logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realizacja wzmacniacza repliki z radioodbiornika "Klawesyn"

marexsc 11 Mar 2006 15:48 1488 5
REKLAMA
  • #1 2402076
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Witam,wpadło mi w ręce radio Klawesyn zresztą nie bez powodu bo od dawna zamierzałem zbudować wzmacniacz na lampach,chcę zbudować na początek coś prostego przejrzałem troche obszerne archiwum i po 1.5h stwierdziłem że generalnie zeby znależć coś co mi podpasuje jest nierealne bez postu na forum otóż szukam schematu wzmacniacza na lampach ECC85 i ECL86 najlepiej MONO,fajnie by było jakby można było zastosować także trafa z tego radia (TS 30/1/676 i TS2-31-666 chociaż mogłem się pomylić bo troche ciężko odzczytać).Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2402331
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Na samych ECL86 już możesz mieć porządny wzmacniacz. Mocą nie powali (max 4W), ale brzmi bardzo przyjemnie i miło. Trafa oczywiście możesz wykorzystać te, które są w Klawesynie. Gdybyś chciał robić stereo, to ten sieciowy jest za słaby na dwa kanały - będzie się mocno grzać (wiem to z autopsji).
    Przejrzyj to --> http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/index.htm , a napewno coś dla siebie znajdziesz (jak i ja znalazłem).
  • REKLAMA
  • #3 2402405
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    a nie lepiej podłączyć ten wzmacniacz, który jest w klawesynie? prościej wystarczy tylko zlokalizować wejście ;)
  • REKLAMA
  • #4 2403620
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    tommy 112 napisał:
    a nie lepiej podłączyć ten wzmacniacz, który jest w klawesynie? prościej wystarczy tylko zlokalizować wejście ;)

też tak sądzę.W końcu to radio to może nie pierwszej klasy
    ale już pomału chyba zabytek.
  • REKLAMA
  • #5 2413204
    jabass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    witam w tym radiu z rylu jest wejscie z piecioma bolcami i tam mozna podac sygnal -radio to jest mono wiec wiadomo ze sygnal mono a na przednim panelu jest przelocznik mag/gram - wcisnac go odpalic radio i jusz mamy gotowy wzmacniacz:)
  • #6 2413832
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    A więc tak: to że klawesyna można wykorzystać jako wzmacniacz to żadna nowinka i prawdopodobnie nikomu nie trzeba tłumaczyć na tym forum co to jest DIN 5 i do czego służy,jeżeli chciałbym to radio wykorzystać jako wzmacniacz nie męczył bym się z postami tylko postawił podłączył i jest OK.Chciałem i chcę schemacik wzmacniacza na lampach ECC85 oraz ECL86.ECC 85 chciałbym wykorzystać jako przedwzmacniacz z regulacją barwy tonu(bass,sopran) a ECL86 jako wzmacniacz.
REKLAMA