logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP Z-845 - toner UniNet nie wykrywany po regeneracji, co robić?

teridar 14 Mar 2006 17:03 1146 8
REKLAMA
  • #1 2413557
    teridar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam.
    Mam problem po zregenerowaniu tonera do w/w kopiarki. Użyłem zasypki UniNet do Sharpów rodziny 800 zakupionej w Agawie. Efekt jest taki, że po założeniu modułu tonera do kopiarki, toner nie jest wykrywany. Kopiarka jak zwykle po wymianie tonera inicjuje go około 2-3 minut i ponownie wywala jego brak.
    Co zauważyłem, że w trakcie tej inicjacji toner jest równomiernie nałożony na całą powierzchnie bębna, jak podczas robienia czarnych kopii. Efekt jest taki, że po trzech próbach zainicjowania go, śmietnik zapełnił się prawie do połowy. Co jest grane ? Czyzby zawartość tonera w zasypce była inna niż opis na etykietce ? Bo objawy są raczej takie, jakbym użył niewłaściwego tonera.
    Ma ktoś jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2413602
    wladekp
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Nie lubię nikogo krytykować ale już kilkakrpotnie nadziałem się na tonerach tej firmy (i to przy różnych modelach drukarek/kopiarek).
    Proponuję wyczyszczenie cartridga i albo oryginał, albo zasypkę z innego żródła. (najlepiej sprawdzonego)
  • REKLAMA
  • #3 2418062
    teridar
    Poziom 18  
    No tak. Tak by było najprościej. Ale jak sprawdzić ze wina leży ewidentnie po stronie tonera? Nie chciałbym znowu inwestować w toner albo zasypkę, jeżeli wina miała by leżeć po stronie kopiarki.
  • #4 2418082
    marcin34
    Poziom 17  
    Witam,

również podpisuję się pod negatywną opinią tych tonerów do wielu kopiarek - spróbuj Katuna lub ACM, nie powinno być problemów.

pozdr.
  • #5 2418342
    wladekp
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    teridar napisał:
    No tak. Tak by było najprościej. Ale jak sprawdzić ze wina leży ewidentnie po stronie tonera? Nie chciałbym znowu inwestować w toner albo zasypkę, jeżeli wina miała by leżeć po stronie kopiarki.

wg. Twojego opisu wszystko wskazuje na toner
    a zasypka z alternatywnego żródła wcale nie jest taka droga
    poza tym innego wyjścia nie widzę
  • REKLAMA
  • #6 2418547
    teridar
    Poziom 18  
    Chyba spróbuję. Tylko że w katunie nie ma. Poszukam coś innego. A Tą nieszczęsną zasypkę postaram sie reklamować.
  • Pomocny post
    #7 2418757
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Nie miałem do czynienia z tym producentem tonera, zwykle używam katuna, ale podobny efekt kiedyś miałem w tym urządzeniu na właściwym tonerze (czytaj orginalnym).
    Sprawdź, czy podczas inicjacji palą się lampki kasujące bęben. Jeżeli tak, to na pewno jest wina tonera, a jeśli nie to przyczyna tkwi właśnie w lampkach. Po prostu podczas inicjacji cały toner przechodzi na nie kasowany bęben i jest transportowany do pojemnika na zużyty.
    pozdrawiam horse
    P.S. W katunie szukaj for sharp sf 770 czyli sf 770t1
  • REKLAMA
  • #8 2422066
    teridar
    Poziom 18  
    Tak jak napisał horse, sprawdziłem lampki kasujące bęben. Były ok. Podczas obserwacji lampek, zauważyłem, że toner "dymi" do środka kopiarki. To pozwoliło mi jednoznacznie stwierdzić, że przyczyna jest nieodpowiedni skład tonera. Pewnie jakiś chińczyk pomylił nalepki na butelkach. Po wysypaniu niewłaściwego proszku, wyjałowieniu kopiarki i nasypaniu zasypki innego producenta, kopiarka ruszyła. Ale co się nastresowałem a potem naczyściłem kopiarkę, to moje. Dziękuję kolegom za pomoc. Temat zamykam.
  • #9 2452416
    teridar
    Poziom 18  
    Sprawy ciąg dalszy.Aby być w porządku do firmy, która sprzedała mi ten feralny tonerek, muszę przyznać że w bardzo szybki sposób załatwiła moją reklamację. Nie zdążyłem go nawet jeszcze odesłać. Moje przypuszczenia się sprawdziły. Jakiś człowiek od nalepiania etykiet, gdzieś w dalekim wschodnim kraju źle przylkeił etykietki. Tak więc tutaj duży plus. Tylko szkoda, że moja opinia u klienta ucierpiała.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył kopiarki Sharp Z-845, która po regeneracji tonera z użyciem zasypki UniNet zakupionej w Agawie nie wykrywała tonera. Toner był równomiernie nanoszony na bęben podczas inicjacji, ale kopiarka zgłaszała brak tonera, a zużyty toner trafiał do pojemnika na odpadki. Objawy wskazywały na nieodpowiedni skład tonera, prawdopodobnie spowodowany błędnym oznakowaniem zasypki przez producenta. Po wymianie zasypki na produkt innego producenta (np. Katun lub ACM) kopiarka działała poprawnie. Sprawdzono również lampki kasujące bęben, które działały prawidłowo, co potwierdziło, że problem leżał po stronie tonera. Sprzedawca szybko rozpatrzył reklamację, potwierdzając błędne oznakowanie produktu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA