logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czerwone plamy na kineskopie telewizora Corso Flat 29C - co może być przyczyną?

arti83 22 Mar 2006 20:02 2911 16
REKLAMA
  • #1 2445345
    arti83
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    posiadam 3 mies telewizor corso na kineskopie flat samsunga,od pewnego czsu pojawiają sie czerwone plamy na kineskopie po lewej góra,prawej góra,lewa dul i to wszystko po rogach,kiedy tv przechyle do przodu plamy znikaja a jak do tylu to plamy sie powiekszają.Telewizor zakupiem jako nowy z gwaracja ale przed oddaniem chce wiedziec co to moze byc,plamy przewaznie wyskakuja kiedy tv jest zimny puzniej zaczynaja znikac i po jakims dluszym czasie sie pojawiac na krutki czas poczym znikają,plamy widac na niebieskim tle i co mi sie nasuwa to chyba padla maska kineskopu ale czy jest to mozliwe w nowym tv?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2445810
    arti83
    Poziom 18  
    ok ale np teraz tv zachowuje sie idealnie wiec maska sam sie nie naprawia,jesli sie odkleji to juz lipa a teraz jest ok,moze jest jakis uklad ktury za to odpowiada bo usterka wygląda tak jak by ktos przyblizal magnez i go oddalal bo plama pojawia sie i znika tak w odstepach 2,3 sek i powraca po np 2godz
  • REKLAMA
  • #4 2445858
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Maska się rozgrzewa przy jasnych scenach od elektronów...ustaw biale tło na chwile to zobaczysz że się zaczną pojawiać żółte plamy albo czerwone...maskownica się trzyma w 4 rogach...wystarczy że jeden popuści i ..:cry:
  • #5 2446057
    arti83
    Poziom 18  
    no ale umnie jest na odwrut:) jak jet zimny to wlasnie to widac a jak sie rozgrzeje to zaczyna to znikac,mam w tv opcje niebieskiego tla na AV i wlasnie to tam sprawdzam ale teraz sprubuje poprzez kompa zapuscic test kineskopu i zobaczymy,jedynie co moge dodac to usterka powiekszyla sie po rozmagnesowaniu kinola tz po 3godz podlączeniu go pod prąd
  • #6 2446125
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Nie zastanawiaj się tylko nieś do serwisu. Upewnij się tylko, że nie masz w pobliżu TV jakiegoś źródła pola magnetycznego, które mogłoby podmagnesowywać kineskop. Jeżeli nie, to możesz reklamować.
    Opis usterki wskazuje (jak napisał kolega wcześniej) na odklejanie się maski.

Pozdrawiam.
  • #7 2446276
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Zanim go zaniesiesz to obejrzyj dobrze czy nie ma na obudowie śladów uszkodzeń mechanicznych. Miałem kiedyś prawie taki sam przypadek z nowym TV na gwarancji. Klient powiedział, że tak było od początku tylko on nie miał czasu tego zgłosić bo myślał, że tak musi być. Jego żona była jakaś częściowo sparaliżowana i to ona prawdopodobnie zruciła go na ziemię. Jak się dobrze przyjrzałem obudowie to w jednym z narożników było wybrzuszenie plastiku w miejscu przykręcenia kineskopu a po przesiwnej stronie mechanicznie wgnieciony bok obudowy. Na pierwszy rzut oka z daleka tego nie było widać. Jak bujnąłem telewizorem to na ekranie robił się kalejdoskop. Ponieważ kineskop miał 32 cale to klient usłyszał tylko cenę 1000zł za kineskop plus reszta kosztów i musiał jeszcze zapłacić za dojazd przy nieuzasadnionym wezwaniu serwisu.
    Oczywiście za kineskop nie zapłacił ale zdradził zamiar oszukania sklepu, że to rzekomo taki telewizor mu przywieżli transportem supermarketu w którym go kupił. Dziwne tylo. że dwa miesiące to oglądał i mu nie przeszkadzało. Pudła i styropianów oczywiście nie mial.
    Takie usterki mogły powstać w twoim przypadku w transporcie.
  • #8 2446362
    arti83
    Poziom 18  
    kurcze wiem dokladnie jak wygląda odklejenie sie maski ale w tym tv jest inaczej np z rana mam wskakujące odbarwienia ale wieczorem juz tego niema,dzisaj po przyjsciu z pracy podlaczylem go do prądu i zobaczylem az takie odbarwienia ale po 30 min wszystko zniklo.Jakies 60 min temu podlaczylem go spowrotem i juz niczego niema,zapuscilem przez tv out test kinola z kompa i przez 30 min na bialym tle nic sie nie pojawilo.Telewizor jak mial dzisaj takie czerwone plamy to dla sprawdzenia wynioslem go na przedpokuj i tak po podlączeniu pod prąd tez to bylo,myslalem ze lodówka u sąsiadów czy cos w tym stylu naniego tak oddzialowuje ale raczej 5metrów powinno to wyeleminowac.Jutro zadzwonie do servisu i dokladnie sie dowiem co i jak,moze te tv mają jakies uszkodzenia fabryczne?a moze ja mam w domu jakies żyly wodne :)
  • #9 2446515
    KW
    Poziom 21  
    Żyły wodne tego nie robią. Miałem kiedyś przypadek monitora komputerowego, który przyniósł klient twierdząc że mu pływa obraz. U mnie było wszystko w porządku. Powiedziałem mu, że ma zmienne pole magnetyczne. Nie chciał uwierzyć bo jak twierdził nic wokól nie ma. Dużo czasu upłynęło zanim znalazł źródło. Nie pamiętam już co to było, ale miałem rację. W twoim przypadku nie koniecznie musi to być maska albo pole. Może to być wina wyrzutni, która pod wpływem temperatury robi jakieś numery.
  • #10 2446650
    arti83
    Poziom 18  
    sam niewiem co jest,od godziny 00:00 do teraz oglądalem tv i nigdzie niezobaczylem zadnch przebarwien,normalnie nic tak jak 100%sprawny telewizor ale jak jutro go wlącze przed poludniem to odrazu bedą pojawiac sie jakies kolory.Tv zawsze uzywam od 12:00 do 14:00 po czym wychodze do pracy i wracam okolo 20:00 gdzie dopiero wtedy zaczynam badziej go uzywac i w godzinach wieczornych niema przebarwien.Teraz opisze co jest w otoczeniu tv,za scianą prawdopodobnie jest lodówka ale przenosząc tv 5 metrów dalej jest to samo,kierując kineskop do dolu usterka znika a kierując dzialem do dolu usterka zaczyna byc wieksza,okolo 5 metrów nizej są 2 agregaty w sklepie spozywczym,z tylu tv mam rury od CO,pietro wyzej mieszka starsza pani wiec niema mozliwosci aby byla jakas kolumna.Jeszcze nasuwa mi sie teraz muj drugi tv ktury tez od jakiegos czasu ma male odpaly z odcieniami a jest to zwykly GRUNDIG 28C wiec chyba niejest to mozliwe aby w jednym mieszkaniu mialy 2 telewizory prawie takie same usterki tylko w mniejszym i wiekszym natezeniu,na samym początku kiedy mialem tamten telewizor pomyslałem ze te 5 lat co go mam zrobilo swoje ale teraz jestem innego zdania,moze jest to usterka maski kineskopu ale powina byc widoczna po dluszym uzywaniu sprzetu a nie na odwrut i dotego zanikająca po godzinie 20:00:)czy jest mozliwosc abym mial w domu jakies pole magnetyczne lub cos co je wywoluje?kiedys mialem stary monitor IBM 15 clai po wymianie jego na 17c zaczely sie jaja z obrazem ktury przybieral jakies kolory itp wymienilem 5 monitorów poczym zakupilem IBM p76 ktury zacząl normalnie chodzic.Prosze o jakies podpowiedzi bo niechce wyjsc na kretyna w SERVISIE ktury moze nic niestwierdzic,jak moge sprawdzic czy umnie w domu jakies urządzenie wywoluje cos w stylu pola megnetycznego.Na koniec kiedy kiedys bawilem sie starym monitoerm zrobilem eksperymet i przykladając magnez do dziala mialem podobne plamy jak w tym tv ale mam tez niecale 1,5 metra dalej monitor od komputera i nanim nic niezobaczylem wiec sam juz niewiem co jest(ARCHIWUM X) bo jesli cos wplywa na tv to i powinienem tez widziec cos podobnego w monitorze!!!

Dodano po 6 [minuty]:

aha KW wytlumacz mi co to jest ta
    wyrzutnia?i jesli to ona to dlaczego umila mi zycie rano a wieczorem robi sie lagodna,i czy to cos znajduje sie w TV ?
  • #11 2447360
    KW
    Poziom 21  
    To jest zespół elektrod umieszczony w szyjce kineskopu, który emituje elektrony.
  • #13 2447735
    KW
    Poziom 21  
    Znam takie przypadki ze stacjami transformatorowymi na parterze bloków mieszkalnych. Objawy były różne, czasami podobne.
  • #14 2448308
    arti83
    Poziom 18  
    na 100% niema umnie stacji trasformatorowej i np dzisaj tv zachowuje sie normalnie wiec chba niejest to ta maska bo w takim przypadku plamy by byly widoczne ciągle,dzwonilem do servisu corso i jesli dam im tv to dostane go w ciągu 7 dni z nowym kinolem.Nurtuje minie mysl czy mozna ządac nowy tv zamiast wymiany kineskopu?
  • REKLAMA
  • #15 2448680
    KW
    Poziom 21  
    Nie masz podstaw do takich roszczeń. Jeśli chodzi o wymianę kinola to o ile się orientuję musisz go wysłać do serwisu centralnego pocztą kurierską w oryginalnym opakowaniu. Jezeli nie Ty go wyślesz to serwis regionalny, do którego dostarczysz odbiornik.
  • #16 2448729
    arti83
    Poziom 18  
    servis wroclaw sam przyjedzie i wrazie nie usuniecia usterki na miejscu zabiera go do siebie i tam albo zamawia kinola albo wysyla do centrali gdzie wymiana trwa 1 dzien:) po tym tyg mają przyjechac.
  • #17 3272833
    arti83
    Poziom 18  
    Minelo prawie 9 mies i telewizorek chodzi super:) a przyczyna prawdopodobine byly chlodnie na samym dole.Sklep zlikwidowali 8 mies temu i od tego czasu ideal:).Wiec dobrze przeczówalem ze jest to cos z polem magnetycznym.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze kineskopowym Corso Flat 29C pojawiają się czerwone plamy w narożnikach ekranu, które nasilają się przy wychyleniu kineskopu do tyłu i znikają po jego przechyleniu do przodu. Plamy występują głównie na zimnym kineskopie i zanikają po jego rozgrzaniu. Objawy sugerują odklejanie się maski kineskopu, która jest mocowana w czterech rogach i może się rozgrzewać podczas jasnych scen, powodując przebarwienia. Jednakże nietypowy przebieg usterki – znikanie plam po rozgrzaniu i ich pojawianie się w określonych godzinach – wskazuje również na możliwe zakłócenia pola magnetycznego lub problemy z wyrzutnią elektronów. W otoczeniu telewizora nie stwierdzono silnych źródeł pola magnetycznego, a podobne objawy występują także w innym telewizorze w tym samym mieszkaniu. Serwis Corso oferuje wymianę kineskopu w ciągu 7 dni, jednak nie ma podstaw do żądania nowego telewizora zamiast naprawy. Po około 9 miesiącach użytkowania problem ustąpił, co może potwierdzać wpływ zewnętrznych pól magnetycznych, np. z chłodni znajdujących się w pobliżu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA