logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Evo N800v - F10. Nie mogę się dostać do BIOS-u.

pith 17 Mar 2006 11:41 2759 8
REKLAMA
  • #1 2424543
    pith
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam i proszę o pomoc.
    Nie mogę dostać sie do Biosa chociaż wciskam F10.
    Wyskakuje Administrator Pasword ale nie mogę nic wpisać, nie reaguje na klikanie.
    Nie mam też stacji dyskietek a laptop nie chce botować się z płyty.
    Co począć Panowie?
    Pith
  • REKLAMA
  • #2 2424660
    jopek_2
    Poziom 12  
    Witam,
    posiadam taki programik który ponoć usuwa wszystkie hasła z bios_u, niestety trzeba mieć stację dyskietek, osobiście nie testowałem go i nie gwarantuje jego sprawności. Jeśli zdobędzie Pan stację dyskietek to warto spróbować. Trzeba włożyć dyskietkę do stacji i uruchomić kompa. Przy "odpaleniu" programu małe zamieszanie i po chwili reset.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • killcmos.zip (1.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2426600
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Kolego jopek_2, ten stary program służy do kasowania zawartości pamięci CMOS, przechowującej konfigurację systemu. W notebookach hasła nie są przechowywane w tej pamięci, zatem program bedzie nieprzydatny do tego celu.
  • REKLAMA
  • #4 2426689
    xsoft1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witaj.
    Jaki masz system operacyjny w tym laotopie ???
  • #5 2427523
    pith
    Poziom 12  
    W tym sęk że już nie mam żadnego systemu. I tu tkwi moja tragedia.
  • REKLAMA
  • #6 2427685
    xsoft1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    W takim razie jedynym wyjściem z sytuacji jest wizyta w serwisie. W notebookach na ogół hasło biosu jest przechowywane w pamięci nieulotnej. Nie pomoże więc także wyjęcie bateryjki. :|
  • REKLAMA
  • #7 2432652
    PITER_GDA
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    chyba zebys mial gdzie sie podlaczyc z dyskiem od swojego laptopa. jesli nie mozesz np kupic np jedna z tych przejsciowek na allegro
    http://allegro.pl/search.php?string=przej%C5%9Bci%C3%B3wka+hdd
    po podlaczeniu dysku do komputera pc instalujesz sam instalator (do momentu restartu) podlaczasz dysk spowrotem do laptopa i o ile naped jest wykrywany to bez problemu dokonczysz instalacje na laptopie :)

mozesz rowniez kupic na allegro klucz do zdejmowania chasla z biosu, ceny ok 20zl ale nie jestem pewien
    pozdrawiam
    PITER_GDA
  • #8 2435442
    pith
    Poziom 12  
    Zrobilem cos podobnego. Wsadzilem dysk do innego laptopa, sformatowalem, wsadzilem pliki instalacyjne (Winda XP do pierwszego resetu). Ładuje sie przez chwilę i miga tylko kursor na czarnym ekranie.
    Plus jest taki tego wszystkiego, że już wiem że dysk jest niezabezpieczony bo daje się formatować.
    Ciekawostka jest taka że nie wiem jaki bios jest u mnie bo to co widzę przy odpaleniu kompa to nie pokazuje się nie bios ale jakiś "intel boot agent".
    Co panowie na to?
  • #9 2444895
    PITER_GDA
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czy do pierwszego restartu to nie jestem pewien, ale napewno do miejsca gdzie pokazuje sie logo xp-ka i tak jak by startowal system, wtedy jest kojejna faza instalacji. przeluz dysk jeszcze raz i zrestartuj wlasnie w tym momencie (kiedy zobaczysz logo xp) i wtedy juz napewno powinno pyknac :)
    pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Compaq Evo N800v i nie może dostać się do BIOS-u, ponieważ pojawia się monit o hasło administratora, które nie reaguje na wpisywanie. Laptop nie ma stacji dyskietek, a nie bootuje z płyty CD. Propozycje rozwiązań obejmują użycie programu do kasowania haseł BIOS, jednak wymaga on stacji dyskietek i w notebookach hasła BIOS zwykle nie są przechowywane w pamięci CMOS, co czyni ten sposób nieskutecznym. Wyjęcie baterii CMOS również nie pomaga, gdyż hasło jest przechowywane w pamięci nieulotnej. Jako alternatywę zasugerowano podłączenie dysku twardego do innego komputera w celu instalacji systemu do pierwszego restartu, a następnie ponowne podłączenie dysku do laptopa, co pozwala kontynuować instalację systemu Windows XP. Użytkownik potwierdził, że dysk jest niezabezpieczony i możliwy do formatowania. W trakcie uruchamiania pojawia się komunikat "Intel Boot Agent" zamiast standardowego BIOS-u. Ostatecznie zalecana jest wizyta w serwisie, gdyż hasło BIOS w laptopach jest trudne do usunięcia bez specjalistycznego sprzętu lub klucza serwisowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA