logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć okno zamykania systemu w Windows XP? Możliwy wirus

Mirdon 24 Sie 2006 14:22 4311 6
REKLAMA
  • #1 2948284
    Mirdon
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, gdy korzytstam z internetu często pojawia mi się okno trwa zamykanie systemu i odliczane jest 60 sekund, moge przestawic zegar aby sie komputer wylaczyl później, ale chce usunac to wyskakujace okno, to jakis wirus, co moge zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 2948357
    fliper_katrill
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Nie jestem do końca przekonany , ale chyba miałem coś podobnego, tylko nie mogłem lub też nie bawiłem się z przestawianiem czasu.Miałem wirusa, który się nazywał Sasser bodajże.Łatki są na stronie Microsoftu.Nie jestem pewien ale może zadziałać:) U mnie to cudo powodowało powstawanie w systemie dziwnych folderów coś jakby : _b i ogólnie różne inne z podkreślnikiem przed nazwą. Łatka pomogła, było coś na tej stronie również o wywalaniu określonych plików zagnieżdżonych przez wirusa w systemie. Też pojawiało się okno i system odliczał mi czas 60s i wyłączał kompa .Przede wszystkim pomogło włączenie firewalla pod Windą , wtedy komunikat się nie pojawiał, ale wirus był nadal.Więc po włączeniu firewalla proponuję ściągnięcie łatki i zastosowanie się do instrukcji.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 2948382
    jakubbilski
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    to chyba byl wirus o nazwie "blaster"- pojawil sie jakies 2 lata temu w wakacje.
    do usuniecia go masz latki na microsofcie, albo mozesz sprobowac zerknac na symanteca, tam byl removal tool do sciagniecia (bezplatny).
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2953017
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2955051
    evil01
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Cytat:
    Najlepiej mieć wgrany Service Pack 2, bo pewnie nie masz, miał tam te wszystkie takie łatki a jeżeli się to ukazuje to można się tego okna pozbyć tym poleceniem (menu start -> uruchom): "shutdown -a"

Sam SP2 daje wiele, ale zeby nie byc podatnym na takie ataki w przyszlosci, wlacz usluge Windows Update i regularnie aktualizuj swoj system operacyjny.
  • REKLAMA
  • #7 2955511
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    I włącz firewalla w SP2 :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pojawiającym się oknem zamykania systemu Windows XP z odliczaniem 60 sekund, podejrzewając infekcję wirusową. W odpowiedziach wskazano, że może to być efekt działania wirusów takich jak Sasser lub Blaster, które powodują automatyczne wyłączanie systemu i tworzenie nietypowych folderów. Zalecane jest zainstalowanie najnowszych łatek bezpieczeństwa dostępnych na stronie Microsoftu, w tym Service Pack 2, który zawiera poprawki zabezpieczeń oraz włączenie zapory systemowej (firewalla). Dodatkowo sugerowano użycie narzędzi do usuwania wirusów, takich jak narzędzia Symantec, oraz zamknięcie otwartych portów za pomocą programów typu wwdc.exe. Aby anulować odliczanie zamknięcia systemu, można użyć polecenia "shutdown -a" w menu Uruchom. Regularne aktualizacje systemu przez Windows Update są kluczowe dla ochrony przed podobnymi atakami w przyszłości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA