logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki firmware do maxtora? Jakie oprogramowanie jest najlepsze?

michaelpan 15 Mar 2006 18:40 1899 11
REKLAMA
  • #1 2418188
    michaelpan
    Poziom 11  
    Mam taki problem. musze wgrac firmware do maxtora. nie mogłem znależc identycznego ale znalazłem bardzo podobny rózni sie tylko sn. czy bedzie pasował??
    mam jeszcze pytanie dotyczące oprogramowania którym można to zrobic. jakie jest najlepsze??
    Dysk to:
    Maxtor 6Y080L0
    sn Y32JWV9E
    Code YAR41BWO
  • REKLAMA
  • #2 2420219
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    moze spróbuj programu MRT, był podawany link do tego softu.
    a i tak musisz znależć całe oprogramowanie do tego dysku, firmware to za mało, ldr, ram, rpm, smb.

:?:
  • REKLAMA
  • #3 2420327
    michaelpan
    Poziom 11  
    nie moę znależc tego linku. mam cały firmware z ldr, smd, rpm. nie zgadza sie jednak sn. Co do tego programu to nie mogę go znależć. Poprosiłbym o link. No i może jakaś mała instrukcje;P
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #5 2423985
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Wczoraj bawiłem się jeszcze raz dla testów tym MRT , ale obawiam się , że mimo wszystko nie uda ci się go uruchomic w pełni . Program oczywiście rusza i można poruszać się kursorem po oznaczeniach dysków . Niestety nic poza tym . Nawet wrzucałem mu firmware do działania , ale coś jeszcze jest nie tak . Czegoś brakuje , albo jest w niewłaściwym miejscu . Firmware jakie podajesz masz zgrane na PC3000 - PCI . Tym MRT pewno byś je wgrał . Wychodzi na to że obsługuje dyski nawet te bardzo duże powyżej 250 GB . Działać niestety powinien pod systemem Windows , a nie tak jak próbowałem pod DOS . Do niego musi byc też karta PC3000 PRO - ISA . Ten program , to jakby rozszerzenie dla tej karty . Pod DOS-em obsługuje dyski do 120 GB , ale przy użyciu tego programu może pod Windows obsłużyć większe dyski . Tak więc musisz mieć komplet - kartę i program . Być może jest jakaś szansa , aby zadziałał sam program , ale szczerze już w to wątpię . Chyba , że znajdzie się ktoś kto to rozpracuje .
    A sam program opisywałem tu :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic471859.html
    Pozdrawiam .
  • #6 2424037
    michaelpan
    Poziom 11  
    Emu nic nie pomaga? nie jestem spcjalistą wczoraj bawiłem sie troche tym Pc3000 v 14.00 jednak moja wersja jest po rosyjsku i nie za wiele rozumiałem dysk mi wykraywał tylko nie za bardzo wiedzialem co robie;P
    MOże jednaj jest jakś starsza wersja tego MRT.exe która by obsługiwała dyski bez karty. Mówicie zo do 250GB mi tylko trzeba do 80. Proszę o dalszą pomoc
  • #7 2424630
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Wg mnie MRT wymaga osobno karty i softu PC3K. Jeżeli dam mu katalog np mxpkrmod to jeśli wybiorę odpowiednią rodzinę i model dysku, z którego było to zgrane, to można sprawdzić poprawność modułów. I chyba tylko tyle (na innych opcjach dostaję jakiś komunikat po chińsku). Czytanie i zapisywanie bezpośrednio z dysku nie jest chyba wogóle obsługiwane (MRT odpala się i działa tak samo z i bez emula).

Z resztą na stronie http://www.pc3khrt.com/mrt.htm pisze:
    Cytat:
    Using PC3000 ISA backup the firmware (include LDR file, RAM file, MXDSPMOD folder's RPM file and SMB file.) Copy firmware folder to the C:\, for example folder name as 22, than copy MRT file to the 22 folder, using MRT adjust the firmware, last step is uisng PC3000 ISA restore back the firmware

Czyli najpierw trzeba zgrać SA przy pomocy PC3K, potem skopiować do katalogu z MRT, zrobić co trzeba i przy pomocy PC3K wgrać spowrotem.
  • #8 2424729
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Przyznam szczerze , że mialem nadzieję na coś innego , czyli pracę bezpośrednią na dysku i jego modułach . To co ty podajesz , jest juz mniej satysfakcjonujące . Ale dla tych co nie maja nic , moze to coś wnieść . Jest jeszcze inny program , nazywa się chyba Xlysoft , lub MT firmy Xlysoft , ale bywały wersje tylko po chińsku . To czy jest wersja angielska nie wiem . Te co mam są po chińsku . Zdaje się , że mam do dysków Quantum i chyba Maxtor , oraz coś tam jeszcze , ale kto to zrozumie ???
    A tak z innej beczki - ma ktos może firmware zgrany kartą PC3000 - PCI z dysku Maxtor DiamondMax 10 250GB PATA133 .

Mode : 6B250R0060803
    CODE : BAH41B70
    K , G , B , A
    SN : B60LZHMH

Product date : 19NOV2004
    Tak wogóle , to najważniejsze są dla mnie LDR i moduły RPM , ewentualnie jeszcze grupa modułów SMB .
    Będę wdzięczny również za sensowną podpowiedź .
    Pozdrawiam .
  • #9 2424743
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    ja tam uruchamiam moduły po chinsku, czytam instrukcje po angielsku ( do ściagnięcia z SalvationDATA ) i klikam w odpowiednie miejsca. Działa, tylko ilość modeli dysków ograniczona.

p.s xlysoft i pochodne to dawna nazwa firmy SalvationDATA !!

maxtor utils

http://www.pc3khrt.com/bbs1/index.php?showtopic=394
  • #11 2433499
    michaelpan
    Poziom 11  
    Dzieki wszystkim za zainteresowanie. Nawiązując do postu bubu321 też znalezłem ten program tylko że według mnie nim to raczej da sie tylko sumy kontrolne policzyc. Chyba że jestem w błedzie.
  • REKLAMA
  • #12 2449901
    michaelpan
    Poziom 11  
    Wczoraj znowu trochę sie bawiłem tym MT no i zrobił sie mały zonk;P dysk podczas właczanie powoduje mruganie diody sygnalizującej prace dysku. Dysk sie nie włacza. Próbowałem zgrac firmware z instrukja ze strony salvationdata. czy da sie to jeszcze naprawić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odpowiedniego firmware do dysku Maxtor 6Y080L0 (SN Y32JWV9E, Code YAR41BWO) oraz najlepszego oprogramowania do jego wgrania. Dyskusja wskazuje, że sam firmware to za mało – potrzebne są także moduły LDR, RAM, RPM, SMB. Najczęściej polecanym narzędziem jest program MRT, jednak wymaga on posiadania karty PC3000 PRO (ISA) oraz oprogramowania PC3K, które współpracują razem i umożliwiają zgranie i wgranie firmware. MRT samodzielnie bez karty nie obsługuje bezpośredniej pracy z dyskiem, a jego działanie jest ograniczone i wymaga systemu Windows. Alternatywnie wspomniano o programie Xlysoft (firma SalvationDATA), który ma wersje chińskie i angielskie, ale obsługa modeli jest ograniczona. Inne narzędzie to MX Help działające pod Windows XP, również z ograniczoną listą obsługiwanych modeli Maxtor. Próby wgrania firmware bez odpowiedniego sprzętu i oprogramowania mogą prowadzić do problemów z uruchomieniem dysku, jak mruganie diody i brak startu. Kluczowe jest posiadanie kompletnego zestawu narzędzi i właściwych modułów firmware, a także znajomość instrukcji i procedur z serwisów takich jak SalvationDATA czy elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA