Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam pomocy przy wyborze notebooka

zbyshek83 19 Mar 2006 11:50 937 10
    zbyshek83
    Level 12  
    Witam Wszystkich!

Wiem że tego typu zapytań jest tu mnóstwo ale i tak zdecydowałem się postawić nowego posta:)

W niedalekiej przyszlości, bo za ok miesiac chce kupić >2< laptopy. Jeden do 3500zl, a drugi do 3000zl.

Chciałem zasięgnąć Waszej porady, jaką firmę wybrać, jakiego procka, a może nawet konkretne namiary na laptoka. Nie chce ich kupować w sklepie internetowym tylko w stacjonarnym sklepie.

Z tego co się orientuje to liczą się głównie HP, Toshiba no i chyba Asus, ale nic więcej chyba na ten temat nie wiem:) Jak się ostatnio dowiedziałem, podobno HP są słabo wyposażone w porównaniu do konkurencji (przy tej samej cenie).

Aha, ten droższy komputer przeznaczony jest dla mojej dziewczyny (rodzice jej kupują;), nie będzie go używała go grania, chyba że w pasjansa itp:D więc nie musi mieć specjalnie wypasionej karty, może opłacałoby się kosztem jej zapakować do kompka jakieś inne przydatne opcje...

Ten tańszy będzie dla mnie (nikt mi nie chciał kupić:( ;) u mnie karta musi troszke popracować, w zasadzie nie gram ale w razie czego żeby uciągnęła jakąś nie strasznie wymagającą gierkę:) W skrócie mówiąć musi być wydajny.

Dużo wody nalałem, ale może troszke przybliżyłem sytuację:)
    Będę wdzięczny za posty wnoszące coś do tematu;)

Pozdrowionka!
    OMAN
    Level 24  
    Temat jest faktycznie pomyłką, poza tym jeśli masz zamiar kupić nowego laptopa w takiej cenie, to jest to problem (malo kasy), ogólnie nie patrz na producenta, bo to najmniej ważne...
    W dzisiajsze gry na notebook'u za 3000zł sobie nie pograsz, ewentualnie w jaieś starsze gierki...
    Jesli mam coś doradzić, zamiast patrzeć na parametry wszystkich podzespołów popatrz ile trzyma bateria.
    Pozdrawiam
    zbyshek83
    Level 12  
    Wiem że w nowe gierki za bardzo sie nie pogra, ale tez nie popadalbym w przesadę.

Mój znajomy ma notebooka chyba z rok, cel M 1,4 i grafika jakas taka nie specjalna ale nie pamietam co to dokladnie jest, 512 ramu i NFS MW chodzi, nie na max teksturach ale jednak płynnie. Widać że to nie jest do końca tak że się w nic nie pogra.

Moim skromnym zdaniem 3000-3500zl to jest już troszke pieniędzy i coś już można za to kupić.
    OMAN
    Level 24  
    Niestety jesteś w błędzie, 3500zł to jest trzoszkę pieniędzy jeśli chodzi o zwykłego, stacjonarnego PC, jesli mówimy o laptopach to to jest po prostu mało, rozejrzał bym się za czymś używanym, niestety takie są realia...
    Pozdrawiam
    zbyshek83
    Level 12  
    Dzisiaj w sklepie zaproponowano mi za 3100zl laptopa HP z Cel 1,4 M; 60 GB dysk, wypalarka DVD; 512 ramu (dual) i grafika może nie najlepsza bo X200 ale wystarczyłaby mi. Bateria ok 3godz.

To jest moim zdaniem już dobry komputer przenośny dla średnio wymagającego młodego człowieka.

Chyba żyjemy w innych realiach kolego OMAN...:)
    OMAN
    Level 24  
    To nie wiem w co chcesz zagrać na tym sprzęcie, chyba, ze w pasjansa...
    Chyba, nie nazywasz tego porządnym sprzętem kolego?
    zbyshek83
    Level 12  
    to jest porządny sprzęt w tej kategorii cenowej. Nie jestem graczem z zamiłowania jak to wcześniej napisałem, ale z tego co się dowiedziałem i już zauważyłem w niektóre gierki (nie najnowsze) można sobie spokojnie pograć bezproblemowo
    Masster
    Level 32  
    Konfiguracja jest faktycznie nieco uboga ale do większości zastosowań Ci wystarczy. Obawiam się, że za tą cenę nic lepszego nie kupisz (pożądnej firmy, nie jakiegoś Mediona czy Gericoma). Ja mam podobnego z tym, że Pentium M 1,5 GHz, 512 Mb RAMu i Radeon 9600 64Mb i na tym grałem w Doom 3 czy Black & White 2 tak więc mozna sobie pograć w dość nowe gierki. Z firm produkujących dobre, sprawdzone laptopy to dodał bym jeszcze Della i IBM.
    zbyshek83
    Level 12  
    a jak uważacie, lepiej szukać intela czy amd?
    Masster
    Level 32  
    Jak dla mnie to wolał bym Intela, AMD dopiero wchodzi na rynek laptopów i nie wydaje mi się, żeby tak odrazu wyszło im lepiej niż Intelowi który wprowadził już trzecią generację Centrina.
    max_gg
    Level 26  
    Witam!

W notebook'ach lepszy jest Intel (co prawda - nie lubię tej firmy, ale fakt jest faktem).
    Jeśli chodzi o wydajność - miałem kilka maszyn (po zakupie dla kilku znajomych) na Celeronie M (1,4 - 1,6) i nawet grać się na tym dało. Były to różne maszynki - zarówno z Ati X200, jak i z Intel'em na pokładzie (GMA900).

Koszt - najtańszy Acer (C-M 1,4, 256MB, 40GB, DVD+/-RW, I GMA900) kosztował 2199zł.
    Pozostałe do 3500zł.

Pozdrawiam!