logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie w " *.bat " - pare pytań

Talibanczyk 14 Mar 2006 15:56 1188 7
REKLAMA
  • #1 2413318
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam!!!

Mam pare pytan dotyczacych programowania w BAT-cie.

Zrobiłem maly programik ktory mi kopiouje c:\XXX i c:\YYY do jednego katalogu. tylko teraz jak go uruchamiam pod XP-kiem to wykonyje to zo mial wykonac ale okienko commanda pojawia sie doslownie na ulamek sekundy. a ja chcialbym zeby jak sie pojawi zeby zostalo i pokazalo

ECHO *** WYKONANE ***

jak to zrobic.
    Acha drugie pytanie jakim poleceniem kopiuje cie cale katalogi z plikami i podkatalogami bo COPY dziala tylko na pliki zawarte w katalogach a nie na katalogi.

Ewentualnie jak ktos moglby mi taki wzorcowy program podeslac z jakims inym jezyku np.: C bylbym pozamienial sobie tylko dane do moich potrzeb i juz:)

z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2413576
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    ok dzieki.. a co z kopiowaniem calych katalogów??
  • REKLAMA
  • #4 2413727
    trzepiz
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    a jaki system .. ?

pod WinXP - bedzie to XCOPY .. o ile dobrze pamietam ..
  • REKLAMA
  • #5 2414365
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    zawsze mozna na okolo
    zalozc nowy kat przekopiowac usunac pliki usunac stary kat a jak nie chcesz widziec "kopiuje" to zawsze mzoesz zrobic
    Copy xxxxxxxxx >nul
    [/code]
  • #6 2414823
    glizda1125
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

zrob jak pisal trzepiz na samum koncu wstaw "pause" i wtedy komp zanim zamknie okno bedzie czekal az nacisniesz dowolny klawisz

pozdrawiam
    glizda1125
  • #7 2415195
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    hmmm Pause wydaje sie OK

Ale "XCOPY" nie działa :/
  • Pomocny post
    #8 2415266
    adamjk
    Poziom 29  
    Ocena: 151
    Talibanczyk napisał:
    hmmm Pause wydaje sie OK

Ale "XCOPY" nie działa :/

Litości! Poziom 19, średnio 3 posty dziennie!
    xcopy /? i wszystko dla poziomu 1 powinno być jasne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania w plikach wsadowych (*.bat) na systemie Windows XP. Autor pyta, jak zatrzymać okno konsoli po wykonaniu skryptu, aby wyświetlić komunikat "ECHO *** WYKONANE ***". Sugerowane rozwiązanie to użycie polecenia "pause", które zatrzymuje wykonanie skryptu do momentu naciśnięcia klawisza. Druga kwestia to kopiowanie całych katalogów wraz z podkatalogami i plikami. Wskazano, że polecenie COPY działa tylko na pliki, natomiast do kopiowania katalogów należy użyć polecenia "XCOPY" z odpowiednimi parametrami. Pomimo zgłoszonego problemu z działaniem XCOPY, zalecane jest sprawdzenie składni polecenia "xcopy /?" w celu uzyskania szczegółowych informacji. Alternatywnie można kopiować katalogi ręcznie, tworząc nowe katalogi i kopiując pliki, a następnie usuwając stare katalogi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA