logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCDki - DVI warte swieczki? tania 19' czy lepsza 17' ?

20 Mar 2006 20:53 1731 12
  • #1 2438089
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 2438194
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    Tak się składa, że mam monitor LCD który posiada TYLKO złącza (dwa) DVI (są jeszcze s-video i video ale to inna sprawa) i muszę powiedzieć, że problemy typu nieostra czcionka, zdeformowany obraz, "zła" faza, migotani, poprostu mnie nie obchodzą.
    A co chwilę czytam posty o kłopotach z obrazem na LCD.

Wszystko jest zawsze idealnie ostre i nie trzeba nic regulować.

Tak więc opinia sprzedawcy jest trochę naciągana. Owszem na D-SUB można uzyskać bardzo dobrą jakość obrazu ale ...
    Poza tym chyba DVI powoli zastępuje D-SUB (tak więc nie zdziw się, gdy pewnego dnia, kiedy będziesz chceć wymienić kartę grafiki, okaże się, że z D-SUB już nie będzie zbyt wielkiego wyboru.
  • #3 2438449
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Na LCD 17 i 19 zoll musisz ustawic rozdzielczosc 1280X1024. Na 17 obraz w tej rozdzielczosci jest raczej maly, na 19 jest OK. Mam monitor Belinea z SUB-D i DVI, roznica jest ogromna na korzysc DVI.
    Pozdr.
  • #5 2439589
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2439656
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Co do czcionek - często w LCD podłączonych przez D-Sub wystepuje efekt "ducha" albo "cienia" jeśli się przyjrzysz literkom na pulpicie, jest to spowodowane... właśnie zamianą sygnału analogowego na cyfrowy (wewnątrz monitora), bo spójrz tak.
    Sygnał w karcie graficznej jest zamieniany z cyfrowego na analogowy za pomocą RAMDAC (które to przetworniki w tanich kartach są słabe a jeszcze niechlujne wykonanie wielu obecnych kart "no name' osłabia jakość obrazu), następnie analogowy sygnał trafia do monitora LCD gdzie jest zamieniany na powrót na cyfrowy... i tu znów przetwornik, tyle, że ADC. Dwa razy przetwarzany obraz... coś musi stracić. A poza tym czas reakcji też nie pozostaje tu bez zmiany...

Kolejna sprawa. Kartę z wyjściem DVI-I podłączysz do monitora z DVI i bez kłopotu do monitora z D-Sub (przez zwykłą małą przejścióweczkę, zazwyczaj jest w komplecie z taką kartą) ta przejściówka mówi karcie, że jest ona na wyjściu i wymusza sygnał analogowyna wyjściu DVI (dotyczy to kart z DVI-I, czyli Digital Video Interface - Integrated, właściwie wszystkie karty z DVI mają właśnie ten tym wyjścia)
    Jednak w druga stronę... oj słabo. Tu juz nie jest prosta drucikowa przejściówka, tu potrzeba czegoś co zamieni sygnał analogowy na cyfrowy, więc jakaś elektronika i to taka, która potrafi działać przy wysokich częstotliwościach.
    Ja przynajmniej nie widziałem jeszcze takiej.

Przesiadłem się 2 tygodnie temu z D-Sub na DVI. Ten sam monitor, ten sam PC, tylko użyłem innego kabla i podpiąłem sie pod inne wejścia. Różnica..? Od razu widoczna. Czas reakcji, smużenia, kontury, kolory... Wszystko na pozytywne.
    Bez powodu to DVI nie jest.
  • #7 2439773
    marcin24007
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Skoro zostal juz poruszony temat monitorow LCD to skozystam i zadam pytanie. Co sadzicie o monitorku HYUNDAI B91A? Jest to 19'' kosztuje jakies 1182zl, a wiec cena rewelacyjna jak na moj gust. Z tego co widze parametry ma takze bardzo dobre. No ale jest taka sprawa ze papier wszystko przyjmie, tak wiec o ocene tego monitora prosze Was. Moze ktos taki posiada, lub ewentualnie wie cos o nim.
    Bo podobnie jak kolega ktory zalozyl ten temat, zastanawiam sie nad tym SAMSUNGIEM 913V. Ceny sa prawie identyczne. No i sam nie wiem. Co radziecie? A moze jakis inny konkretny model dziewietnastki w cenie okolo 1200zl.
    Pozdrawiam!
  • #8 2440703
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    http://mva.pl/
    Tu macie kopalnię wiedzy na temat LCD.
  • #9 2440869
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Zakum LCD bez DVI jest nieporozumieiem.

Zaletą DVI jest zawsze kryształowo ostry obraz, nie trzeba nic kalibrować, nie ma cieni i rozmazanych czcionek.

Decyzja należy do Ciebie.
  • #10 2441799
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2446132
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2447060
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2447303
    ljc
    Poziom 11  
    witam,
    i jak ta Twoja 19?
    ja sie teraz też przymierzam:
    myślałem o 17" Samsung SyncMaster 173P Plus black
    bo mam jakąś opcję na te kąty widzialności - wolę mieć trochę mniejszy monitor, ale lepszej jakości obraz...
    coć nie wiem, czy to dobre myślenie:)
    poleciłbyć ją?
    grasz na tym kompie (jakie gierki) albo grafikę robisz jakąś?

pzdr
    Julek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru monitora LCD w budżecie około 1200 zł, z uwzględnieniem różnic między modelami 17" a 19" oraz znaczenia złącza DVI. Użytkownicy podkreślają, że monitory LCD najlepiej działają w natywnej rozdzielczości 1280x1024, gdzie obraz na 19" jest czytelniejszy niż na 17". Złącze DVI zapewnia wyraźniejszy, ostry obraz bez konieczności kalibracji i problemów z rozmytymi czcionkami, które mogą występować przy sygnale analogowym D-Sub z powodu podwójnej konwersji sygnału (cyfrowo-analogowo-cyfrowej). Wskazano, że karty graficzne z wyjściem DVI-I mogą obsługiwać zarówno sygnał cyfrowy, jak i analogowy przez odpowiednie przejściówki. Poruszono też kwestie norm TCO dotyczących emisji promieniowania elektromagnetycznego, które w praktyce niewiele się różnią między modelami. Wśród rozważanych modeli wymieniono Samsung 710N, 913V (19"), Hyundai B91A (19") oraz Belinea z DVI i D-Sub. Ostatecznie autor zdecydował się na Samsunga 913N z funkcją pivot, uznając go za dobry wybór w tej cenie, z planem na przyszłą wymianę na monitor 19" z DVI. Poruszono także temat sprawdzania martwych pikseli poprzez wyświetlanie jednolitych kolorów na ekranie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA