logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 8937 - brak dźwięku na kanałach, działa tylko przez eurozłącze. Co robić?

gufru 12 Mar 2006 17:23 1566 6
REKLAMA
  • #1 2406126
    gufru
    Poziom 12  
    Witam!
    Mam problem, który polega na tym, iż po włączeniu TV i ustawieniu jakiegokolwiek programu jest obraz a zamiast dzwięku szum, jakby był niedostrojony. Zmieniałem systemy S i C i nic, ale jak podłączyłem DVD przez euro-złącze to dźwięk normalnie pracował... Może mi ktoś powiedzieć o co w tym chodzi?
    Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 2406195
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,musisz zmienić dzwięk na System DK o ile tekowy jest w twoim TV to co zmieniłeś to Pasma w głowicy S-band(pasmo kablowe) i C naziemna.Jeżel nie ma możliwość przełączenia z BG na DK trzeba przestroić .Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 2410597
    gufru
    Poziom 12  
    Witam!
    Mam tam system UK i EURO, ale na żadnym nie ma dźwięku... jak go przestroić..? może jakaś mała i prosta instrukcja..?
  • REKLAMA
  • #4 2412187
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,nie wiem jaką wiedze posiadasz ale jak się co nieco orientujesz to:fonie równoległą podłączasz wejscie foni do wyjscia tunera(IF) a wyjscie foni do ceramika 5,5Mhz i wiadomo 12V do zasilania .Temat przestrojenia był wielokrotnie wałkowany i nie będe się powtarzał ,musisz tylko sobie poszukać ,Powodzenia .
  • #5 2412263
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Witam,musisz powiedzieć ,czy to odbiornik przywieziony z zachodu czy kupiony w kraju ,gdyż wtedy najlepiej będzie ci podpowiedzieć cz to usterka czy odbiornik trzeba przestroić na system fonii DK.Jeśli tv kupiony u nas to trzeba poszukać w torze p.cz,może być to filtr 6,5. Często pomaga wylutowanie prawdopodobnie uszkodzonego filtra 5,5.
  • REKLAMA
  • #6 2412384
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Witam,można też zaprogramować pamięć nowym wsadem,przed chwilą właśnie to robiłem u siebie w chassis pt90.
  • #7 2412511
    Lucas
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Witam ,
    z opisu wynika ,że jest to aparat kupiony w Polsce.Raczej nie będzie to ustawienie w trybie serwisowym ( można spróbować ) , ale zwiazane z uszkodzeniem albo scalaka , albo ( co gorsze ) którejs z pojemności SMD.
    Ja bym zacząl od :
    a/ schematu
    b/ wejscia w tryb serwisowy i ustawienie opcji
    c/ wymiana scalaka ew filtru fali
    d/podstawienie nowych pojemności smd. Pozdr Lucas
    PS żadnych dodatków fonii równoległych nie polecam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Telestar 8937, który po włączeniu wyświetla obraz, ale zamiast dźwięku pojawia się szum, jakby sygnał był niedostrojony. Dźwięk działa poprawnie tylko przy podłączeniu przez eurozłącze. Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmują zmianę systemu fonii na DK, jeśli telewizor na to pozwala, lub konieczność przestrojenia odbiornika, zwłaszcza jeśli pochodzi z importu. W przypadku braku możliwości przełączenia systemu fonii, wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana filtrów p.cz. (np. 5,5 MHz lub 6,5 MHz) oraz elementów SMD w torze audio. Można także spróbować wprowadzić nowy wsad programowy do pamięci telewizora. Wskazane jest wejście w tryb serwisowy w celu diagnostyki i ustawienia odpowiednich parametrów. Nie zaleca się stosowania dodatkowych układów fonii równoległej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA