logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakiego D-linka kupić(modem, switch,router) a jakiego unikać

bryszard 21 Mar 2006 15:34 1958 8
REKLAMA
  • #1 2440695
    bryszard
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Mam neostradę najtańszą wersję , modem speedtouch z tpsa i chce podzielić sygnał na drugi komputer(xp do 98).D-link cieszy się dobrą opinią więc pytam jaki kupić a jakiego unikać.Dodam że powinien to byc modem,switch i router.Jestem zielony w tych sprawach więc prosze o opinie.Cena do 200zł.Prosze o niekrtytkowanie ceny 200zł.Wiem że jest to niska cena.
  • REKLAMA
  • #2 2440844
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Za 200 zł. to ciężko bedzie ale możesz poszukać, z d-linka to DSL-G604T
  • #3 2442987
    baton161
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    zgadzam sie z moim przedmowca co do tego routera. jest to dobry routerek. posiada klonowanie mac (co jest przydatne przy dzielniu neostrady bo administrator widzi tylko jeden komuter zamiast dwoch. oczywiscie wszystko zalezy rowniez od administratora,od tego jak dobry jest w tym czym sie zajmuje). serwer dhcp co dla dwoch osob raczej sie nie przyda, wbudowany modem adsl. poczytalem na innych forach o tych routerach i ciesza sie razcej dobra opiia innych uzytkownikow. na allegro widzialem tez router asmax ar-804u za ok 210zł i posiada on podzial pasma.
  • REKLAMA
  • #4 2445455
    Andzio
    Poziom 12  
    Odpuść sobie D-Linka. To straszne dziadostwo. Polecam Pentagram Cerberus (w wersji Lite możesz zmieścić się nawet w 160 zł z VAT)
  • #5 2445649
    pj kos
    Poziom 11  
    tylko nie d link !!!! mialem siec na 4 kompy z tym zwisy raz dwa na dobe wymienilem na linksysa i problem znikl
    absolutnie d linka nie polecam
  • REKLAMA
  • #6 2446798
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1014
    Witam.
    Mam D-Linka DI 614+ i nie narzekam.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2447014
    Adam C
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam.
    Na pewno odradzam D-Linka 504T - potwierdzone na kilku sztukach - wieszają się że aż nie miło :-((!!!
    Ja osobiście używam Planeta ADE-4000 - dość "stary" sprzęt ale działa już chyba trzeci rok - żadnych zwisów.
    Może znajdzie się jeszcze kilka osób które opiszą D-linka 604t (tego z AP)?
    Pozdrawiam Adam C.
  • #8 2447387
    ptys1
    Poziom 12  
    napewno odradzam di-604 (i wszystkie jego odmiany), miałem i totalna katastrofa, stale zwisy braki internetu i nonstop problemy, wgrywałem różne oprogramowania, był w serwisie, wymiana na nowy, nic nie pomagało kiszka totalna
    natomiast śmiało mogę polecić di-804v (lub hv, nowsza wersja), mam tą starszą wersję i od 1,5 roku w sieci na 9osób nie ma żadnych problemów, ani jednego zwisa, restarta czy zmulenia, naprawdę rewelacja i używany na gwarancji można kupic za niewiele ponad 100zł., podaje zresztą dwa linki do aukcji allegro
    http://aukcja.onet.pl/search.php?string=804v&category=4437&description=1&country=1

dodam że asmax model br-804v to to samo tylko pudełko inne, nawet oprogramowanie pasuje (wiem bo do d-linka swojego wgrywałem soft asmaxa)

ze switchy to ten D-LINK DES-1016D, mam od początku, siedzie sobie w niewielkiej metalowej szafce na korytarzu, i nawet o nim nie pamietam zupełnie bezproblemowe urządzonko, typu podłacz i zapomnij :)) na allegro cena około 220zł
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=93478102
  • #9 2448662
    bryszard
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Ciekawa sprawa wiele osób chwali d-linka tak wyczytałem z formu wcześniejszych a tu taka ciekawostka ;0

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje urządzenia D-Link łączącego funkcje modemu, switcha i routera do podziału sygnału Neostrady (modem Speedtouch TPSA) na drugi komputer z systemem Windows 98 lub XP, z budżetem do 200 zł. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat jakości sprzętu D-Link. Model DSL-G604T jest polecany jako dobry router z funkcją klonowania MAC i serwerem DHCP, co ułatwia dzielenie Neostrady. Jednak wiele osób odradza modele D-Link DI-604 i D-Link 504T ze względu na częste zawieszanie się i problemy z stabilnością. Alternatywnie rekomendowany jest model DI-804V (lub nowszy DI-804HV), który cechuje się stabilną pracą i jest dostępny w podobnym przedziale cenowym. Wśród switchy pozytywnie oceniany jest D-Link DES-1016D jako niezawodne urządzenie typu "podłącz i zapomnij". Poza D-Linkiem, pojawiają się sugestie dotyczące innych marek, takich jak Pentagram Cerberus Lite (tańszy i stabilny) oraz Planeta ADE-4000, który działa bezawaryjnie od kilku lat. Wspomniany jest także router Asmax AR-804U, podobny do DI-804V, z funkcją podziału pasma. Ogólnie D-Link ma mieszane opinie – niektóre modele są polecane, inne zdecydowanie odradzane ze względu na niestabilność i awaryjność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA