logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP1215 - jak naprawić sypiący toner pod listwą czyszczącą?

gandalf.s 16 Mar 2006 22:20 2376 26
REKLAMA
  • #1 2423249
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam.

Pierwszy raz widze aby maszyna tak sypała tonerem pod listwą czyszczącą. Wydaje mi sie że listwa uszczelniająca poszła. Ten moduł jest mało spotykany i nie mam skad go ściągnąć, ani tej listwy.
  • REKLAMA
  • #2 2423274
    primary
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    sprawdz czy świeca lampy rozładowania szczątkowego
  • #3 2423303
    karolinter
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    witam
    z doświadczenia wiem że listwa tylko ściąga z wałka natomiast jak sypie tonerem jest podgięty w kierunku zbiornika ze zużytym proszkiem pasek grubej foli ( musi dolegać do bębna . ja go odginam ) tylko bez przesady żeby nie uleciało , pomaga
  • REKLAMA
  • #5 2423899
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    spotkałem sie z tym kilka razy

doginanie pomaga na jakis czas

jesli klient pracuje na tonerze nieorginalnym i zbiornik na zurzyty szybko sie napełnia to problem powróci

najlepiej byłoby wymienic cały unit bebna na inny
  • #6 2423916
    gandalf.s
    Tylko skąd ściągnąć ten moduł, przecięż to staroć?
  • #7 2424104
    wojtaswoj
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Staroc nie staroc ale tych kopiarek jest jeszcze troche. Bo to wmiare udany egzemplarz był. Niepowinienes miec zadnego problemu z kupnem modułu bebna do niego.
  • REKLAMA
  • #8 2424106
    machina73
    Ocena: 8
    Materiały elsploatacyjne z NP-1550 takie jak bęben, listwa, listwa recovery pasują do tej staroci różni się jedynie samym korpusem. Zamów sobie zestaw regeneracyjny do NP-1550 w arbico i wymień co należy.

machina
  • #9 2424124
    ABLublin
    Ocena: 446
    Gandalf's przedwczoraj byłem w dąbrowie.
    zakładam że toner masz dobry !!!
    sypanie na całej długości elektrody
    masz źle ustawioną maszynę
    napięcia , odległość elektrod od bębna !!!
    ciekawe czy masz efekt że na kopii masz tak grubo toneru że możesz czytać Braileam ?
  • #10 2425880
    gandalf.s
    Toner nieoryginał, ale sprawdzony od kilku lat go stosuje. Cały kit wymieniony /Katoon/. Wiem że wszystko pasuje z NP 1550, ale chodzi o ten nieszczęsny korpus - nie mam dawcy. Jeśli chodzi o to jakie są następstwa tego, że ten toner sie wysypuje to jest później tak że ten toner klei sie na nowo na rurę i zostaje na kopii jako długi czarny szeroki i nierówny pas.
  • #11 2426342
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    primary napisał:
    sprawdz czy świeca lampy rozładowania szczątkowego

Sprawdziłeś i jesteś pewien, że świecą?
    Zakup modułu nie jest żadnym problemem, ten towar jest w ciągłym obrocie. R.
    P.S. Jeżeli masz z zakupem kłopot, to na PW
  • #12 2428456
    ABLublin
    Ocena: 446
    pierwsza myśl , lampki wygaszania
    wyjmij bęben i włącz maszynę przy otrawrtej klapie przedniej
    popatrz czy na całej długości bębna świecą się żaróweczki !
  • #13 2430115
    tracer_as
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    gandalf.s napisał:
    Witam.

Pierwszy raz widze aby maszyna tak sypała tonerem pod listwą czyszczącą. Wydaje mi sie że listwa uszczelniająca poszła. Ten moduł jest mało spotykany i nie mam skad go ściągnąć, ani tej listwy.

czym ty się zajmujesz serwisem innej marki kserokopiarek...?
    części do np tego modelu canona to bęndą chyba jeszcze przez 20 lat...
    bo to jest canon
  • #14 2430399
    gandalf.s
    czym ty się zajmujesz serwisem innej marki kserokopiarek...?
    części do np tego modelu canona to bęndą chyba jeszcze przez 20 lat...
    bo to jest canon[/quote]

Bez takich uwag. Zanim coś napiszesz doczytaj regulamin i naucz się go na pamięć, będzie Ci łatwiej na przyszłość napisać coś mądrego.
    Proponuje doczytać regulamin - Punkt 10 pod.2.

Już znalazłem całe moduły. Chodziło mi o samą listwe pod listwą czyszczacą bo jeszcze nie wymieniałem.
    Z tym sypaniem tonera to miałem już różne przypadki ale żadna maszyna nie dawała czadu aż tak.
  • #15 2430823
    AD2005
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie rozumiem po co te dyskusje , tyle czasu nad taką błahostką. Sprawdzam czy świecą wszystkie kasujące, jeżeli tak to zakładam oryg. zespół bębna i to wszystko. Nie używam żadnych sratunów, bo szkoda czasu na jeżdżenie i poprawianie, klienta można tylko stracić przez taką chałture, oryginał w hurcie kosztuje ok50 zł więcej niż "kit" sratuna, toner oryg. jest droższy tylko o 40zl. Klienci też sie zmieniają, dzisiaj chcą usług na poziomie a sprzęt ma chodzić a nie naprawiać sie.
  • REKLAMA
  • #16 2431097
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    :arrow: AD2005 nooo... jeżeli masz oryginalne, nowe moduły po 140 zł to ja staję w kolejce po zakup. Jezeli nie rozumiesz dyskusji, to nie zabieraj głosu. A w sprawie zamienników - "sratunów" i innych, to się z tobą zgadzam, co nie zmienia faktu, że twój post, nie dość, że nie wnosi nic rzeczowego, to jeszcze jest co najmniej niegrzeczny. Pozdrawiam i życzę pogody ducha. R
  • #17 2431600
    primary
    Poziom 17  
    caly ten ten temat jest bez sensu i nic nie wnosi ciekawego nie wiem czy zalezy Ci na znalezieniu usterki w urządzeniu ?? czy poszukujesz moduł bębna

pozdrawiam :|
  • #18 2432195
    AD2005
    Poziom 12  
    Do rys 57
    Cytat:
    jeżeli masz oryginalne, nowe moduły po 140 zł to ja staję w kolejce po zakup.

Pisałem o cenie kitu czyli gotowego modułu a nie osobnych części
    Cytat:
    nie wnosi nic rzeczowego, to jeszcze jest co najmniej niegrzeczny

jest to jedyne 100% skuteczne rozwiązanie, a cały problem wynika tylko ze stosowania takich materiałów. 5lat stosowałem Katuna a potem 10 lat oryg. i wiem jaka jest różnica w pracy kopiarki.
  • #19 2435515
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Ja zawsze wkładam oryginały i śmigają miedzy 30 a 40 tyś. kopii. Raz się pokusiłem na nie oryginał za namową klienta i nie ma porównania - oryginał to oryginał i nie jest taki drogi. To dobre maszyny.

Pozdrawiam
  • #20 2437400
    gandalf.s
    Witam.

Dzisiaj byłem przy maszynie i rzeczywiście na listwie kasującej nie świecą się 4 lampki. Już dawno nie miałe takiej usterki i zapomniałem o tym. Sugerowałem że to może listwa i chcialem być przygotowany do rozmowy z klientem. Włożyłem całą listwe z NP1550 /jest węższa/ i dziwne kopiarka nie chciała sie wogule wyłączyć a lampa grzewcza cały czas grzała. Jak wyciągnąłem listwe z prowadnicy i na such podłaczyłem z tyłu maszyny to było ok.
    Jesli ktoś ma same diodki do odsprzedania kupię.
  • #21 2438217
    Józek.S
    Poziom 11  
    sprawdz czy niemasz duże luzu na tulejach wałka magnetycznego wymień wałek magnetyczny,pewne pozdrawiam.
  • #22 2438530
    gandalf.s
    Na jakiej podstawie stwierdzasz problem z wałkiem magnetycznym?
    Problem dotyczy listwy kasującej.
  • #23 2441596
    AD2005
    Poziom 12  
    Miałem też taki przypadek jak po lutowaniu lampek kasujących zostawiłem za dużo cyny i poszło zwarcie o lampek na obudowe , elektronika głupieje. dlatego na zewnątrz ci działa. Jak piszesz jest węższa i pewnie sie przekrzywia i dotyka ścieżkami masy.

Dodano po 4 [minuty]:

Poza tym nie pamiętam jakie są róznice między lampkami 1215 a 1550 ( czy są na takie samo napięcie), ale jak na zewnątrz działa to tylko zwarcie
  • #24 2442674
    gandalf.s
    Ale nie wywala żadnego błedu.
  • Pomocny post
    #25 2445789
    primary
    Poziom 17  
    wymień w calosci i po sprawie, nie wymienia sie po jednej żarówce!
  • #26 2445824
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    przy przeplonych lampach gaszacych nie ma kodu błedu - usterke widac na kopii

kolega primary ma racje - najlepiej wymienic całą listwe gaszącą
  • #27 2449755
    gandalf.s
    Dzięki wszystkim za udział w tej długiej despocie. Wymieniłem całą oryginalną /nową/ listwę i hula jak "nowa".
    Jako pierwszy primary stwierdził że błąd tkwi w lampie /wysłane podziekowanie z ele./ ale Ja również przesyłam wielkie dzieki :D

Dodano po 2 [minuty]:

Tak na marginesie to wcześniej juz wymieniałem same żarówki w NP 1550 i bez problemu działały. Pracochłonne ale do zrobienia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem sypiącego tonera pod listwą czyszczącą w Canon NP1215 najczęściej wynika z uszkodzenia lub niewłaściwego działania listwy uszczelniającej oraz lamp kasujących (lamp gaszących). Listwa uszczelniająca, która jest trudna do zdobycia, może być zastąpiona częściami kompatybilnymi z modelem NP1550, gdyż materiały eksploatacyjne takie jak bęben i listwa recovery są do siebie podobne. Częstym rozwiązaniem tymczasowym jest delikatne doginanie paska foliowego listwy, aby poprawić przyleganie do bębna i ograniczyć wysypywanie tonera. Jednak ostatecznym i skutecznym rozwiązaniem jest wymiana całej listwy gaszącej na oryginalny, nowy moduł, co eliminuje problem sypania tonera i poprawia jakość kopii. Niewłaściwe ustawienia napięć i odległości elektrod od bębna również mogą powodować nadmierne nanoszenie tonera, co objawia się grubym, nierównym pasem na kopii. Toner nieoryginalny może przyspieszać zużycie zbiornika na zużyty proszek i pogarszać działanie urządzenia. Wymiana pojedynczych żarówek lamp kasujących jest możliwa, ale mniej efektywna niż wymiana całej listwy. Problemy z listwą mogą powodować również zwarcia wynikające z uszkodzeń lutowania. Po wymianie oryginalnej listwy gaszącej urządzenie działa prawidłowo, a problem sypania tonera zostaje rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA