Witam.
Zaczęło sie od tego że jakiś czas temu ciotka zapytała się mnie czy nie chciałbym dwóch starych zepsutych telewizorów lampowych? Przyjąłem jej propozycje. Oczywiście rozebrałem je na części.
Przeglądając strony internetowe natknąłem sie na prosty schemat wzmacniacza lampowego.
Wzmacniacz ten jest oparty na 2 lampach PCL86. Tak się złożyło że takie same lampy były w telewizorach od ciotki.
Zacząłem więc budowę wzmacniacza opartego na tych lampach.
Prawie wszystkie części pochodzą z tv z wyjątkiem trafa zasilającego żarzenie, mostka prostowniczego, 4 rezystorów 5W i 2 elektrolitów.
Trafo głośnikowe to standardowe TG2,5-2-666
Obudowa została pozyskana z niedziałającego tunera satelitarnego.
Projekt nie jest jeszcze do końca skończony. Musze jeszcze zrobić układ załączania, pomalować całość i nanieść nadruki.
załączam foto:
Jestem początkującym elektronikiem więc proszę o wyrozumiałość.
Dodam jeszcze że jest to moja pierwsza konstrukcja tego rodzaju.
Zaczęło sie od tego że jakiś czas temu ciotka zapytała się mnie czy nie chciałbym dwóch starych zepsutych telewizorów lampowych? Przyjąłem jej propozycje. Oczywiście rozebrałem je na części.
Przeglądając strony internetowe natknąłem sie na prosty schemat wzmacniacza lampowego.

Wzmacniacz ten jest oparty na 2 lampach PCL86. Tak się złożyło że takie same lampy były w telewizorach od ciotki.
Zacząłem więc budowę wzmacniacza opartego na tych lampach.
Prawie wszystkie części pochodzą z tv z wyjątkiem trafa zasilającego żarzenie, mostka prostowniczego, 4 rezystorów 5W i 2 elektrolitów.
Trafo głośnikowe to standardowe TG2,5-2-666
Obudowa została pozyskana z niedziałającego tunera satelitarnego.
Projekt nie jest jeszcze do końca skończony. Musze jeszcze zrobić układ załączania, pomalować całość i nanieść nadruki.
załączam foto:

Jestem początkującym elektronikiem więc proszę o wyrozumiałość.
Dodam jeszcze że jest to moja pierwsza konstrukcja tego rodzaju.
Cool? Ranking DIY