logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż pierścienia w antenie magnesowej wpłynie na jej parametry?

Rezyslaw 13 Cze 2007 21:59 1003 6
REKLAMA
  • #1 3981890
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Pomysł jest taki: chcę wmontować płaski pierścień w podstawę magnesową anteny a dokładnie w miejscu gdzie znajduje się uszczelka pod kopułą gdzie wchodzi przewód, i przyczepić linkę stalową w kołnierzu zakończoną małą kotwiczką.Linkę poprowadzę wzdłuż przewodu do tylnej klapy,a wszystko po to żeby mi przypadkiem nikt nie "pożyczył" anteny.Pytanie:czy ten zabieg nie pogorszy parametrów anteny?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3985302
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    oczywiście ze ją chowam ale jestem przedstawicielem i trochę to żmudne zajęcie chować i wykładać kilkadziesiąt razy dziennie 1,5m z magnesem,chodzi o to zeby w ciągu dnia tego uniknąć bo na noc zawsze chowam antenę.
  • REKLAMA
  • #4 3985454
    Tsmolinski
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam! A zastanawiałeś się nad wypaleniem lutownicą numeru rejestracyjnego na plastikowej części podstawy. Funkcjonalnie antenka służy tak samo a dla złodzieja dramatycznie traci na wartości.
  • #5 3985808
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Jeśli złodziej pójdzie na "wyrwę" i linka mu na to nie pozwoli, to może się zezłościć i porysować dach ,

...ta linka może znacznie poprawić parametry anteny pomimo że to stal
    Marek
  • REKLAMA
  • #6 3987577
    Rezyslaw
    Poziom 15  
    Wypalenie numeru za dużo mi nie pomoże jak mi ją zwiną z dachu ,skutek zawsze będzie ten sam - ucięty kabel i pusty dach,podobno najwięcej zwijają pod marketami.
  • #7 3988330
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Rezyslaw napisał:
    Wypalenie numeru za dużo mi nie pomoże jak mi ją zwiną z dachu ,skutek zawsze będzie ten sam - ucięty kabel i pusty dach,podobno najwięcej zwijają pod marketami.

Pod Marketem niestety też trzeba chować antenkę do autka.

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje zamontować płaski pierścień w podstawie anteny magnesowej, w miejscu uszczelki pod kopułą, aby przymocować stalową linkę zakończoną kotwiczką i zabezpieczyć antenę przed kradzieżą bez konieczności jej ciągłego zdejmowania i chowania. W dyskusji podkreślono, że taki zabieg raczej nie pogorszy parametrów anteny, a stalowa linka może nawet poprawić jej właściwości. Zwrócono jednak uwagę na ryzyko uszkodzenia dachu samochodu, jeśli złodziej spróbuje siłowo zdjąć antenę. Alternatywnie zasugerowano oznakowanie anteny poprzez wypalenie numeru rejestracyjnego na plastikowej podstawie, co zmniejsza jej wartość dla złodzieja, choć nie zapobiega fizycznej kradzieży. Wskazano również, że antenę magnesową należy chować w miejscach publicznych, np. pod marketami, aby uniknąć kradzieży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA