logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie narysować schemat z magistralami w programie nauka.Sch?

Ajatol 17 Maj 2003 16:03 2388 3
REKLAMA
  • #1 216860
    Ajatol
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Mam problem z narysowaniem schematu gdzie prowadzę zbiorcze magistrale. Po zastosowaniu takiej magistrali i sprawdzeniu przez ERC pojawiaja się błędy.
    #7 Warning Unconnected Input Pin On Net NetU1_4
    nauka.Sch(U1-4 @300,560)
    #8 Error Floating Input Pins On Net NetU1_4 @300,560
    Pin nauka.Sch(U2-6 @490,480)

magistrale poprowadziłem poleceniem BUS i podpiołem końcówki scalaków poleceniem BUS ENTRY i na koniec poleceniem NET LABEL nadałem etykiety końcówkom podpiętym do magistrali.
    Coś robie żle tylko co.
  • REKLAMA
  • #2 217395
    Joachim Krukowski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ajatol napisał:
    Mam problem z narysowaniem schematu gdzie prowadzę zbiorcze magistrale. Po zastosowaniu takiej magistrali i sprawdzeniu przez ERC pojawiaja się błędy.
    #7 Warning Unconnected Input Pin On Net NetU1_4
    nauka.Sch(U1-4 @300,560)
    #8 Error Floating Input Pins On Net NetU1_4 @300,560
    Pin nauka.Sch(U2-6 @490,480)

magistrale poprowadziłem poleceniem BUS i podpiołem końcówki scalaków poleceniem BUS ENTRY i na koniec poleceniem NET LABEL nadałem etykiety końcówkom podpiętym do magistrali.
    Coś robie żle tylko co.

Chodzi o Protela? Sprawdz czesty blad:
    podlaczac cokolwiek do pinow elementow mozna tylko na koncu pina, stad polozenie etykiety Net LABEL na pin moze spowodowac, ze ona wisi w powietrzu, i nie jest logicznie podpieta do pina, a tylko "graficznie" polozona na pinie.

Joachim
  • REKLAMA
  • #3 218506
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Mnie to wygląda na włączenie w opcjach ERC sprawdzania podłączenia wejść. Chodzi o to, że np w układach CMOS nie pownno się zostawiać pływających wejść bo to może powodować rózne problemy. Albo wyłącz tę opję z testów albo podłącz wszystkie wejścia do masy lub VCC (w przypadku układów cyfrowych).
  • #4 219151
    Ajatol
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Zauważyłem że problem jst wtedy gdy łącze magistralą bus wyprowadzenia zadeklarowane jako INPUT. Wiem że w TOOLS/ERC zakładka rule matrix są rególy według których są generowane przy sprawdzaniu schematu komunikaty lub ostrzeżenia. Tylko że u mnie na przecięciu INPUT/INPUT jest zielony kwadrat, a więc protel nie powinien protestować a u mnie jednak wywala błędy przy tych połączeniach.
    A może jest jeszcze jakaś nadrzędna regóła nad tą z RULE MATRIX.
    Można ustawić piny na passive i jest ok, no ale wtedy zamykam sobie drogie do symulacji
REKLAMA