logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywa dla drogich kart PCMCIA z dwoma portami RS232?

atoz 18 Mar 2006 11:06 1281 4
  • #1 2427942
    atoz
    Poziom 11  
    Witam.
    Jak w temacie.czy ktos interesowal sie tym pomyslem.ze wzgledu na ceny tych kart z dwoma comami byloby super znalezc jakas alternatywe.coraz wiecej laptopow nie ma juz comow ale stare projekty z softem ktory wymaga uzycia przerwan nadaj uzywamy.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 2428941
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Jasne ze da się zrobić, PCMCIA jest odpowiednikiem złącza ISA (albo PCI w nowszej wersji), wystarczy podłączyć scalony usart, jakiś klon 16C550 i powinno działać. Trzeba jeszcze przemyśleć problem sterowania, ale wydaje mi się że PCMCIA ma już własny dekoder adresowy magistrali. Zastanawiam się tylko czy naprawde warto w tym dłubać, za 200zł można mieć kompletną, działającą karte w obudowie PCMCIA i do tego od ręki.

PS wydaje mi się osobiście że problem nie tkwi w przerwaniach ale w adresach portów, nie wiem o jakie programy chodzi, ale z reguły tylko te "komunikacyjne" (do modemów) o dużej przepustowości danych wykorzystywały przerwania.
  • #3 2429894
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    A przejściówki RS232<>USB nie wystarczą?
  • #4 2429953
    atoz
    Poziom 11  
    raczej nie bo nie chodza pod dosem (i nie obsluguja przerwan)a wlasnie kilka takich programow uzywam.
  • #5 2430065
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    No to nie pozostaje nic innego jak kupić taki kontroler, nawet gdyby się dało, jak wyobrażasz Sobie budowe takiej przejściówki? PCB nie wykonasz w domu, do tego masa połączeń i lini, trzeba byłoby zlecać wykonanie takiej płytki, myśle że taniej wyjdzie kupic gotowca
REKLAMA