logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy antena AT-900 MAGNUM LEMM na magnesie straci swoje właściwości?

Dywcio 14 Mar 2006 01:11 1605 2
REKLAMA
  • #1 2411604
    Dywcio
    Poziom 10  
    Mam pytanie czy jeśli do antenki AT-900 MAGNUM firmy LEMM długość ok 1m mocowanej na motylek dokupie sobie magnes (podstawke) to czy ta antenka straci swoje właściwości czyli dobry odbiór? Bo jeden fachowiedz niby ,powiedział mi ze ta antenka jest tylko do mocowania nastałe a nie na magnes i że jej cewka niebędzie prawidłowo działała wten sposób. Czy to prawda że anten mocowanych oryginalnie na motylek czyli takich do blachy niepowinno sie przerabiać na magnesowki? Jesli tak to dlaczego?
  • REKLAMA
  • #2 2411689
    bongo pl
    Poziom 12  
    Witam

Obawiam sie że fachowiec ma całkowitą racje.

Jeśli antena jest zestrojona z karoserią samochodu jako przeciwwaga to wsadzając ją na magnes stracisz przeciwwage, a co za tym idzie roztroisz ją całkowicie.

Poszukaj na forum było dość dużo o antenach magnesowych,
    nie jest to jednak antena godna polecenia.

pozdrawiam Bogdan
  • #3 2411965
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Jesli chcesz miec dobre promieniowanie i "profesjonalnie podłaczyc" to najlepiej jest zamocowac na stałe z dachem (metalowym-pracuje dach jako przeciwwaga anteny) wersja na rynienke to tak a modyfikacja jak i magnes równiez.Jesli do anteny zastosujesz magnes i postawisz ja na srodku dachu i zestroisz za pomoca reflektometru ponownie to nie powinno byc zauwazalnych róznic w jej pracy.Najlepiej jest gdy płaszczyzna dachu metalowego jest dookoła anteny a nie z boku jak to jest w wypadku rynienki byc moze ze ta antena (nie znam jej0 jest w jakis sposób "zmodyfikowana"do pracy na skraju dachu samochodu ale zasady fizyki mówia ze przeciwwaga anteny-dach powinna byc dookoła promiennika wtedy zysk jest najlepszy.
REKLAMA