logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Evo n150 - brak dostępu do BIOS po zmianie ustawień, co zrobić?

roamerr1 30 Gru 2005 08:19 1817 6
REKLAMA
  • #1 2129285
    roamerr1
    Poziom 11  
    Witam forumowiczów
    Mam pytanko związane z laptopem wymienionym w tytule.
    Chodzi o to, że zmieniłem ,,coś'' w ustawieniach w biosie i po załączeniu go, pokazuje się pierwszy ekran - gdzie wyświetla się ilość dostępnej pamięci RAM, dalej pisze, że mogę nacisnąć F10 żeby wejść do Setup-a, i na tym koniec. Laptop stoi, nic się nie włącza dalej i nawet do tego nieszczęsnego Biosu nie da się wejść.
    Co może być przyczyną takiego zachowania i jak go zreanimować
    Dzięki za każdą pomoc z Waszej strony.

POZDRAWIAM I Życze Szczęśliwego Nowego Roku
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2134834
    roamerr1
    Poziom 11  
    Problem powstał od momentu usuniecia jakiegos pliku na dysku c. Przy nastepnym uruchomieniu laptopa wyskoczył komunikat że nie ma ,,tego'' pliku i prosze zrestartować. Nastepnie wszedłem do biosu aby komputer startował z napędu cd zamiast z twardziela. I od tego czasu laptop nie chce się uruchomic(nie mozna wejść nawet do biosu)
  • #4 2137817
    roamerr1
    Poziom 11  
    Czy naprawde nikt niewie jak przywrócic laptopa do życia
  • REKLAMA
  • #5 2137860
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    roamerr1 napisał:
    wyskoczył komunikat że nie ma ,,tego'' pliku

Nazwa pliku nie została wyświetlona?
  • REKLAMA
  • #6 2138003
    crown2
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam
    Moja propozycja to wyjac baterie od biosu na max. 2 sek.Ustawienia powinny sie zresetowac (oczywiscie wiaze sie to z rozkreceniem sprzetu).Po tym zabiegu powinienes wejsc do biosu bez problemu.
    Pozdrawiam
  • #7 2140590
    roamerr1
    Poziom 11  
    Nazwa pliku nie została wyświetlona?

Była wyświetlona tylko jej nie pamiętam(pisało cos w stylu ,,mhdl'' czy cos podobnego)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Compaq Evo n150, który po zmianie ustawień w BIOS-ie przestał się poprawnie uruchamiać. Po włączeniu pojawia się ekran z informacją o pamięci RAM i możliwością wejścia do Setupu przez F10, jednak dalszy proces startu zatrzymuje się, a dostęp do BIOS-u jest niemożliwy. Problem pojawił się po usunięciu pliku systemowego z dysku C, co skutkowało komunikatem o braku pliku i konieczności restartu. Następnie zmieniono w BIOS-ie kolejność bootowania na napęd CD, po czym laptop przestał się uruchamiać. Wskazano, że nazwa brakującego pliku mogła brzmieć „mhdl” lub podobnie. W odpowiedzi zasugerowano reset BIOS-u poprzez wyjęcie baterii CMOS na około 2 sekundy, co powinno przywrócić domyślne ustawienia i umożliwić ponowny dostęp do BIOS-u. Usunięcie partycji diagnostycznej również zostało zasugerowane jako potencjalna przyczyna problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA