logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny TV do trudnych warunków terenowych w kotlinie - porady i opinie

Digital123 18 Gru 2005 19:10 4637 7
REKLAMA
  • #1 2095557
    Digital123
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam

Miszkam w miejscu gdzie jest troche utrudniony dostęp sygnału telewizyjnego, jest to miejscowość w kotlinie, czyli praktycznie z każdej strony jest górka.

Do tej pory posiadałem antene "siatkową" o wzocnieniu rzędu 36dB i za pomocą tej anteny udawało mi się złapać TVP1, TVP2, TVP3, Polsat i kilka kanałów Czeskich. O TVN'ie praktycznie nie było mowy. Przy zastosowaniu wzmacniacza 50 dB, obraz dostawał sporego odbicia, i nic z tym nie dało się zrobić.

Po przedwczorajszej wichurze, niestety zostałem pozbawiony anteny(zerwało maszt razem z anteną, antena się połamała)

I teraz stoje przed dylematem jaką antenę wybrać.

Znalazłem coś takiego na Allegro

Czy ktoś już miał doczynienia z tego typu antenami, jak one się sprawdzają w trudniejszych warunkach.

Acha, i na czym polega jej uniwersalność w postaci sterowania obrotem??

Czy w momencie zestrojenia kanału w 1 pozycji anteny, a później innego w innej pozycji i przełączaniu samymi kanałąmi ona automatycznie będzie sie przesuwać do danej pozycji(dobrego sygnału)??

Czy działą na takiej zasadzie że samemu trzeba bedzie przesuwać nią by uzyskać dobry sygnał na danym kanale w innej pozycji anteny??

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2095786
    fsilap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Myślę, że ta antena z allegro sprawdzi się lepiej od siatkowej, jest bardziej kierunkowa więc problem odbić będzie mniejszy. Nie sądzę, że antena będzie się obracać automatycznie, z tego co mi wiadomo robi się to ręcznie, ale najlepiej zapytać sprzedawce. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2095796
    Andychab
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Myslę ,że w trudniejszych warunkach lepsze sa anteny siatkowe , szerokopasmowe - mimo mniejszego wzmocnienia , biorą szerszą wiązkę sygnału więc myślę są bardziej uniwersalne. Antena kierunkowa typu Yagi-uda jest bardziej narażona na zakłócenia typu ośnieżone czubki drzew , czy porastanie gałęzi liśćmi drzew liściastych wiosną - zmienne warunki przyrody.Wiec jeśli polecić mam antenę na te warunki to siatkową , szerokopasmową od dobrego producenta tzn. zrobione z dobrego materiału.

Pozdrawiam
  • #4 2096542
    fsilap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Z postu kolegi Digital123 wynika, że siatkowa do końca nie zdała egzaminu, więc nie zaszkodzi spróbować czegoś innego. Ja napewno w tym przypadku bym próbował z tą kierunkową zwłaszcza, że jest w dodatku obrotowa, a jak liscie zaszkodzą to można wycelować w falę odbitą.
  • REKLAMA
  • #5 2096594
    Wgrobelski
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam
    Polecam antenę ATZ-19, można kupić wfirmie DIPOL.
    Wzmacniecz do puszki SWA 165 firmy ANPREL.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2104504
    Andychab
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Z tą anteną na allegro myślę, że to jakiś przekręt , osobiście nie widziałem , żeby poważny producent podawał w parametrach zysk anteny rzędu 125 db , poza tym antena obrotowa ? - to przecież powinna być na rysunku przekładnia z silnikiem - i to wszystko za 37 zł ????? Nieprawdapodobne.
  • #7 2104763
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Andychab napisał:
    Z tą anteną na allegro myślę, że to jakiś przekręt , osobiście nie widziałem , żeby poważny producent podawał w parametrach zysk anteny rzędu 125 db , poza tym antena obrotowa ? - to przecież powinna być na rysunku przekładnia z silnikiem - i to wszystko za 37 zł ????? Nieprawdapodobne.

Witam

Po tym opisie : CZĘSTOTLIWOŚĆ: KANAŁ VHF 1-12: 45-230 95 dB
    - KANAŁ UHF 21-69: 470- 860 135 dB
    można wywnioskowć jedno - klient nie ma pojęcia o czym pisze.

Jednak widać, że jest tam obrotnica - oczywiście antena sama nie będzie ustawiała się na kierunek. :)

Do samego zainteresowanego:

Nie ma "najlepszej" anteny, każdą antenę dobiera się do miejsca, kanałów, ilości programów, kierunków, mocy nadajników itd.

Jeżeli TVN nadawany jest z tego samego nadajnika co reszta programów, świadczy to o jego słabej mocy, możliwe, że w takiej sytuacji nie pomoże najdroższa antena - po prostu sygnał jest szczątkowy.

Napisz czy wszystkie programy są z jednego kierunku, jeżeli b. zależy Ci na TVN-nie trzeba pomyśleć o antenie kierunkowej z jak największym zyskiem + selektywny wzmacniacz tylko na kanał TVN-u.
    Jeżeli obraz uzyskasz czysty - wtedy można myśleć, o sumowaniu anten. Niestety najlepszym rozwiązaniem są "próby" - czyli musiałbyś zapożyczyć sprzęt, sprawdzić który się sprawdzi i dopiero wtedy zakupić.

Jest jeszcze jedna możliwość - antena, która się rozsypała ;) miała 5,7 więcej lat i płytka w niej była "słaba" (mniejsze wzmocnienie) obecnie zakładając siatkę np ze wzmacniaczem SWA 2000 odbiór mógłby się poprawić (a nawet być czysty) - ale tak jak pisałem bez podstawienia na miejscu nie można być niczego pewnym.

Pzdr
  • #8 2106838
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    Jeżeli dobrze pamiętam ze szkoly to 60dB to jest wzmoc.1000 razy.Nie wiem jaka antena może mieć takie wzmocnienie. TVN przynajmniej u mnie ma słabszy sygnal/zasięg do 20 km/ i z g.... bata nie ukręcisz.Czy nadajnik/przekażnik jest z jednego kierunku?.Anteny kierunkowe mają wąskie pasmo przenoszenia- jakie kanały wchodzą w grę?

Dodano po 2 [minuty]:

Jak już kierunkowa to z direktorami typu X.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru anteny telewizyjnej do trudnych warunków terenowych w kotlinie, gdzie sygnał jest osłabiony przez ukształtowanie terenu i przeszkody naturalne. Dotychczas używana antena siatkowa o wzmocnieniu około 36 dB pozwalała odbierać kilka kanałów, ale z problemami z sygnałem TVN. Próby wzmacniania sygnału do 50 dB powodowały odbicia i pogorszenie jakości obrazu. Propozycje obejmowały anteny kierunkowe, zwłaszcza typu Yagi-Uda z możliwością ręcznego obracania, co pozwala na celowanie w różne kierunki sygnału i minimalizowanie zakłóceń od odbić lub przeszkód. Wskazano, że anteny siatkowe szerokopasmowe są bardziej uniwersalne, ale mogą być mniej skuteczne w warunkach zmiennych przeszkód naturalnych. Podkreślono, że antena obrotowa z automatycznym sterowaniem jest mało prawdopodobna w tanich modelach i zwykle wymaga ręcznej regulacji. Zwrócono uwagę, że nie istnieje antena uniwersalna – dobór powinien uwzględniać kierunki i moc nadajników oraz specyfikę odbieranych kanałów. Wskazano na możliwość stosowania anten kierunkowych z wysokim zyskiem oraz selektywnych wzmacniaczy dedykowanych konkretnym kanałom, np. TVN. Jako rekomendację podano antenę ATZ-19 oraz wzmacniacz SWA 165 firmy ANPREL. Krytycznie oceniono ofertę taniej anteny z Allegro z deklarowanym wzmocnieniem rzędu 125 dB, uznając ją za nierealistyczną i potencjalny oszustwo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA