logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór monitora LCD 19'' do 1000zł - matryca, DVI vs D-Sub, LG czy inna marka?

Jozku 18 Maj 2007 12:34 1759 13
  • #1 3896870
    Jozku
    Poziom 11  
    Noszę sie z zamiarem zakupu monitora LCD 19'', zajrzałem na cenniki, przeglądnąłem parametry i tak naprawdę wygląda to tak jakby wybór zależał tylko od preferencji na temat firmy czy wyglądu. Może z wyjątkiem LG - monitorki ich produkcji zdają się mieć lepsze od inych parametry za niższą cenę (czy coś przegapiłem, gdzie jest haczyk?), jedyna różnica to brak złącza DVI i hmm - "ascetyczny" design. Zakres cenowy - do 1000zł

Pojawia się więc pytanie, czym się kierowac podczas wyboru (ew jakiej firmie warto zaufac i ze względu na co) oraz jak duża różnica będzie przy podpięciu monitora do złącza DVI a nie D - sub.
  • #3 3899335
    Jozku
    Poziom 11  
    Ciekawe forum, problemem jest niestety ograniczony czas... Poza tym liczyłem raczej na krótką odpowiedź jakiegoś użytkownika, ktory jest mi w stanie powiedziec jak duża będzie różnica jeślli chodzi o oba złącza + jakies sugestia wypróbowanego modelu wyświetlacza. Tymaczasem spróbuję przebrnąć przez 250 stron na temat doboru 19'' z owego forum :P
  • #4 3899350
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Rozważ monitor Samsung 931C .
  • #5 3899365
    Jozku
    Poziom 11  
    Zerkąłem, niezłe parametry, przyjemny wygląd, poważnie się zastanowię :). Jeśli chodzi o różnicę w złączach na ww forum ciągle trudno znaleźć konsensus.. Jedni piszą, że różnica jest zauważąlna, inni, że dla przeciętnego (nie wiem czy się zaliczam - powiedzmy że wymagam troche więcej niż aplikacje biurowe - kapke grafiki, programy typu CAD, czasami gry) użytkownika będzie bez znaczenia.

Tak na marginesie - obecnie przeglądając oferty sklepów internetowych, gdzie można znaleźć opinie na temat produktów sugeruję się opiniami na temat sprzętu zamieszczonymi na benchmark.pl (nie jestem w stanie ocenic do końca ich wiarygodności, czasami różnie z nia bywa) - moze jakieś inne sklepy tego typu?
  • #6 3900747
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Powiem tyle,monitor LCD bez DVI to pomyłka.Pomijając sprawę jakości sygnału (przy VGA masz podwójną przemianę,z cyfrowego na analogowy i odwrotnie) nie do pogardzenia jest brak regulacji obrazu (geometrii) przy DVI.
  • #7 3900806
    mulat
    Poziom 17  
    no to ja ostanio zamowilem lg l1953tr ze sklepu sirius.pl kosztowal 839zl i jest wart uwagi kat widzenia 170sopni 2000:1 2ms czas reakcji
  • #9 3902726
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Przejściówka tak wygląda - gniazdo DVI ma wyprowadzone obie wersje sygnału (nie zawsze): cyfrowy i analogowy.
    DVI-I - analogowy i cyfrowy
    DVI-D - tylko cyfrowy
  • #10 3905099
    Jozku
    Poziom 11  
    Dziękuję tonic1 za rzeczowe odpowiedzi, wiedziałem o podwójnej konwersji ale zastanawiało mnie właśnie jak duży będzie spadek jakości. W takim układzie wszelkie monitory (większość?) LG odpadają z uwagi na brak DVI; jednak propozycja mulata jest ciekawa zwlaszcza z uwagi na lepsze warunkki gwarancyjne niz te, które daje samsung (przynajmniej o ile się orientuje - swoja droga ciekawa kwestia - która firma wypada pod tym względem najkorzystniej?)
  • #11 3906845
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Ja bym sie parametrami nie przejmowal. Idz do sklepu i zbadaj sam :) Ostatnio ogladalem np monitor samsunga (panorama 22"), parametry na papierze bardzo ladne a w praktyce to ten monitor jest totalna pomylka. Nie pamietam modelu zeby tutuaj podac. Porownywalem go na miejscu z monitorem NEC'a, ktory wg opisu mial praktycznie takie same parametry jak tamten samsung... Niebo a ziemia, niestety NEC kosztowal sobie 2x tyle :)
  • #12 3907256
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    Tak czytam i czytam i w końcu ktoś powiedział coś z sensem :spoko: a mianowicie:
    Xyrovaqs napisał:
    Ja bym sie parametrami nie przejmowal. Idz do sklepu i zbadaj sam :) Ostatnio ogladalem np monitor samsunga (panorama 22"), parametry na papierze bardzo ladne a w praktyce to ten monitor jest totalna pomylka. Nie pamietam modelu zeby tutuaj podac. Porownywalem go na miejscu z monitorem NEC'a, ktory wg opisu mial praktycznie takie same parametry jak tamten samsung...

Jak dla mnie to podstawowa sprawa sprawdzić jak się sprawuje sprzęt osobiście, na pewno nie jeden Kolega widział już monitor lcd z matrycą 16 ms która nie smużyła i 8 ms na której dało się tylko pracować w execlu. I tak można mnożyć przykłady z odwzorowaniem kolorów, podświetlaniem etc etc
    Dla mnie zakup monitora bez uprzedniego zbadania go osobiście to tak jak by wybierać miss polski znając tylko imię kandydatki. To trzeba zobaczyć.
    Xyrovaqs napisał:
    Niebo a ziemia, niestety NEC kosztowal sobie 2x tyle :)

W tym przypadku chyba nie ma nic dziwnego że urządzenie dwa razy droższe będzie lepsze.
    Pozdrawiam
    artur
  • #13 3909008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3912791
    Jozku
    Poziom 11  
    Więc kolejne dwie bardzo sensowne odpowiedzi, dzięki za pomoc, chyba nie ma juz potrzeby dalej ciągnąć tematu, zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyboru monitora LCD 19" do 1000 zł, zwracając uwagę na różnice między złączami DVI a D-Sub (VGA) oraz na wpływ marki i parametrów technicznych na jakość obrazu. Złącze DVI oferuje sygnał cyfrowy, co eliminuje podwójną konwersję sygnału analogowo-cyfrowego i pozwala na lepszą regulację obrazu, jednak w praktyce różnice wizualne między DVI a VGA mogą być trudne do zauważenia dla przeciętnego użytkownika. Wskazano, że monitory LG często mają atrakcyjne parametry i cenę, ale brakują im złącza DVI, co może być wadą. Rekomendowano także modele Samsunga, np. Samsung 931C, oraz podkreślano znaczenie osobistego sprawdzenia jakości obrazu w sklepie, gdyż parametry na papierze nie zawsze odzwierciedlają rzeczywistość (przykład porównania Samsunga i NEC). Wskazano, że gwarancja i jakość wykonania są istotne przy wyborze marki. Ostatecznie obecność złącza DVI nie powinna być jedynym kryterium wyboru, a ważniejsze jest indywidualne dopasowanie monitora do potrzeb użytkownika i testowanie go przed zakupem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA