logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić listwę LED z 3 kolorami diod wokół pokoju?

Maciek1987 22 Mar 2006 20:47 2868 18
REKLAMA
  • #1 2445523
    Maciek1987
    Poziom 2  
    Witam mam taki pomysl zeby zrobic taka listwe z diodami dookola pokoju np z 3 kolorami diod co jakies 15-20 cm zrobic diody i kazdy kolor polaczyc do innego wylacznika i mozna byloby zmieniac kolor scian za jednycm posunieciem ...chcialbym zapytac jak to najlepiej zrobic jakie diody i jakie zasilanie..... Prosze o pomoc ... :)
  • REKLAMA
  • #2 2447710
    kdudka1988
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    diody 1,5 lub 3 voltowe w zależnośći ile ich ilości odpowiednie trafo i jazda :) nie wiem w czym problem to dzieci w przedszkolu wiedzą ;]
  • REKLAMA
  • #3 2450941
    wilku_17
    Poziom 2  
    witam :)

Muszę przyznać że ciekawy pomysł. Tylko szkoda że troszki kosztowny, bo fajnie by bylo użyć niebieskiego zielonego i czerwonego, dobrze by bylo żeby byly hiperjasne, ale takie niestety trochę kosztują (polecam hurtownie internetowe - naprawdę zaoszczędzisz.)

apropos samo przełączanie kolorów nie da bardzo ciekawego efektu. pomyśl nad jakimś sterowniku żebyś mógł plynnie regulować kolory, wtedy dopiero będzie jazda!!!

jeszcze jedno jak zamierzasz rozprowadzić światło z diod równomiernie po ścianach?

narka:)
  • #4 2452075
    Maciek1987
    Poziom 2  
    Nie wiem jak rozprowadzic plynnie :P ja mam tylko pomysla reszte musze jakos wymyslic :D az tym sterownikiem tez by bylo fajne :D tylko skad ja takie cudo wynajde :D:D ale mozna pomyslec :)
  • #5 2452137
    mikok
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mój pomysl jest troche inny ale też potrzebuję takiego sterownika.
    Może podejdzie Ci pomysł podrzucony w moim temacie --> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic474844.html.
    Zastanawia mnie tylko czy pociągnie to taką ilość ledów. No i chyba ciężko będzie teraz kupić lampki bo nie te święta się zbliżają.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2453364
    adi_adzio
    Poziom 13  
    O w morde świetny pomysł z tym oświetleniem do okoła pokoju :D :D :D sam też pokombinuje jak będę miał hajs na diody.
    Ma może ktoś adresy lub strony internetowe hurtowni z diodami?? prosze jak macie to podajcie :D
    POZDRAWIAM :0
  • REKLAMA
  • #7 2454279
    kdudka1988
    Poziom 18  
    kupcie se wężyki z żarówkami trójkolorowe nz 230 i można prostym sterownikiem zmnieniać kolory :) pozdrówka ( a w pokoju będzie panował wigilijny nastrój :) )
  • #8 2459113
    Maciek1987
    Poziom 2  
    JEzeli ktos moze to niech opisze jakie zasilanie do tego najlepiej i jaki uklad sterujacy i jak polaczyc zebym mogl zmieniac kolory np same czerwone lub same niebieskie zbey sie swiecyly i ten efekt sterowania diodami zeby np plywaly dookola pokoju tez fajny pomysl ale jak to zrobic ???:> prosze o pomoc :)
  • #9 2460569
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Kup sobie u ruskich lampki choinkowe sterowane elektronicznie, wyjdzie o wiele taniej i prościej, a efekt ten sam.
  • #10 2468068
    Grzesiek1711
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Ja za jakieś 2 miesiace się przeprowadzam i takie coś już od dawna zamierza m zrobić sobie w pokoju....gdzieś na jakejś stronce widziałem taki efekt, sterownik planuję zrobić na jakimś ATMEGA z pamięcią EEPROM żebym mógł sobie programy z komputera wpisywać + sterowanie z kompa realtime (RS232) + obsługa pilota (osobny układ odbierający w RC5)

Założenie mam takie - 12 kanałów - tzn. 4kanały RGB, diody co 15-20cm i oświetlone w ten sposób dwie ściany w pokoju. Wczoraj na próbę zrobiłem z niebieskich diodek 5 trójek co 30cm i załączam fotki jak to wygląda.

Zdjęcie zrobione komórką, a w pokoju dosyć ciemno - dlatego taki efekt - w rzeczywistości wygląda to dużo lepiej (łagodniej) kolory na ścianie mają bardzo płynne przejście (nie tak jak na fotce). No tylko jest tak samo krzywo (krzywo pomontowane diody...z tym jest duży problem...trzeba je kleić na włączonym sprzęcie i w ciemności, żeby ustawić idealnie prosto...)
    Załączniki:
    • Jak zrobić listwę LED z 3 kolorami diod wokół pokoju? Zdjęcie(075).jpg (37.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2475274
    wilku_88
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam

Ponieważ diody led będą drogie wg. mnie najprościej (nienajładniej i efektowniej) będzie kupić sobie lampki choinkowe każde w innym kolorze i zrobić dla każdego koloru ręczne sterowniki jasności świecenia <=często opisywany w literaturze edw itd. i to wszystko.

pozdrawiam ;)
  • #12 2475335
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Zależy co kto lubi, jak dla mnie diody LED dają o niebo lepszy efekt, pobierają mniej prądu (co jest ważne przy konstruowaniu sterownika), mają ładniejsze barwy, no i nie palą się tak jak żaróweczki ( szczególnie te tanie )

Pozdrawiam.
  • #13 2552024
    robson15190
    Uczeń
    Ocena: 1
    a czy można zrobic tak że kupić te lampki u ruska i zamiast ich zamienić na diody led??
  • #14 2552604
    kdudka1988
    Poziom 18  
    po pierwsze można tylko trzeba zmienić ilość po drugie za dużo fatygi ale powinno działać :)
  • #15 2554385
    robson15190
    Uczeń
    ale czy w lampkach choinkowych jest już jakieś inne napięcie niż w gniazdku??
  • #16 2554690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2554874
    robson15190
    Uczeń
    www.lispol.com
  • #19 2559767
    wilku_88
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    www.piekarz.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania listwy LED z trzema kolorami diod rozmieszczonych co 15-20 cm wokół pokoju, z możliwością sterowania kolorami za pomocą oddzielnych włączników lub bardziej zaawansowanego sterownika. Proponowane są diody o napięciu 1,5 lub 3 V oraz odpowiednie zasilanie transformatorowe. Wskazano, że użycie diod RGB (czerwony, zielony, niebieski) o wysokiej jasności jest kosztowne, ale daje lepszy efekt niż tradycyjne lampki choinkowe. Zalecane jest zastosowanie sterownika umożliwiającego płynną regulację kolorów i efektów świetlnych, np. opartego na mikrokontrolerze ATMEGA z pamięcią EEPROM, sterowaniem RS232 i odbiornikiem pilota RC5. Alternatywnie sugerowano użycie gotowych elektronicznie sterowanych lampek choinkowych lub trójkolorowych wężyków świetlnych na 230 V z prostym sterownikiem. Omówiono kwestie zasilania, gdzie lampki choinkowe mają napięcie około 4,6 V na pojedynczą diodę, a całość jest zasilana z sieci 230 V. Podano adresy hurtowni elektronicznych oferujących diody LED. Wskazano także na trudności techniczne, takie jak równomierne rozmieszczenie światła i montaż diod w ciemności dla uzyskania idealnego efektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA