logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryglowanie centralnego zamka – mechanizm działania i otwieranie przy rozładowanym aku

djrav 16 Mar 2006 17:26 2772 18
REKLAMA
  • #1 2421851
    djrav
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam i mam pytanie na czym polega od strony mechanicznej ryglowanie centrala lub siłownika, czy po zaryglowaniu niema mozliwosci otworzenia drzwi mechanicznie kluczykiem lub z wnetrza samochodu, co w przypadku zaryglowania centralnego i np. rozładowania całkowitego aku??
  • REKLAMA
  • #2 2422421
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    po zaryglowaniu nie ma mozliwosci otwarcia drzwi od wewnatrz
  • REKLAMA
  • #3 2422801
    djrav
    Poziom 11  
    a co w przypadku rozładowania aku kluczykiem tez nie otworze?
  • #4 2423181
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    Miałeś napisane wyraźnie.Nie można otworzyć drzwi od wewnątrz.Kluczykiem normalnie otworzysz.A jak się akumulator rozładuje to już nie ma prądu i siłownik nie 'trzyma' i możesz od zewnątrz i wewnątrz sobie otwierać.
  • #5 2424673
    djrav
    Poziom 11  
    no własnie pytałem o zasadze działania ryglowania ale jestem pewien ze siłownik nie trzyma zamkow elektycznie tylko rygluje a po wył aku niema mozliwosci otworzenia nawet kluczykiem, bo kluczyk daje impuls aby rozryglowac a potem mechanicznie ciagnie za siłownik i otwiera cały centralny czy mam racje??
  • #6 2424910
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2428819
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Przy ryglowaniu np. w bmw przy padniętym akumulatorze nie odryglujesz drzwi., może być tak że kluczyk będzie chodził we wkładce w lewo i prawo ale nie otworzysz. Pytanie w jakim aucie masz problemy z ryglowaniem. Większość aut ma możliwość tzw. awaryjnego otwierania nawet po zaryglowaniu.
  • #8 2429013
    djrav
    Poziom 11  
    chodzi o omege b
  • #9 2431135
    xwit
    Poziom 33  
    W omedze nic nie trzyma.
  • REKLAMA
  • #10 2431999
    djrav
    Poziom 11  
    omega b po zaryglowaniu i skończeniu aku do auta niedało sie dostac naszczescie był to kombiak tylna klapa otworzyła sie z kluczyka bez problemu potem śturanie drutem zeby otworzyc maske niestety była klatka,ciekawy jestem jak sprawa wyglada w sedanie.
  • #11 2432262
    xwit
    Poziom 33  
    A powiedz mi po co otwierałeś maskę :?: Bo chyba sam sobie odpowiadasz na pytanie.
  • #12 2432637
    djrav
    Poziom 11  
    po to zeby podładowac aku
  • #13 2433340
    xwit
    Poziom 33  
    To zrób bardzo prosty test.Zarygluj zamek mając otwartą maskę,odłącz akumulator i zobacz jak się zamek będzie zachowywał.Nie wpadłeś na to 8=O
  • #14 2433491
    djrav
    Poziom 11  
    dokładnie tak robiłem dla testow ale rozwiazania nie znalazłem wiec własnie pytam czy jest mozliwosc.
  • #15 2433650
    xwit
    Poziom 33  
    Jak to nie znalazłeś?Odsuń szybę i zobacz czy otworzysz grzybkiem lub zamek kluczykiem.Czemu nie mogłeś tak zrobić :?: :?:
  • #16 2433660
    djrav
    Poziom 11  
    jak jest zaryglowany to odsrodka niema mozliwosci otworzyc ryglowanie bez aku trzyma nawet kluczyk a szyby sa elektr wiec lipa
  • REKLAMA
  • #17 3794198
    tomi5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A powiedzcie mi co do ryglowania, posiadam BMW 5 i mam taka opcje ryglowania, chce kupić alarm taki zeby tez i ryglował, i teraz czy musi być to alarm z funkcja ryglowania zamków czy wystarczy alarm z jakąs funkcja konfort która np. domyka szyby, z tym ze zamiast pod szyby podłącze pod centralke.
    Powiedzcie mi czy w tym wszystkim chodzi o to by po zamknieciu centralki impuls był dłużej przekazywany tak zeby jeszcze zaryglował???
    Znacie może jakieś nazwy alarmów z takową funkcja.
    Z góry dzieki i pozdrawiam
  • #18 3794315
    bebefirst
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    W BMW w tych co mają akumulator z tylu jest możliwość wyłamania wlotu powietrza w masce, otworzenia klapy przód i na silniku jest kołek rozruchowy i tam podania napięcia. Ponoć takie roziązanie przewiduje producent, nie wiem czy to prawda ale kilka razy je stosowałem z powodzeniem.
  • #19 3794572
    xwit
    Poziom 33  
    Poczytaj forum.Tam jest odpowiedź na twoje pytanie.Wiem bo korzystałem i działa.

Podsumowanie tematu

✨ Ryglowanie centralnego zamka polega na mechanicznym zablokowaniu drzwi, co uniemożliwia ich otwarcie od wewnątrz. Po zaryglowaniu drzwi nie da się otworzyć mechanicznie kluczykiem od środka, jednak z zewnątrz kluczyk zwykle umożliwia otwarcie, o ile akumulator nie jest całkowicie rozładowany. W przypadku rozładowanego akumulatora siłownik nie jest zasilany i nie utrzymuje ryglowania, co pozwala na otwarcie drzwi zarówno od środka, jak i z zewnątrz. W starszych modelach BMW, przy padniętym akumulatorze, otwarcie drzwi kluczykiem wymaga jednoczesnego uniesienia klamki. W Omedze B mechanizm ryglowania nie utrzymuje zamka elektrycznie, co powoduje problemy z otwarciem po rozładowaniu akumulatora, zwłaszcza w sedanie. W takich sytuacjach możliwe jest awaryjne otwarcie tylnej klapy lub podładowanie akumulatora przez maskę, choć dostęp do niej może być utrudniony. Dla BMW dostępne są rozwiązania umożliwiające podanie napięcia na kołek rozruchowy silnika w celu awaryjnego uruchomienia pojazdu. W kontekście alarmów samochodowych z funkcją ryglowania zamków, ważne jest, aby impuls zamknięcia był odpowiednio długi, co pozwala na skuteczne zaryglowanie centralnego zamka.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA