logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka HP3820 - wszystkie diody mrugają, silniki nie działają, kartridże szaleją

PIOTREL 12 Mar 2006 15:15 1923 11
REKLAMA
  • #1 2405668
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Witam
    Mam taką drukarkę kolegi na warsztacie. Mrugają wszystkie diody. Dioda Power (zielona) mruga bardzo szybko. Dwie pozostałe mrugają na przemian. Nic się nie kręci (żaden silnik) tylko te diody informują, że jest napięcie. Jak odłączę tasiemkę od sterowania kartridżami silniki się zaczynają odzywać.
    Kolega powiedział że zanim te diody zaczęły mrugać drukarka po włączeniu oszalała. Kartridże tak szybko się przesuwały i waliły w boki, że aż cała drukarka się ruszała.
    Proszę o pomoc w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 2405989
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Ja oceniałbym to jako zacięcie a przynajmniej tak sądzi drukarka , sprawdź enkodery i wyjmij głowice powinna być chętna do wspołpracy czyli upomnieć się o głowice.

Możę nie jest wstanie uwolnić głowic ze stacji serwisowej - to raczej mechaniczne zacięcie.

Pozdr....
  • #3 2406275
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Witam
    Jak ruszam ręką nic nie daje. Także nie ma efektu jak wyciągnę kartridże.
    Co to są te enkodery? Mam wyjąć całą głowicę z kartridżami? Bo to zrobiłem ale nie przyniosło efektu.
  • REKLAMA
  • #4 2407231
    metandrzej
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Typowa usterka dla tego typu drukarki.
    Sprawdź tryby w stacji gdzie parkuje karetka z głowicami.
    Przeczyść też ten plastikowy pasek który ustala pozycje karetki.
    Jeżeli chcesz więcej informacji wpisz w opcji "szukaj" +hp 3820

Pozdrawiam.:D
  • #5 2407496
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Witam
    Niestety wszystkie czujniki czyściłem ten pasek także.
  • REKLAMA
  • #6 2411629
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Jak pisał metandrzej sprawdź tryby w stacji serwisowej.
    Są tam 2 tryby z wypustami które zachaczają o siebie (widoczne od spodu bez rozkręcania stacji) przez co napędzana jest stacja serwisowa.
    Zdarza się, że te wypusty się ułamią i wtedy występuje efekt jaki opisałeś.
  • #7 2412007
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Witam
    Czy mogę prosić troszeczkę jaśniej opisać od czego mam zacząć i gdzie są te tryby stacji serwisowej? Niestety nie mam doświadczenia z drukarkami, więc proszę o wyrozumiałość.
  • #8 2412056
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Witam,
    Stacja serwisowa jest o stronie prawej.
    Aby ją wyjąć musisz odkręcić 2 śruby trzymające prowadnicę karetki (widoczne od przodu) oraz 2 śruby trzymające pręt prowadnicy.
    Dodatkowo musisz odkręcić wkręt po prawej stronie wkręcony w stację serwisową (wkręt najprawdopodobniej koloru czerwonego).
    Po wyjęciu prowadnicy karetki (podciągając ją do góry) wciskasz zatrzask z prawej strony i wyciągasz stacje serwisową.
  • REKLAMA
  • #10 2414026
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    W 3820 pasek jest solidnie mocowany :).
  • #12 2417042
    sowa11
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,

jakiś czas temu miałem prawe identyczny objaw, tzn karetka głowicy szalała w obie strony z wielkim impetem. Niestety stacja serwisowa okazała się być sprawna ( niestety :cry: ) a przyczyną uszkodzenia była elektronika. A jak na elektronikę to objaw był dziwny ponieważ komputer rozpoznawał drukarkę.

Pozdrowienia
    SOWA

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 3820 wykazuje problem z migającymi wszystkimi diodami, szybkim miganiem zielonej diody Power oraz brakiem pracy silników, co wskazuje na obecność napięcia, ale brak prawidłowego działania mechanizmu. Objawy obejmują szalone ruchy kartridży i uderzanie ich o boki, co powoduje drgania całej drukarki. Przyczyną może być mechaniczne zacięcie głowicy w stacji serwisowej, szczególnie uszkodzenie lub zablokowanie trybów (zębatek) w stacji serwisowej, które mogą się złamać i blokować napęd. Zaleca się sprawdzenie i oczyszczenie enkoderów, plastikowego paska ustalającego pozycję karetki oraz demontaż stacji serwisowej poprzez odkręcenie śrub prowadnicy karetki i pręta prowadnicy, a następnie wyjęcie stacji serwisowej. W przypadku gdy mechaniczne elementy są sprawne, problem może leżeć w uszkodzeniu elektroniki sterującej, mimo że komputer rozpoznaje drukarkę. Dodatkowo podano linki do instrukcji i dyskusji z ilustracjami wymiany trybów stacji serwisowej, co może pomóc w naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA