logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 3 - intensywny zapach gazu na postoju, instalacja STAG-50, co sprawdzić?

tom23@ 19 Mar 2006 10:08 9366 11
REKLAMA
  • #1 2431489
    tom23@
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam mam taki problem jak w tytule gaz nowy na gwarancji zrobione 10tys problem pojawia sie na wolnych obrotach jak stoje na krzyzowkach zaczyna zalatywac gazem ze trzeba otwierac okno bo zapach jest inntensywny dodam ze jest to instalacja ze sterownikiem elektronicznum stag-50 . W aucie bylo ustawiane spalanie gazu gazownicy krecili uklad wydechowy szczelny auto spala 11litrow gazu na 100 problem pojawia sie tylko i wylacznie na zapalonym silniku i tylko na postoju instalacja gazowa firmy logaz szczelnosc w komorze silnika gazownicy sprawdzili obroty na gazie i bezynie ok tylko problem z zapachem w samochodzie . Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2431507
    piotrek_nn
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    u mnie tak robiło w astrze jak miałem rurę dziurawą i mogło być leciutko otwarte okno i na postoju zalatywało gazem jeśli robi ci na postoju czyli spaliny unoszą się w koło samochodu i przedostają się do kabiny a czy robi to samo na benzynie czyli czy czuć spaliny na postoju ?
  • #3 2432178
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Prawdopodobnie nieszczelny uklad wydechowy.
  • REKLAMA
  • #4 2432352
    ryba80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Może na początek warto zdiagnozowac czy śmierdzi gazem spalonym czy niespalonym wtedy jednoznacznie wskazuje w pierwszym przypadku na nieszczelny układ wydechowy lub np. niedomknięta tylna klapa bagażnika w drugim przypadku to już nieszczelności samej instalacji gazowej.
  • REKLAMA
  • #5 2432549
    lajkonic
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    witam, 11 litrow gazu na golfa to duzo i wlasnie to moze jest przyczyna; zbyt duza dawka gazu , a jezeli jest to gaznik to przy zwiekszonej dawce nie przepala szczegolnie na wolnych obrotach, pozdrawiam Zdzislaw
  • #6 2432586
    tajnygelo
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    11 gazu to dużo i nie dużo zależy od silnika i od tego jak sie jeździ a skoro wydech był sprawdzony na poczatek bym sprawdził odme czesto te przewody parcieją i nieprzyjemne zapachy z komory silnika zaciagane sa do kabiny przez nadmuch powietrza
  • #7 2432668
    tom23@
    Poziom 11  
    witam tak jak pisalem smierdzi gazem niespalonym ale najwiecej jak wlacze ogrzewanie i dmuchawe wtedy wlasnie zalatuje uklad wydechowy szczelny auto jest na monowtrysku sczelnosc instalacji sprawdzona gdy jest auto zagrzane do 50 60 stopni to nic sie niedzieje ale gdy ma 90 stopni to wlasnie sie wtedy dzieje prosze o porady!!!!!

Dodano po 6 [minuty]:

dodam ze jest to golf 1.8 gt i raczej mam ciezka noge:D i zalatuje w srodku gazem bez otwierania szyb po wlaczeniu nawiewu
  • #8 2433109
    lajkonic
    Poziom 16  
    witam, jest gdzies nieszczelnosc w instalacji, a dmuchawa lapie gaz z komory silnika i daje do srodka, sprawdz polaczenia; reduktor -mikser gazu , a moze elektrozawor gazu?, pozdrawiam Zdzislaw ps. otworz maske i na pracujacym silniku musisz wyczuc skad zalatuje gazem
  • #9 2433130
    tom23@
    Poziom 11  
    witam szczelnosc sprawdzana i wszystko ok mam pytanie gdzie znajde ta odme w golfie3 1.8 gt
  • REKLAMA
  • #10 2433790
    Tomasz
    Poziom 18  
    Przypuszczalnie silnik dostaje zbyt dużo paliwa (LPG). Ja tak miałem Astrze. Regulacje nie pomagały (BingoM).Na próbę założyłem zamiast silnika zwyczajny zawór ręczny (register). Przy odpowiedniej regulacji problem ustał, nie śmierdzi gazem i silnik mniej zużywa paliwa. Na zbiorniku 34l, przejeżdżam teraz (zima) ~390km(miasto/trasa), a przed 310km. Na razie tak jeżdżę i obserwuję, ale spalanie się nie zwiększa i nie śmierdzi.
    Tzw. Odma to przewód (rurka) łączący pokrywę zaworów czyli silnik z obudową filtra powietrza lub kolektorem. Ma za zadanie odpowietrzenie silnika, wyciągnięcie gazów powstałych podczas spalania, które się przedostają podczas zapłonu poprzez nieszczelności tłok-cylinder do silnika.
  • #11 6097463
    slawson3
    Poziom 13  
    witam, mam passata 1.8 jednopunkt i mam to samo. na wolnych obrotach śmierdzi gazem, świece okopcone. najprawdopodobniej krokowy stanął lub centralka szwankuje i daje sygnał otwarcia silnika krokowego na max.
    objawem jest też większe zużycie LPG.
  • #12 6640461
    tom23@
    Poziom 11  
    temat zamykam pekniety kolektor

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf 3 1.8 GT z instalacją gazową STAG-50 pojawia się intensywny zapach niespalonego gazu na postoju, szczególnie przy włączonym nawiewie i temperaturze silnika około 90°C. Problem nie występuje podczas jazdy ani przy niższych temperaturach. Spalanie LPG wynosi około 11 litrów na 100 km, co jest uznawane za wysokie. Układ wydechowy został sprawdzony i jest szczelny. Podejrzewa się nieszczelność instalacji gazowej, zwłaszcza w okolicach połączeń reduktora, miksera lub elektrozaworu gazu. Możliwe jest również uszkodzenie przewodów odpowietrznika (odmy), które mogą powodować zasysanie gazu do kabiny przez system nawiewu. Wskazano, że nadmierne dawkowanie LPG może powodować problem, a regulacja mieszanki gazowej powinna być zweryfikowana. W innych przypadkach podobne objawy były spowodowane uszkodzeniem kolektora ssącego. Zaleca się dokładne sprawdzenie szczelności instalacji gazowej, przewodów odmy oraz ewentualnej wymiany lub regulacji elementów sterujących dawkowaniem gazu.
REKLAMA