Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czy to dobry pomysl na naglosnienie autka?

panbodzio 19 Mar 2006 17:05 1737 13
    panbodzio
    Level 12  
    witam
    posiadam audi a3. zakupilem dosyc niedawno radyjko jvc kd-sh99r 4x50W max. z przodu mam seryjne tweetery oraz hertz hv130.
    na poczatku planowalem wrzucic do tylu skrzynke basowa ale niestety z przyczyn technicznych musze odstapic od tego pomyslu. pozostaje mi jedynie (niestety) wrzucic cos na tylna polke...
    pomyslalem zeby zamiast jakichs badziewnych elips lub 20cm wspolosiowek zakupic zestaw np hertz dsk 165 - zabudowac midbasy w tylnej polce w konkretnej objetosci (hertz na stronie podaje paramerty t-s swoich glosnikow) - moglbym otrzymac dosc przyjemny basik wedle jak na takie glosniczki bez wzmaka. tweeterki natomiast wrzucic zamiast seryjnych w przednie drzwi.
    co sadzicie o tym pomysle?
    grzesiek_nysa
    Level 25  
    Pomysl nie glupi,ale moze lepiej ESK a nie DSK wsadzic.

POzdro
    Rademal
    Level 20  
    To nie lepiej w półce walnąć Hertza Es200 w malutkiej obudowie 12 litrów? i go zasilic wzmacholem?
    panbodzio
    Level 12  
    ademal - niestety jak juz pisalem wzmak i skrzynka odpadaja ;( tez na poczatku myslalem o es200

grzesiek_nysa - esk pokazuja swoje oblicze dopiero przy odpowiedniej dawce mocy jakiej z pewnoscia nie uswiadczymy przy samym radioodtwarzaczu, dlatego lepiej zaoszczedzic kase i kupic dsk
    zamsik
    Level 11  
    ja bym wywalil te z przodu do tylu, a do przodu dal eska + wzmak

Dodano po 52 [sekundy]:

PS: jezeli nie masz wytlumionych drzwi to t ozrob bo efekt bedzie mizerny Pozdroo
    norti
    Level 19  
    dokladnie, tak. nie inwestuj w tyl, a za zaoszczedzone pieniadze kup wzmak i podlacz sam przod w wytlumionych drzwiach
    DJSzmer
    Level 20  
    popieram, dwie ostatnie wypowiedzi!
    a jak basik nietypowo to tylko na Hertzach ALE seria HS 165, male suby z dobrym kopytem!
    panbodzio
    Level 12  
    dobrze sobie zdaje sprawe ze wzmak + konkret zestaw przedni to najlepsze rozwiazanie ALE:
    jesli ktos ma audi a3 lub a4 wie ze drzwi sa tak beznadziejnie wykonane ze nie mozna tam nic wsadzic wiekszego (bez przerabiania) niz 13 cm! seryjnie montowane sa z przodu glosniki 10 cm. zakupilem specjalne pierscienie zeby wrzucic cos wiekszego - hertz hv130 (sa to juz glosniczki jak dla mnie nie byle jakie...)
    jesli chodzi o samo wytlumienie sprawa rowniez tez nie jest taka prosta. otoz w drzwiach znajduje sie specjalna wkladka gabko-podobna ktora obejmuje praktycznie caly magnes i glosnik pracuje praktycznie w 'zerowej' objetosci. co gorsza tuz przy magnesie biegnie prowadnica od szyby... jednym slowem - masakra!
    ogolnie hertze graja bardzo przyjemnie jednak basu z nich nie uracze ;(
    dlatego zmuszony jestem do wrzucenia czegos w polke...
    mukade
    Level 31  
    Nie znam wnętrza A3, ale zobacz jak wyglądają miejsca pod siedzeniami. Może tam coś wciśniesz. Jak tak to pomyślimy dalej. Odpowiedz, Pozdrawiam.
    zamsik
    Level 11  
    chyba dobrze nie slyszales jak graja hertze, jak myslisz ze z radyjka Ci glosniki fajnie pociagna to sie grubo mylisz, dobry wzmak + np. hertz i lataja Ci lusterka w aucie, dobry przod to podstawa, musisz pokombinowac z wytlumieniem, bo bez tego nic nie bedzie, bedziesz sie wkurzal jak Ci blachca w drzwiach bedzie latac a tu fajny sprzecik i nic, pozdo
    panbodzio
    Level 12  
    zamsik - dobrze sobie z tego zdaje sprawe ze zestaw przedni to podstawa, nie wspomne o braku wzmaka (nie jestem jakims raczkujacym fanem car-audio)
    ALE nie kazdy ma tyle kasy, czasu i umiejetnosci na przerabianie sobie drzwi w samochodzie (w koncu audi to nie maluch - tu nie da sie wszystkiego wykombinowac)...
    poza tym nie slucham jakiegos koks-techna zeby mi lusterka w samochodzie lataly...
    zamsik
    Level 11  
    ja slucham rap i tam jest fajny basik :] a nie jakies koks-techna. Ale wracajac do twojej wypowiedz, mozesz dac do jakiejs firmy car audio wytlumic drzwi ( powinni to srobic fachowo - sprawdzona firma) jak jestes audiofilem to wez sobie DLS np albo jakies inne glosniczki, tylko pamietaj ze bez wzmaka to nic nie bedzie ciekawego z tych glosniczkow :/ . Najgorsze co moze byc to miec kijowe glosniki (przod) i kupic sobie jakiegos suba, wiec decyzja nalezy do Ciebie. Pozdrooo i powodzenia w budowie systemu ;]
    konuslivego2.pl
    Level 11  
    Taka mala podpowiedz z mojej strony. Audi A3 przod proponuje zwrotnice i do tego wysokie moga zostac orginalne nie sa najgorsze a jesli masz hertza to beda lepsze i zamiast nisko lub subniskotonowego wsadzic typowo srednio-niskotonowy i z pewnoscia bedzie potrzebne jakies male wzmocnienie tak jak kolega wczesniej napisal. Robilem takie zestawienie w A3 ale na JBL i przod wypadl rewelacja. Jeszcze jedno nie chce krytykowac firmy JVC ale to nie gra te glosniczki hertza beda sie tam meczyc.Pozdrawiam