logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór notebooka do 3500 zł i 3000 zł - HP, Toshiba, Asus?

zbyshek83 19 Mar 2006 11:50 1030 10
  • #1 2431851
    zbyshek83
    Poziom 12  
    Witam Wszystkich!

Wiem że tego typu zapytań jest tu mnóstwo ale i tak zdecydowałem się postawić nowego posta:)

W niedalekiej przyszlości, bo za ok miesiac chce kupić >2< laptopy. Jeden do 3500zl, a drugi do 3000zl.

Chciałem zasięgnąć Waszej porady, jaką firmę wybrać, jakiego procka, a może nawet konkretne namiary na laptoka. Nie chce ich kupować w sklepie internetowym tylko w stacjonarnym sklepie.

Z tego co się orientuje to liczą się głównie HP, Toshiba no i chyba Asus, ale nic więcej chyba na ten temat nie wiem:) Jak się ostatnio dowiedziałem, podobno HP są słabo wyposażone w porównaniu do konkurencji (przy tej samej cenie).

Aha, ten droższy komputer przeznaczony jest dla mojej dziewczyny (rodzice jej kupują;), nie będzie go używała go grania, chyba że w pasjansa itp:D więc nie musi mieć specjalnie wypasionej karty, może opłacałoby się kosztem jej zapakować do kompka jakieś inne przydatne opcje...

Ten tańszy będzie dla mnie (nikt mi nie chciał kupić:( ;) u mnie karta musi troszke popracować, w zasadzie nie gram ale w razie czego żeby uciągnęła jakąś nie strasznie wymagającą gierkę:) W skrócie mówiąć musi być wydajny.

Dużo wody nalałem, ale może troszke przybliżyłem sytuację:)
    Będę wdzięczny za posty wnoszące coś do tematu;)

Pozdrowionka!
  • #2 2431900
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Temat jest faktycznie pomyłką, poza tym jeśli masz zamiar kupić nowego laptopa w takiej cenie, to jest to problem (malo kasy), ogólnie nie patrz na producenta, bo to najmniej ważne...
    W dzisiajsze gry na notebook'u za 3000zł sobie nie pograsz, ewentualnie w jaieś starsze gierki...
    Jesli mam coś doradzić, zamiast patrzeć na parametry wszystkich podzespołów popatrz ile trzyma bateria.
    Pozdrawiam
  • #3 2431948
    zbyshek83
    Poziom 12  
    Wiem że w nowe gierki za bardzo sie nie pogra, ale tez nie popadalbym w przesadę.

Mój znajomy ma notebooka chyba z rok, cel M 1,4 i grafika jakas taka nie specjalna ale nie pamietam co to dokladnie jest, 512 ramu i NFS MW chodzi, nie na max teksturach ale jednak płynnie. Widać że to nie jest do końca tak że się w nic nie pogra.

Moim skromnym zdaniem 3000-3500zl to jest już troszke pieniędzy i coś już można za to kupić.
  • #4 2432605
    OMAN
    Poziom 24  
    Niestety jesteś w błędzie, 3500zł to jest trzoszkę pieniędzy jeśli chodzi o zwykłego, stacjonarnego PC, jesli mówimy o laptopach to to jest po prostu mało, rozejrzał bym się za czymś używanym, niestety takie są realia...
    Pozdrawiam
  • #5 2433255
    zbyshek83
    Poziom 12  
    Dzisiaj w sklepie zaproponowano mi za 3100zl laptopa HP z Cel 1,4 M; 60 GB dysk, wypalarka DVD; 512 ramu (dual) i grafika może nie najlepsza bo X200 ale wystarczyłaby mi. Bateria ok 3godz.

To jest moim zdaniem już dobry komputer przenośny dla średnio wymagającego młodego człowieka.

Chyba żyjemy w innych realiach kolego OMAN...:)
  • #6 2433281
    OMAN
    Poziom 24  
    To nie wiem w co chcesz zagrać na tym sprzęcie, chyba, ze w pasjansa...
    Chyba, nie nazywasz tego porządnym sprzętem kolego?
  • #7 2433317
    zbyshek83
    Poziom 12  
    to jest porządny sprzęt w tej kategorii cenowej. Nie jestem graczem z zamiłowania jak to wcześniej napisałem, ale z tego co się dowiedziałem i już zauważyłem w niektóre gierki (nie najnowsze) można sobie spokojnie pograć bezproblemowo
  • #8 2433374
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Konfiguracja jest faktycznie nieco uboga ale do większości zastosowań Ci wystarczy. Obawiam się, że za tą cenę nic lepszego nie kupisz (pożądnej firmy, nie jakiegoś Mediona czy Gericoma). Ja mam podobnego z tym, że Pentium M 1,5 GHz, 512 Mb RAMu i Radeon 9600 64Mb i na tym grałem w Doom 3 czy Black & White 2 tak więc mozna sobie pograć w dość nowe gierki. Z firm produkujących dobre, sprawdzone laptopy to dodał bym jeszcze Della i IBM.
  • #9 2464806
    zbyshek83
    Poziom 12  
    a jak uważacie, lepiej szukać intela czy amd?
  • #10 2464917
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Jak dla mnie to wolał bym Intela, AMD dopiero wchodzi na rynek laptopów i nie wydaje mi się, żeby tak odrazu wyszło im lepiej niż Intelowi który wprowadził już trzecią generację Centrina.
  • #11 2464933
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam!

W notebook'ach lepszy jest Intel (co prawda - nie lubię tej firmy, ale fakt jest faktem).
    Jeśli chodzi o wydajność - miałem kilka maszyn (po zakupie dla kilku znajomych) na Celeronie M (1,4 - 1,6) i nawet grać się na tym dało. Były to różne maszynki - zarówno z Ati X200, jak i z Intel'em na pokładzie (GMA900).

Koszt - najtańszy Acer (C-M 1,4, 256MB, 40GB, DVD+/-RW, I GMA900) kosztował 2199zł.
    Pozostałe do 3500zł.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru dwóch laptopów w budżecie 3000 i 3500 zł, z naciskiem na marki HP, Toshiba i Asus. Wskazano, że w tej cenie trudno oczekiwać wysokiej wydajności, zwłaszcza w grach, choć starsze tytuły mogą działać płynnie na konfiguracjach z procesorami Intel Celeron M lub Pentium M oraz kartami graficznymi ATI X200 lub Radeon 9600. Zwrócono uwagę, że ważniejsza od marki jest żywotność baterii i ogólna funkcjonalność. Wśród polecanych producentów wymieniono także Dell i IBM jako sprawdzone firmy. Dyskutowano o przewadze procesorów Intel nad AMD w laptopach, ze względu na dojrzałość platformy Centrino. Przykładowa konfiguracja za około 3100 zł to laptop HP z procesorem Celeron M 1,4 GHz, 512 MB RAM, dyskiem 60 GB, napędem DVD oraz grafiką ATI X200, oferujący około 3 godziny pracy na baterii. W niższym segmencie cenowym pojawiły się także modele Acer z procesorem Celeron M 1,4 GHz i grafiką Intel GMA900. Podsumowując, w budżecie do 3500 zł można znaleźć laptopy do podstawowych zastosowań i okazjonalnego grania w starsze gry, jednak nie należy oczekiwać sprzętu do zaawansowanych gier czy wysokich parametrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA