logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punto Immobilaizer. Silnik nie pali, nie słychać wtrysku.

gordon1 20 Mar 2006 11:21 5989 7
REKLAMA
  • #1 2435829
    gordon1
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Witam , problem jest taki; po wł. zapłonu controlka Immo.(code) swieci cały czas a powinna zgasnac po kilku sekundach silnik nie pali nie słychac wtrysku , kluczyk mam tylko 1 czekam na matke . Znalazłem troche postow na ten temat wiec czytam jak mozna odpalic to autko w trybie awaryjnym bo widze ze jest taka mozliwosc ale nie wiem jak , prosze o jakies wskazowki .Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 2436542
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    Wsiadasz do auta wciskasz gaz do oporu włączasz zapłon i czekasz - kontrolka wtryskiwacza zaczyna migać, w ten sposób odpalasz auto w trybie awarii CODE tylko w tym celu jest potrzebna karta z kodem odpalenia 4 cyfry oznaczają ilość błysków. Nie polecam tego do codziennej jazdy po 2 odpalechniach twoje nerwy puszczą.Sprawdz centralke kodująca i pamietaj jak podłaczysz nową to tylko bedzie działać w twoim aucie.
  • REKLAMA
  • #3 2436804
    gordon1
    Poziom 15  
    17 Wrz 2004 18:04 Fiat punto i CODE

--------------------------------------------------------------------------------

A wiec zeby odpalic awaryjnie musisz wcisnąć pedał gazu i trzymając włączyć zapłon. Po chwili puścić i później wciskać pedał tyle razy ile jest pierwsza cyfra kodu. Po "wyciśnieciu" pierwszej cyfry poczekać aż błyśnie code, i można nastepną cyfrę. Po wpisaniu wszystkich cyfr, CODE powinno zgasnąć i można zapalić samochód, ale po zgaszeniu bedzie trzeba znowu wpisac kod. Trzeba podjechać na serwis fiata, podepną do komputera, wprogramują kluczyk i zainkasują kase okolo 200zl

Znalazłem taki opis ale i ten nie działa , mam cody 4 i 5 cyfrowe . Matka klucz bedzie jutro ,jakies sugestie prosze .
  • REKLAMA
  • #4 2437359
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Napisz jaki masz sterownik IAW XXXX prawdopopdobnie samo programowanie kluczyka nie pomoże poczytaj na forum o już słynnym Puncie tylko usuniecie immo z sterownika silnika.
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #5 2438052
    segal
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    prawdopodobnie poleciala centrala kodu. najlepiej tak jak kolega wyzej napisal dac przeprogramowac ecu i problem bedzie z glowy.
    a procedura odpalania awaryjnego wyglada tak:
    dla kodu 4768
    zalaczasz zaplon trzymajac wcisniety pedal gazu do momentu az kontrolka wtrysku zgasnie. wtedy szybko puszczasz gaz.
    kontrolka wyrysku zacznie migac. musisz liczyc impulsy. i po pierwszych czterech naciskasz podal gazu trzymajac go (kontrolka wtrysku oswieci sie na chwile) gdy zgasnie puszczasz gaz a ona znowu zaczyna migac.liczysz nastepne 7 impulsow poczym znowu naciskasz itd. dla wszystkich cyfr. po wpisaniu ostatniej naciskasz znowu pedal i czekasz kiedy zgasnie i odpalasz samochod. wylaczenie zaplonu resetuje cale procedure.
  • #6 2441273
    gordon1
    Poziom 15  
    Witam ,sprawa załatwiona immo skasowane i wszystko gra , wszystkim dzieki za pomoc , temat do zamkniecia .:D
  • #7 6147827
    3mirek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć segal opisujesz procedurę czekaniem na ilość mrugnięć ok
    powiedz mi jak to zrobić jeżeli w kodzie znajduje sie zero
    dz:)u mnie zaczyna się kod od zera
  • #8 6149593
    janusz2008
    Poziom 33  
    Ocena: 515
    Zero, to 10 błysków.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Fiat Punto z aktywowanym immobilizerem (Immo), gdzie po włączeniu zapłonu kontrolka immobilizera świeci cały czas i silnik nie odpala, nie słychać wtrysku paliwa. Rozwiązaniem jest awaryjne uruchomienie pojazdu poprzez procedurę wpisywania kodu immobilizera: należy wcisnąć pedał gazu, włączyć zapłon, a następnie zwalniać i wciskać pedał gazu odpowiednią liczbę razy odpowiadającą kolejnym cyfrom kodu (liczba błysków kontrolki wtrysku odpowiada cyfrze kodu, zero oznacza 10 błysków). Po poprawnym wpisaniu kodu kontrolka gaśnie i można odpalić silnik, jednak po zgaszeniu pojazdu procedurę trzeba powtórzyć. W przypadku problemów z immobilizerem zaleca się sprawdzenie i ewentualne przeprogramowanie centralki kodującej (ECU), gdyż samo programowanie kluczyka może nie wystarczyć. Usunięcie immobilizera z ECU jest również opisywane jako skuteczne rozwiązanie. Koszt serwisowego wgrania kluczyka to około 200 zł. Ostatecznie problem został rozwiązany przez skasowanie immobilizera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA