logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny szerokopasmowej do odbioru TVN w Kutnie, sygnał z Łodzi

julor-kutno 12 Mar 2006 13:22 4956 7
REKLAMA
  • #1 2405277
    julor-kutno
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanko do znawców elektroniki.
    otóż mama antenę szerokopasmową normalną siatkę taką jak

http://www.allegro.pl/item89472290_antena_siatkowa_szerokopasmowa_najskuteczniejsza.html

i powiem Wam że ogólnie odbiera OK, ale dla przykładu tvn śnieży, da się oglądać, ale śnieży , na allegro znalazłem coś takiego

http://www.allegro.pl/item90754997__najmocniejsza_antena_szerokopasmowa_tv_.html

POWIEDZCIE MI KTÓRA JEST LEPSZA ????

dla większej lokalizacji.
    mieszkam w Kutnie, sygnał ściągam z Łodzi.
    Pozdrawiam i liczę na Wasze opinie.
    Julor
  • REKLAMA
  • #2 2405516
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witaj ,jaka jest odległośc w lini prostej do nadajnika,lepszym rozwiązaniem jest zrobienie instalacji antenowej składającej sie z zespołu anten takich jak:http://www.dipol.com.pl/kat01.pdf

Dodano po 32 [sekundy]:

http://www.dipol.com.pl/kat01.pdf

Dodano po 1 [minuty]:

napewno nie siatkowa,ale to sa koszty,efekt jest za to bardzo dobry.
  • REKLAMA
  • #3 2406120
    julor-kutno
    Poziom 2  
    czarek236 napisał:
    jaka jest odległośc w lini prostej do nadajnika

do nadajnika jest jakieś 50 - 60 kilometrów

Panowie odpowiedźcie mi na pytanko która lepsza, siatka czy ta owalna.....
    Pozdrawiam
  • #4 2406335
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Odpowiadamy,z instrukcji widnieje że jest niby lepsza,ale jak to w praktyce będzie nie wiadomo.
  • REKLAMA
  • #5 2406381
    Bogwie
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Ponieważ mieszkam niedaleko Kutna, w Łęczycy, znam problemy z odbiorem TVN. Stacja TVN posiada słaby nadajnik stąd zły odbiór. Spośród tych dwóch anten zdecydowanie lepszą jest posiadana przez Ciebie antena siatkowa posiadająca charakterystykę kierunkową. W przypadku słabych sygnałów, a z takim mamy tu do czynienia, anteny dookólne nie sprawdzają się.
    Budując dobrą instalację antenową należałoby zainstalować osobne anteny kierunkowe YAGI na 21 kanał (TVN), 7 kanał (TVP1), 59 kanał (PULS) i antenę szerokopasmową na pozostałe programy a sygnał z nich zsumować we właściwej zwrotnicy antenowej - jest to bardzo szeroki temat, na który brak tu miejsca.
  • REKLAMA
  • #6 2410933
    julor-kutno
    Poziom 2  
    dzięki koledzy za odpowiedź, więc zostanę jednak przy siatkowej
    Pozdrawiam
    Julor

Dodano po 8 [minuty]:

a jeszcze mam pytanko, czy istnieje coś takiego jak wzmacniacz sygnału ?
    chodzi o to że czasami szumi jedynka ( NIE U MNIE W SIATCE ) a reszta kanałów jest OKI, i chciałem wstawić jakiś wzmacniacz sygnału na kablu do TV
  • #7 2411406
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    na stronach DIPOLA sa dobre (o duzym zysku) anteny YAGI a nie "grile" sietkowe!! taka antena ma duzy zysk ok 15-18db dodajac jej na zaciski wzmacniacz firmy ALCAD i dodatkowo juz w domu (np na strychu drugi wzmacniacz ALCAD np AI210 lub CA 215 mozna osiagnac bardzo dobre rezultaty oczywiscie jak antena znajduje sie na wysokim maszcie ok 4-5m nad dachem.
  • #8 2491355
    lukasz1981
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam wszystkich

Mam podobny problem z odbiorem tvn, antena siatkowa jest na strychu, zastanawiam się nad kupnem:

Antena ASR 860 P25 FIRMY TELMOR
    Pasmo pracy 174 - 862 MHz
    Zysk energetyczny zakres III 32 dB
    zakres IV 36 dB
    zakres V 36-39 dB
    cena 150 zł
    link do aukcji -> http://www.allegro.pl/item95072308_najlepsza_na_rynku_antena_szerokopasmowa_gwarancja.html

Czy jest warta swojej ceny?

Mam jeszcze jedno pytanie, jak podpiąć taką antene do 4 telwizorów, czy można np. wpiąć równolegle 2 zasilacze i puscic ze strychu 4 kable?

Zgóry dziękuje za odpowiedzi
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru anteny szerokopasmowej do odbioru sygnału TVN w Kutnie, gdzie sygnał pochodzi z nadajnika w Łodzi oddalonego o około 50-60 km. Użytkownik posiada antenę siatkową szerokopasmową, która odbiera sygnał, lecz kanał TVN śnieży. Porównywane są dwie anteny: siatkowa oraz owalna szerokopasmowa. Wskazano, że antena siatkowa o charakterystyce kierunkowej jest lepsza przy słabym sygnale, gdyż anteny dookólne nie sprawdzają się w takich warunkach. Zalecane jest stosowanie instalacji antenowej z anten kierunkowych YAGI na konkretne kanały (np. 21 - TVN, 7 - TVP1, 59 - PULS) oraz szerokopasmowej na pozostałe programy, z sumowaniem sygnałów za pomocą zwrotnicy antenowej. Wskazano również na możliwość zastosowania wzmacniaczy sygnału, np. firmy ALCAD (modele AI210, CA 215), montowanych przy antenie i wewnątrz budynku, co poprawia jakość odbioru. W dyskusji pojawiła się także propozycja anteny szerokopasmowej ASR 860 P25 firmy TELMOR o wysokim zysku energetycznym (32-39 dB) jako potencjalna alternatywa. Poruszono także kwestie rozprowadzenia sygnału do kilku telewizorów z wykorzystaniem zasilaczy i rozgałęźników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA