
  • #8 9960011
    Ziibiis
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Sprawdż stan elektrolitu w akumulatorze,nie może być poniżej płyt,musi zakrywać płyty.Na moje oko to regulator jest do wymiany,za wysokie napięcie ładowania powodowało"gotowanie"się elektrolitu i ubywanie go z akumulatora.Przy okazji posprawdzaj połączenia masowe:silnik-karoseria-akumulator.Wysokość napięcia mierzona na akumulatorze nieznacznie może się różnić od napięcia na alternatorze.

Życzę powodzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik VW Golf III 1.9TDi zgłasza problem z akumulatorem, który rozładował się po dłuższym postoju. Pomiar napięcia ładowania alternatora wykazał wartości przekraczające 16V, co jest zbyt wysokie. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzony regulator napięcia, który nie utrzymuje odpowiedniego poziomu ładowania (14-14,5V). Wysokie napięcie może prowadzić do przegrzewania akumulatora i jego uszkodzenia. Zaleca się sprawdzenie stanu elektrolitu w akumulatorze oraz wykonanie pomiarów napięcia na alternatorze i akumulatorze przy użyciu różnych mierników. W przypadku wątpliwości, sugerowane jest skonsultowanie się z warsztatem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA