logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 1550 - Brudne wydruki, czy to wina listwy czyszczącej?

npkp 25 Sty 2007 16:35 2423 14
REKLAMA
  • #1 3486645
    npkp
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam, problem jak w temacie, jak wyjąłem zespól bębna, to na bębnie są te same wzory linijek tonera co na kartkach. Czym moze to być wina listwy czyszczącej? Jeśli zmniejszam np. 50% to kartka jest brudna tylko w połowie. Czy można dostać jeszcze całe moduły bębna do tych kopiarek? Proszę o pomoc, co może byc przyczyną.
    Pozdrawiam
    ps. W zespole bębna jest jeszcze jakis toner, jest go pełno, czy to jest zużyty toner? czy mam go wysypać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3487047
    marcin4
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    toner który mieści się w module to są tzw śmieci! usuń je z modułu!
    zdejmij z moułu bęben! listwe czyszcz przetrzyj suchą szmatką poskładej puść kilka kopi i zobacz czy jeszcze brudzi!!
    może pomóc tylko niewiadomo na ile!! jeśli się powtórzy tzeba zmienic listwę!

moduły KATUN-a sa w ciągłej sprzedaży!

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3487221
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    naturalnie orginalne moduły bębna do tego modelu sa jak najbardziej dostepne.
    sprawdź ile kopi "przerobił" ten moduł. książkowo jest na 60 000 kopii
  • #4 3487469
    npkp
    Poziom 12  
    Dokładnie sprawdziłem licznik 53004. Zaraz spróbuję wyczyścić moduł bębna. Ile orientacyjnie może kosztować moduł bębna do tej kopiarki?
    Pozdrawiam
  • #5 3487641
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Cytat:
    moduły KATUN-a sa w ciągłej sprzedaży

o modułach katuna nie słyszałem - ale o zestawach do regeneracji często

kompletny oryginalny kupisz w salesie w Katowicach

no 60000 starczy oryginał na ok 25000 regenerowany pod warunkiem używania oryginalnego tonera
  • #7 3487739
    copytechnik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Sprawdz listwę lampek preexpozycji może nie świecić na końcu.
    Są całe zespoły bębna KATUN np. w Arbiko
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3488059
    Joker77pl
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeśli przy pomniejszeniu 50 % tylko połowa kartki jest biała - zespól bębna jest bez zarzutu. Jedyną przyczyną jest tutaj układ preekspozycji bębna, który znajduje się tuż nad nim. Albo słabo świecą lampki ekspozycji albo zacinają się przesłony. Ostateczną i nieczęsto występującą przyczyną mogą być też przestawione lustra nr 2 i 3 w skanerze.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 3488504
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Wyczyść listwę czyszczącą i koniecznie układ preekspozycji tak jak pisał Joker77pl. Wyjmij go i rozbierz. Wewnątrz będzie linka, pociągając ją będzie sie przesuwała przesłona. Jeśli nic sie nie zacina wyczyść lampki i żółtą folię. Sprawdź też czy na wałku magnetycznym nie ma jakichś placków.
  • REKLAMA
  • #10 3489797
    npkp
    Poziom 12  
    Witam, co to jest preeksopzycja , gdzie mam jej szukać?, zobaczyłem ze dolna elektroda nie dolega dokładnie do bębna. Muszę ją przytrzymywać ręcznie, czy to wina sprężyn? Oczyściłem zbiornik na zużyty toner - o niebo lepiej, ale i tak jeszcze na całej długości kartki brudzi tonerem. Zamierzam kupić zestaw do regeneracji bębna. Czy warto??
    Pozdraiwiam
  • Pomocny post
    #11 3489863
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Wyjmij bęben, zablokuj czujnik otwarcia pokrywy i spójrz do wewnątrz maszyny. W momencie jak zablokujesz czujnik pojawi się żółte światło z listwy nad bębnem (który oczywiście masz wyjęty). Ten moduł to właśnie moduł preekspozycji. Wyjmij go i dokładnie wyczyść i posprawdzaj jak pisałem powyżej.
  • #12 3537404
    npkp
    Poziom 12  
    Witam, zakupiłem nowy bęben katun i listwę czyszczącą - i kopie wychodzą super :D, tylko niestety ten nowy bęben ma z boku wyrobione 3 plastiki które przenoszą napęd na bęben. Podczas kopiowania coś przeskakuje (bębnen przeskakuje) i rozmazuje wydruk. Czy mogę jakoś zregenerować te 3 "listewki z boku bębna? czy jest na to jakas regulacja?
    Stary bęben chodzi ok, tylko ma rysy.
    Pozdrawiam
  • #13 3537609
    Joker77pl
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam

ważne żeby bęben obracał się lekko a swoją drogą materiały stosowane przez katuna też często pozostawiają dużo do życzenia. oczywiście można naprawić ten napęd wklejając albo plastikowe a najlepiej metalowe (cienka blaszka) paski w miejsce uszkodzeń oczywiście od strony wyrobionych miejsc. sprawdź też czy w napędzie bębna - tym w maszynie - kołek napędowy sprężynuje odpowiednio i wystaje na tyle aby dobrze zazębiać się z bębnem. oczywiście zakładam, że poprawnie złożyłeś cały kit.

powodzenia, pozdrawiam
  • #14 3540347
    micchal26
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    witam

dziwi mnie podejście serwisów którzy"kochają"zamienniki.Montowałem bębny "lewe" i to czasem chodziło czasem nie.zadowolenie klienta drastycznie spadało jak była kolejna reklamacja bo..........stosuje tylko oryginalne części i mam spokój na 60000 .jest troche drożej ale naprawde warto.
    pozdrawiam
  • #15 3574100
    pawelslow
    Poziom 12  
    prawdobodobnie bęben będzi niedługo do wywalenia pewnie rozkręciłes i zkręciłeś wszystko jak nalezy ale listwe trzeba jeszcze potalkować by przy pierwszym obrocie się nie zakleszczył pewnie to się stało i ci przeskakuje, moż jeszcze zatarła sie uszczeleczka na jednej zębatce od mieszaka i zablokowała wszystko. Jeśli się nie znasz na regeneracji to lepiej kupuj oryginały na allegro można kupić całkiem tanio SPRAWDZ. Sam moge ci coś zaproponować slowikp(małpa)wp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Problem brudnych wydruków w kopiarkach Canon NP 1550 jest często związany z zanieczyszczeniem modułu bębna oraz niewłaściwym działaniem listwy czyszczącej i układu preekspozycji bębna. Toner zalegający w module bębna to zużyty toner, który należy usunąć. Zaleca się wyjęcie bębna, wyczyszczenie listwy czyszczącej suchą szmatką oraz dokładne oczyszczenie i sprawdzenie modułu preekspozycji, który znajduje się nad bębnem i odpowiada za naświetlanie bębna. Problemy mogą wynikać z niedziałających lub zacinających się lampek ekspozycji, przesłon w układzie preekspozycji lub przestawionych luster w skanerze. Moduły bębna, zarówno oryginalne, jak i zamienniki (np. Katun), są dostępne na rynku, a oryginalne moduły gwarantują około 60 000 kopii. W przypadku uszkodzeń mechanicznych, takich jak wyrobione plastikowe elementy przenoszące napęd bębna, możliwa jest ich regeneracja poprzez wklejenie plastikowych lub metalowych pasków. Warto stosować oryginalne części, aby uniknąć problemów z jakością i trwałością. Przy montażu nowego bębna należy zwrócić uwagę na prawidłowe działanie sprężyn i czujników oraz na to, aby bęben obracał się lekko i bez przeskoków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA