logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana silnika VW 1.9D z Polo do Passata 1991 - różnice w pompie i czujnikach

YR1 16 Mar 2006 06:42 4765 10
REKLAMA
  • #1 2420028
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Witam.
    Posiadam passata z silnikiem 1.9D (zwykły traktor, bez turo) 1991r.
    Poztanowiłem wymienić silnik. Kupiłem silnik z VW polo też sam Diesel 1.9, ale....
    Ma on inną pompę i trochę więcej czujników.
    Co muszę dokupić, aby nowy silnik działał w starym passacie?
    Pompa ma naciąg "gazu" linką.
    Jednak jest przy niej jakaś elektronika.
    Jeśli są potrzebne inne dane napisze.
    Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc.

temat nieregulaminowy, czytaj regulamin i stosuj sie do niego.. Michu10
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2423892
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Stary silnik to: 1Y, natomiast nowy: AEY
    Same silniki różnią się tym, że w starym pomiar ilości oleju znajduje się od strony pompy wtryskowyj. W nowym od strony kolektora, prowadnica jest wygięta i wychodzi do przodu.
    Dodatkowo w nowym jest złącze okrągłe, znajdujące się nad filtrem oleju i to mnie najbardziej zastanawia - co tam podłączyć?
    Data produkcji passata to maj 1991r (WVWZZZ31ZME247009).
    Silnik, który chce wstawić pochodzi od polo i jest z 1996r.
    Pozdrawiam
  • #4 2424086
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    aby poprawnie to wszystko działało to musisz dokupić komputer i wiązkę elektryczną ,ponieważ pompa sterowana jest przez ten komputer
  • REKLAMA
  • #6 2425652
    grzestv
    Poziom 28  
    jak będziesz potrzebował schemat to podrzuce,a nr części to też się postaram poszukać
    pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2431120
    grzestv
    Poziom 28  
    proszę oto schemat
    ps.co do sterownika to na 90% jest 028906021CQ
    Załączniki:
    • silnik AEY.pdf (136.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3249057
    A_Rybicki
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam również silnik 1.9D EAF w polo z 95. Jest on równiez ze strownikiem i wiazką. Wyglada na to ze mam problem z pompa paliwa, nie podaje paliwa i dziwnie tyka po uruchomieniu zaplonu. Czy mogla sie jakos zablokowac?Czy mozna to zdjagnozowac podlanczajac sie do sterownika?

Przeczytałem własnie ze jest tam pewne zabezpieczenie w tym silniku, a to tykanie to zawor odcinajacy paliwo.Pytanie moje jak to wylaczyc lub obejsc??

Prosze o pomoc!
  • #11 5976284
    igendek
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam. Mam podobny problem z silnikiem AEF. Nie moge go odpalic. Wszystko niby OK. Prawdopodobnie zawór odcinający paliwo. Vag com nie laczy sie z silnikiem. Jest tam jakis sterownik silnika?

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana silnika 1.9D w Passacie z 1991 roku na silnik 1.9D z VW Polo z 1996 roku wiąże się z różnicami w pompie wtryskowej oraz układzie czujników. Stary silnik to typ 1Y, nowy to AEY (1.9SDI). Nowy silnik posiada inną lokalizację pomiaru ilości oleju oraz dodatkowe złącze okrągłe nad filtrem oleju, które wymaga podłączenia. Pompa w nowym silniku jest sterowana elektronicznie i wymaga dedykowanego sterownika (komputera) oraz odpowiedniej wiązki elektrycznej, aby działać poprawnie. Zalecane jest zakupienie sterownika o numerze katalogowym 028906021CQ. Wymiana wymaga również dostosowania instalacji elektrycznej i podłączenia elektroniki pompy. Dodatkowo, w silnikach 1.9D z późniejszych roczników (np. AEF) występuje zabezpieczenie w postaci zaworu odcinającego paliwo, które może powodować problemy z uruchomieniem i wymaga diagnostyki sterownika. Schematy i numery części mogą być pomocne przy adaptacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA