logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98 na Toshiba S1620 CDS - problem z czarnym ekranem i phdisk

palczak 11 Mar 2006 20:38 2622 10
  • #1 2403119
    palczak
    Poziom 11  
    Mam problem z instalką win 98 na laptopie toshiba. Problem jest taki, że jak wpiszę setup.exe to robi się czarny ekran i …cisza dioda sygnalizująca prace dysku
    Gaśnie. W dosie dysk pracuje.Wcześniej było to samo, ale pojawiał się komunikat „ save to disk feature is disabled.run phdisk for information. File : create New. PARTITION :
    Consult manual.. Znalazłem ten program, ale co z nim zrobić.

Proszę o pomoc
  • #2 2404123
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Spróbuj wpisać:
    setupcor.exe
    lub
    setupcor.exe /is

to drugie polecenie sprawia, że nie uruchamia się scandisk.
  • #3 2405068
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    palczak napisał:
    pojawiał się komunikat „ save to disk feature is disabled.run phdisk for information. File : create New. PARTITION :
    Consult manual.. Znalazłem ten program, ale co z nim zrobić.

Rany Boskie!!!! Zrób to, co jest napisane w komunikacie!
    ZAJRZYJ DO PODRĘCZNIKA
  • #4 2405083
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2232
    palczak napisał:
    : create New. PARTITION :

Nawet bez dużej znajomości j. angielskiego powinieneś zrozumieć !
  • #5 2405368
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    What does this message mean: "Miser partition lost, run PHDISK"?

The "Save to Disk" feature, often used in portable PCs for power management, typically uses a special partition to save the state of the computer between uses. If the power management software in the BIOS checks for this partition during POST and can't find it, it prints the error message shown above. This error is usually caused if the disk is repartitioned or changed. A similar message is printed if the memory is increased in size and the computer state will no longer fit in the partition.

To recreate the partition, run the PHDISK.EXE program supplied with your computer (it must match the power management software in your BIOS).

How do I use and/or get PHDISK.EXE?

PHDISK.EXE is a utility program that can create a file or hard disk partition large enough to hold the entire state of your computer so when you "save to disk" the system can be restored at the point where you stopped working. Only systems that are designed with the Phoenix-based "Save to disk" option need the partition or file created by PHDISK.EXE.

The installation instructions for PHDISK.EXE vary with the version of PHDISK.EXE and may be provided in a separate document or in your owner's manual. Please read these instructions carefully before using the program.

There are two options PHDISK.EXE will use to allocate the space needed to save the computer's state when it is suspended:
    Defining a separate partition (area of the disk), or
    Defining a file that can be used with the existing file system

CAUTION - If you need to recreate the storage area and there is not enough appropriate disk space available to create a partition, the installation utility will provide a warning message. If you receive this message, you should select the "create a file" option to avoid possible damage to the existing file system.

We also suggest that you add 8MB to the default size of the recommended partition to allow some room for expansion.

Because there are several versions of this product and many include customizations by system manufacturers, Phoenix does not offer replacement copies of PHDISK.EXE to end-users. Contact your computer's manufacturer to get a replacement copy of the PHDISK.EXE program and the proper installation instructions for your system.
    dotyczy opcji "save to disk" , pozdrawiam
  • #6 2405551
    palczak
    Poziom 11  
    JANKOLO chłopie przestań krzyczeć i nie wzywaj imienia Pana B…
    Jeśli byś mógł mi powiedzieć, jaki podręcznik o tym mówi to było by fajnie z Twojej strony 

LEONOV może i powinienem ale nie rozumiem i dlatego szukam pomocy. Jeśli ty cos rozumiesz to czekam na
    Konstruktywne uwagi 

PIOOO Dzięki za wszystko, ale to po angielsku i niewiele rozumiem.
    Wiem ze phdisk tworzy na dysku NEW. PARTITION nawet zrobiłem ją tym programem
    Ale co dalej? System jak się nie wgrywał tak się nie wgrywa. Dało to tylko tyle, że się nie pojawia czerwony
    ekranik z napisami Save To Disk…i tak dalej.

Dzięki za dobre chęci, ale ja naprawdę oczekuje jakiejś konkretnej rady.
  • #7 2405594
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy spróbowałeś instalowac system wg porady kolegi raf_entek?
  • #8 2405755
    palczak
    Poziom 11  
    Właśnie jestem na etapie instalowania wina. Jak na razie procedura w toku.
    Zastosowałem metodę ref Antek a tzn. setup.exe/is .
    Metoda zadziałała o tyle ze scandisk się jednak odbył, nie wykrył błędów na dysku, ale instalacja typowa wywaliła jakieś errory. Sprubowalem minimalnej i czekam, co będzie dalej.
    Dam znać.
  • #9 2405758
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    sprawdź czy utworzyłeś prawidłową partycję , ponieważ : "it must match the power management software in your BIOS" -co znaczy utworzenie takiej partycji musi dokładnie spełniać warunki określone w opcjach zasilania w Biosie, sprawdź tę opcję w Biosie . Wracając jeszcze do tego co to wogóle jest "save to disk " , otóż na wydzielonej partycji lub folderze system zapamiętuje ustawienia bieżące w celu przywrócenia ich po wznowieniu użytkowania w ustawionych różnych opcjach zasilania. "We also suggest that you add 8MB to the default size of the recommended partition to allow some room for expansion." - Rada jest jeszcze taka aby do domyślnego rozmiaru tej partycji dodać 8 MB. pozdrawiam
  • #10 2405775
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    palczak napisał:
    instalacja typowa wywaliła jakieś errory

Nigdy więcej tak nie pisz! Co mamy Ci na to odpowiedzieć? Że oznacza to iż pojawiły się jakieś problemy? Chcesz pomocy, to podawaj pełne teksty komunikatów o błędach.
  • #11 2406160
    palczak
    Poziom 11  
    Jankolo masz oczywiście rację. Ale człowieku nie tak ostro . Mamy sobie pomagać a nie się strofować
    I stresować.:)
    Z problemem uporałem się tak jak radził raf entek. z tym, że dalej nie wiem, o co chodziło.
    System zainstalował się z minimalna konfiguracja, ale mnie to wystarczy.

Dzięki wszystkim za pomoc. Szczególnie raf entkowi za podpowiedź. Dzięki Stary:D

Może ktoś wykorzysta phdisk
    Załączniki:
    • PHDISK.EXE (51.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył instalacji systemu Windows 98 na laptopie Toshiba S1620 CDS, gdzie po uruchomieniu setup.exe pojawiał się czarny ekran i gaśnięcie diody dysku. Komunikat błędu wskazywał na wyłączoną funkcję "save to disk" i zalecał uruchomienie programu PHDISK. PHDISK to narzędzie służące do tworzenia specjalnej partycji lub pliku na dysku, która jest wymagana przez oprogramowanie zarządzania energią w BIOS-ie do zapisywania stanu systemu. Problem pojawił się najprawdopodobniej po zmianie partycji lub konfiguracji dysku. Rozwiązaniem było uruchomienie instalacji Windows 98 z parametrem /is (setup.exe /is), który pomija scandisk, co pozwoliło na kontynuację instalacji mimo błędów. Zalecano także sprawdzenie i utworzenie prawidłowej partycji zgodnej z wymaganiami BIOS-u dotyczącymi zarządzania energią, dodając około 8 MB do domyślnego rozmiaru partycji. Ostatecznie instalacja przebiegła z minimalną konfiguracją, co wystarczyło do uruchomienia systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA