logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc wzmacniacza w Discmanie do podłączenia głośnika?

mieszko89 19 Mar 2006 10:52 1011 5
REKLAMA
  • #1 2431624
    mieszko89
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    mam takie pytanko czy można zmostkowac zwmacniacz w disc manie??
    chciałem podłaczyć głośnik ale słabo gra pasowałoby pare decybeli wiecej dlatego pomyślałem o mostku tylko nie wniem czy można i jak sie za to wziąć
  • REKLAMA
  • #2 2431644
    wood
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Ja bym osobiscie odradzal praktyki w stylu podlaczenia wiekszego glosnika do discmana . Ma on wzmacniacz typowo sluchawkowy tak wiec na niewielkie obciazenia i niewielkiej mocy tam nawet radiatora za bardzo nie ma. Sugerowal bym wykonanie osobnego wzmacniacza na popularnym ukladzie TDA 1554Q wzmacniacz ten idzie bardzo szybko zrobic i podlaczyc go pod gniazdo sluchawkowe naprawde niezle gra . wedlug mnie to bylo by najlepsze najtansze i stosunkowo najbardziej optymalne rozwiazanie nie obciazajace discman'a

Pozdrawiam

PIOTREK
  • REKLAMA
  • #3 2436897
    mieszko89
    Poziom 17  
    licze sie z tym ze obciąze discman'a ale wogule da sie zmostkowac takie wzmacniacz??
  • REKLAMA
  • #4 2437154
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    mieszko89 napisał:
    licze sie z tym ze obciąze discman'a

Optymista z kolegi... Obciążenie to nic - liczyć się powinieneś z jego praktycznie nieodwracalnym zgonem!

Cytat:
    ale wogule da sie zmostkowac takie wzmacniacz??

Teoretycznie każdy wzmacniacz można zmostkować, oile już nie jest mostkiem. Problem jest jednak zleksza innej natury. Osobiście nie wyobrażam sobie ręcznego zmontowania odwracacza fazy na tyle małego, aby zmieścił się w ciasnej obudowie Discmana (nie mówiąc już o problemach związanych z niskim napięciem zasilania) i podłączanie do cieniusieńkich wyprowadzeń układu, albo ścieżek nie wiele grubszych od włosa.
    Poza tym takie rozwiązanie wykluczało by z kolei eksploatację ze słuchawkami, z chyba wiadomych powodów. A to raczej mało praktyczne :roll: ...
  • REKLAMA
  • #5 2437743
    klejtacz
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    mostkowanie to inaczej 'puszczenie' drugiego kanału w przeciwfazie i podłączenie obciążenia między wyjściami wzmacniacza..oczywiście przy spełnieniu parametrów prądowych..pozdrawiam!
  • #6 2440812
    mieszko89
    Poziom 17  
    dziękuje za zainteresowaine tematem.
    to oc napiasał klejtacz jest dla mnie mało zrozumiałe prosze obiaśnic mi to na chłopski rozum jeśli można. Aha mam jeszce jedno pytanko czy mostek można zrobić na samym końcu na wyjściu np na kablu od słuczawek?
REKLAMA