logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tornado niebieskie - problem z LED po aktualizacji UFS DCTx Setup v1.3_l

BRh+ 17 Mar 2006 21:29 3267 24
REKLAMA
  • #1 2426618
    BRh+
    Poziom 14  
    Witam.

Mam nastepujacy problem :

Tornado ,orginalne ( update z http://www.ufsxsupport.com) poprawnie dziala z softem do wersji Dctx_Ufs_13k_ins Po instalacji wszystko dziala ,zapala sie pierwszy LED po nacisnieciu na connect ,wyswietla ze licencja jest true.Telefony odczytuje ..... itp jednym slowem sielanka .

Po instalacji np wersji UFS_DCTx_Setup_v1.3_l lub kazdej nastepnej czyli 1.3m ... lub BB5 pozornie wszystko jest OK.
    Po nacisnieciu na connect diody zamrugaja ,wyskoczy wersja drivera i ze licencja true ,jednak pierwszy LED jest zgaszony ... kwestia przelaczania DCT3/DCT4 ... nic nie zmienia.
    Po podpieciu telefona nie mozna nic odczytac (pomrugaja ledy ,pomrugaja i zadnej reakcji).

Sprawdzalem to na Win98 z Sp2 ,WinXP PE Sp2 ,Win XP Sp2 HE ,rozne procki (Pentium 2 i 3 ,Athlon i Duron ) i nic ...to samo.

Tornado jest bez HWK ,moze to to jest przyczyna ...bo podpiety Twister z HWK dziala bez zarzutu z oprogramowaniem .

Czy ktos potrafi mi pomuc ?

PS. Calkiem mozliwe ze ktos (nie chce sie przyznac ) testowal na tym Tornado jakies wczesne softy Karwosa ....jednak nie ma pewnosci.

Zastanawiam sie czy robic cos dalej czy wykorzystac je jako podstawke pod .... .

Teraz pytania moze z lekko z boku :
    - co sie stalo z update do 6310i w wersji 7.0 ,kiedys bylo a teraz wcielo mam na mysli update na http://www.ufsxsupport.com .Wycofuja sie juz z update ?
    - gdzie najlepiej zdobyc jakies w miare aktualne FIA ?
  • REKLAMA
  • #2 2426650
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Jeżeli chodzi o komunikację z twisterem... miałem podobny problem.... kiedyś tam latało bez problemu, po jakimś czasie (nie wiem czy za przyczyną nowych upgrade czy po jakimś czasi używania) zrobiło się dokładnie jak u ciebie ale tylko na jednym komputerze. Na innych dalej latało sobie jak trzeba. Okazało się że miałem drętwe USB na płycie głównej.... problem rozwiązałem dokupując dodatkową kartę USB 2.0 i lata pięknie :D
    Co do supportu to niestety darmowy się kończy i trzeba będzie wykupować sobie dostęp.
  • #4 2426759
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Delikatnie OT.

xury support z tego co się orientuje kończy sie dla Twistera a nie Tornado.

Rozjaśnij mi to bo jutro chce zamówić własnie niebieskie Tornado z suportem www.ufsxsupport.com i troche mnie przestraszyłes.

Pozdrawiam
  • #5 2426789
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    djmolo napisał:
    Delikatnie OT.

xury support z tego co się orientuje kończy sie dla Twistera a nie Tornado.

Rozjaśnij mi to bo jutro chce zamówić własnie niebieskie Tornado z suportem www.ufsxsupport.com i troche mnie przestraszyłes.

Pozdrawiam

Ja posiadam niebieskie tornado... support jak wyżej i co ? ano od jakiegoś czasu nic nowego nie wpadło - stoi w miejscu, brat posiada identyczne tornado z supportem na http://member.ufsx.com które trzy dni temu wyparowało i teraz otwiera sie jakiś zielony śmietnik.
  • REKLAMA
  • #7 2426825
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 88
    A ja nie chce nikogo bronić :D . Ale soft Karwosa raczej nie zrobił Ci tego.
    KS ma opcje zczytywania eproma boxa , ale samoistnie bez niczyjej pomocy nie namieszł Ci w firmware boxa.Daję moją tygodniówkę ,że ten ktos raczej bawił sie emulacją HWK.
    P.S. najwyższa instalka DCTx to chyba "m" była co działała poprawnie bez HWK bo te BB5 bedą Ci robiły jazdy a w szczególności przy flaschowaniu.
    Ale spróbuj z nowszymi Sterami i Fia czasem pomoże.
    A jak chcesz mieć przygody ze sprzetem to popracuj z Kluczem Zulei tam to dopiero loteria:D
  • #8 2426830
    BRh+
    Poziom 14  
    grzesiek33 ,to bylo sprawdzane na chyba 5 kompach ....
    ale wiesz....zalatwie karte z USB 2.0 i sprawdze...

A jak uruchomic rozowego klucza do Twistera ? Odziedziczylem to ,ale zadnych papierow czy CD brak ?
    Bedzie mozliwe uruchomienie supportu na rozowego keya dla Twistera.
    Po plombach widze ze to z Multi-Com sprzedal ...ale nic wiecej nie ma :(

Pozdrowienia....
  • #9 2426839
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    sciągasz support.phone-tools.cn program twister_accessv10 i rozpakowywujesz sterowniki. Podpinasz klucz i wskazujesz ścieżkę do sterowników. Następnie uruchamiasz program i tyle.
  • REKLAMA
  • #10 2426878
    djmolo
    Poziom 21  
    xury sorry bo faktycznie nie do Ciebie a do grzesiek33.

Ciągle OT ale nie chce zakładać nowego tematu. Czy support do niebieksiego Tornado z http://www.ufsxsupport.com bedzie nadal czy trzeba bedzie dokupić klucz??

Pozdrawiam
  • #11 2426911
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 88
    Na ufsxsupport długo długo już się nic nie ruszyło tam cały czas wyglada tak samo:cry:.Na HWK ostatnio dodali nk i sams wiec jest nadzieja ,ze inne tez zupdatują.
    A swoja droga ciekawy jestem jak bedzie się miała sprawa z różowym kluczem.... w końcu obiecano nam go na tylko 6 mies. co potem a raczej ile ?
    Oj widzę ciemność:cry:
  • #12 2427014
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    ja jeszcze support na tornadzie mam ale czuje że konieć bliski :(
  • #13 2427198
    seweryn
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam jedno pytanie
    po połączeniu tornada z programem podaje kilka informacji
    W tym momencie nie pamietam jak to sie dokładnie nazywa ale jest tam cos takiego ze pierwszy boot 2.2 a nizej podaje 2.5 lub 2.6
    Ten objaw sugeruje ze tornado ma pierwszego 2.2 a drugiego 2.5
    Jezeli tak jest to trzeba odesłać tornado do aktualizacji
  • #14 2427216
    BRh+
    Poziom 14  
    @xury ,bedzie wesolo ... po uruchomieniu pisze : Twister dongle read ID ERROR :( . Cos mam zle przeczucia

@seweryn ,wlasnie jest tak jak piszesz ,czyli wyslac do gsmok bo tam bylo kupowane ? Ile biora za taka usluge ? Ktos wie ?
  • #15 2427602
    fonex1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sprobuj przeflashowac boxa ufs3tools.
    Załączniki:
    • ufs3tools.rar (23.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 2430380
    BRh+
    Poziom 14  
    Tornado podaje :

UFxBoot V2.2 (c) SarasSoft 2003. Id: 62 CF 1 0
    UFS_USB V2.5 (c) SarasSoft 2003. S/n: XXXXX
    Licence : True

@fonex1 ,a czy to bezpieczne ? Jakim wsadem ...i moze co zrobic i w jaki sposob.
    Nie chce go wykonczyc ....w sumie to jest sprawne ,choc nie do konca.

Dodano po 10 [minuty]:

@fonex1
    Uruchomilem to co podeslales ,wybralem fix&update i teraz pisze tak :

UFxBoot V2.2 (c) SarasSoft 2003. Id: 62 CF 1 7
    UFS_USB V2.6 (c) SarasSoft 2005. S/n: XXXXX
    Licence : True
    Features: 00000001

Co najwazniejsze jakby chcialo dzialac.... :)
    Chyba ze jest jakis haczyk ?

Podziekowania....
  • #17 2430716
    ninjahwdp
    Poziom 28  
    miales stary firmware boxa...

UFS_USB V2.5 (c) SarasSoft 2003. S/n: XXXXX

teraz masz 2.6

UFS_USB V2.6 (c) SarasSoft 2005. S/n: XXXXX

Powinno pomoc ;)
  • #18 2487714
    fonex1
    Poziom 13  
    Mi pokazuje te same dane o firmware boxa i wszystko lata bez problemu.Jak flashowalem boxa to zaznaczylem "write firmware","write EEPROM" i "write 93c46" a nastemnie fix&update.

<<<Pozdrawiam>>>
  • #19 2487816
    puzonpl
    Poziom 12  
    Co do supportu Tornada i z "zieloną stroną". Został zamkniety stary serwer i wszystko przerzucone na nowy, na http://www.ufsx.com/member/
    Jest tylko mały haczyk. Trzeba się ponownie zarejestrować i to tylko poprzez sprzedawcę. Jeżeli ktoś kupował boxa z "drugiej ręki" bedzie miał problem.
  • #20 2488169
    gonti
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    ma ktos moze wsad do 93c46 to tornado ? przerabialem swoje na universal box i po jakims czasie mi sie wysypalo wiec nie widzi teraz boxa, uklady juz mam ale musze je czyms zaprogramowac, moze ktos pomoc ? pzdr
  • #21 2488251
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Muwisz i masz:
    -Ufs3Tools ma te opcje
    - Updater Twister
    - Updater HWK 1.1 prezent od Raskala dla HWK triali
    Załączniki:
    • Tornado niebieskie - problem z LED po aktualizacji UFS DCTx Setup v1.3_l ufs tools.GIF (25.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HWK.rar (1.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tornado-TwisterTools v3[1].0 by DC.rar (21.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ufs3tools.rar (206.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 2530243
    fonex1
    Poziom 13  
    Witam,
    a wie ktos moze jak zmodulowac twistera zeby dzilalo HWK bez przystawki?

<<<Pozdrawim>>>
  • #23 2531001
    djmolo
    Poziom 21  
    fonex1 a może zapytasz jeszcze jak wsadzić Martecha i Sagmastera do środka ??
  • #24 2542810
    fonex1
    Poziom 13  
    O martecha i Sagmastera nie zapytam!!!Ale o HWK w twisterze bez przystawki slyszalem z niejednego zrodla,tylko trzeba dosc powaznie ingerowac w firmware boxa.Takze mysle ze docinki djmola sa troche nie na miejscu,a moze potrafi przerobic Twistera na Martecha i inne.....:)
  • #25 2542879
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    fonex1 jes kilka tematow na elektrodzie o tym. w zasadzie przerobka jest zrednio oplacalna, poniewaz niby masz aktywowane funkcje hwk a wiekszosc z nich i tak nie dziala

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy oryginalnego boxa Tornado (wersja niebieska) po aktualizacji oprogramowania UFS DCTx Setup v1.3_l i nowszych, gdzie po instalacji dioda LED pierwsza nie zapala się, mimo że program pokazuje licencję jako aktywną i wersję sterownika. Box nie reaguje na podłączone telefony, a próby odczytu danych kończą się niepowodzeniem. Testy przeprowadzono na różnych systemach Windows (98, XP) i sprzęcie, bez efektu. Podejrzewa się, że brak HWK w Tornado może być przyczyną problemu, gdyż Twister z HWK działa poprawnie. Wskazano możliwe rozwiązania: aktualizacja sterowników z katalogu sarasa po instalacji ufs_suite2.02, przeflashowanie boxa narzędziem UFS3Tools, co pozwoliło podnieść firmware z wersji 2.5 do 2.6 i poprawić działanie. Wskazano też, że box może wymagać serwisu (aktualizacji firmware) w miejscu zakupu (np. GSMOK). Dyskusja porusza także kwestie wsparcia technicznego dla Tornado i Twistera, które jest ograniczone lub wygasa, a także problemy z dostępem do serwerów wsparcia i koniecznością ponownej rejestracji. Poruszono temat przeróbek firmware boxów, m.in. aktywacji funkcji HWK w Twisterze bez przystawki, co wymaga ingerencji w firmware i jest ryzykowne. Użytkownicy wymieniają się wskazówkami dotyczącymi obsługi kluczy sprzętowych (różowy klucz do Twistera) oraz narzędzi do programowania układów EEPROM (np. 93c46).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA