logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć komunikat na Windows XP, który wyłącza komputer?

marcinelektronik 22 Mar 2006 00:47 1665 8
REKLAMA
  • #1 2442780
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Witam.
    Od paru dni wyskakuje mi taki komunikat,
    Czy jest możliwość usunięcia go bo wyłącza mi sie komputer.
    Dziękuję za wskazówki.
    Pozdrawiam.
    Marcim.
    Załączniki:
    • Dok1.doc (30.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2442790
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Dlaczego kolega postów podwieszonych nie czyta?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic217889.html
    punkt 5.
    Obowiązek czytania postów podwieszonych nakłada regulamin Elektrody, do przestrzegania którego kolega się zobowiązał.
  • REKLAMA
  • #3 2443070
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Równie dobrze może chodzić o zapore. Czy komunikat ten wyskakuje podczas połączenia z internetem?? Jeżeli tak to spróbuj zrobić tak:
    - wybierz połączenia sieciowe,
    - kliknij prawym i wybierz właściwości połączenia przez które się łączysz
    - zakładka ustawienia
    - tam zaznacz/odznacz (coś związane z "używając zapory" dokładnie nie pamiętam) przy WIN XP bez SP2. Przy XP z SP2 musisz pokombinować z ustawieniami zapory.

Jak miałem XP bez SP2 to też mi wyskakiwał taki błąd i po włączeniu zapory lub jej wyłącznie wszystko działało normalnie.

Pozdrawiam i powodzenia.
  • #4 2443443
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 302
    Mi to wygląda na robaka sasser lub blaster. W lini polecen wpisz skutdown -a
    to przerwie zamykanie systemu, a następnie odpal narzędzie do usuwania tych robaków.
    Jest też możliwość, że to kawał innego użytkownika twojej sieci, ale musiałby on mieć konto o odpowiednich prawach (lub znać hasło) na twoim kompie.
    Zakładam, że nie masz SP2.
  • #5 2445243
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Narazie dzisiaj cały dzień miałem spokuj od tego komunikatu, nie wiem dlaczego ale zresetowałem ustawienia internetowe.
    Ten komunikat pojawiał się nawet jeżeli nie używałem internetu i miałem kabel sieciowy wyłączony.
    Zobaczę kiedy będie znów się pojawiał, ostatnio pojawił się gdy komputer zostawiłęm na onecie i nic nie robiłem bo oglądałem film, był też włączony komunikator gadu.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #7 2448818
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Skączyło się na zrobieniu na nowo systemu, wyskoczył mi wirus win32 i jakiś olle...taką nazwę pokazał program antywirusowy potem wyskoczyło niebieskie tło z czarną kreską przez środek ekranu.
    Program antywirusowy mi nie pomugł więc system musiałem zrobić na nowo.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #8 2449813
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Na przyszłość radzę użyć SZUKAJ.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic466835.html

Temat pojawia się co jakiś czas na forum (opis co zrobić jest dodatkowo w przyklejonym poście Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania o czym wspominał Jankolo)

Następnym razem też zrobisz format zamiast zapobiec powstaniu problemu ?
  • REKLAMA
  • #9 2450167
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Format mnie nie przeraża, w pracy na jednym komputerze formatujemy po 3 razy na dniówkę
    i robimy system lub lustro, narazie dysk działa od 3 lat bez zarzutów. Wpadliśmy razem z jednym z moich współpracowników na taki test dysku, kiedy zaś system działa przez cały czas nagrywane są teledyski do zapełnienia dysku, następnie wyrywkowo dwa odtworzone i wszystkie kasowane. Bardzo jesteśmy ciekawi ile razy można tą 20-kę formatować. Co prawda CD rom już jest 4 ty ale może dlatego że zawsze z odzysku, jak to bywa w pracy.
    Jeszcze jedna ciekawostka dysk jak kupiliśmy piszczał ale komputer działał na początku jako serwer w bardzo zimnym pomieszczeniu gdzie temperatura była od 10 do max 17 stopni zazwyczaj 15. I po roku przestał nam piszczeć. i tak narazie testujemy go już przez te lata.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

Podsumowanie tematu

✨ Na Windows XP pojawia się komunikat powodujący automatyczne wyłączanie komputera. Przyczyną może być infekcja wirusowa, np. robaki Sasser lub Blaster, które wymuszają zamknięcie systemu. Zaleca się użycie polecenia "shutdown -a" w wierszu poleceń, aby przerwać zamykanie, a następnie skanowanie i usunięcie wirusów za pomocą odpowiednich narzędzi antywirusowych. Problem może też wynikać z ustawień zapory sieciowej, szczególnie w systemach bez Service Pack 2, gdzie konieczne jest dostosowanie konfiguracji zapory w właściwościach połączenia sieciowego. W przypadku braku skuteczności naprawy systemu, ostatecznym rozwiązaniem jest reinstalacja systemu operacyjnego. Dyskusja podkreśla również znaczenie korzystania z funkcji wyszukiwania na forum oraz regularnego formatowania i testowania dysku twardego w celu utrzymania stabilności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA