logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo prosty VCO. Proszę o propozycje lub schematy.

me_super 22 Mar 2006 23:02 1926 7
REKLAMA
  • #1 2446206
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Czesc!

W celu zdiagnozowania PLL potrzebuję prosty VCO na okolice 110-112 MHz; wyjście z generatora mam zamiar podłączyc do oscyloskopu (50ohm), zatem nie ważne są moce. Czy możecie zaproponować jakieś rozwiązania lub schematy? Znalazłem już w gratach warikapa BBY39 (1.9-8.3pF) i gdzieś widziałem BB104; czy da się to zrobić na 1-2 tranzystorach? A może na 74F14?
  • REKLAMA
  • #2 2446225
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Na szybko? Heterodyna z głowicy UKF...
  • REKLAMA
  • #3 2448364
    me_super
    Poziom 29  
    -RoMan- napisał:

Też o tym myślałem, ale nie wiem, od której strony podejść :(. Mam gdzieś stare video w częściach, tam są chyba 2 czy 3 puszki przypominające głowice. Czy nadają się? Mam też gdzieś stary radiomagnetofon kasetowy na lic. Grundig (ale działa, więc nie chcę go rozkręcać). Jak rozumiem, potrzebny byłby schemat takiej głowicy, tak? Czy sygnał jest dostępny na wyjściu głowicy?

Pozdrowienia
    (kiedyś 2:480/33.xx)
  • REKLAMA
  • #4 2448524
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    me_super napisał:
    -RoMan- napisał:

Też o tym myślałem, ale nie wiem, od której strony podejść :(. Mam gdzieś stare video w częściach, tam są chyba 2 czy 3 puszki przypominające głowice. Czy nadają się?

Raczej nie - mowa o zakresie radia CCIR a głowice telewizyjne miewają to pasmo wyłączone. Stare głowice telewizyjne OIRT mogłyby sobie poradzić.

me_super napisał:
    Mam też gdzieś stary radiomagnetofon kasetowy na lic. Grundig (ale działa, więc nie chcę go rozkręcać). Jak rozumiem, potrzebny byłby schemat takiej głowicy, tak? Czy sygnał jest dostępny na wyjściu głowicy?

Głowice w prostych radiomagnetofonach są oparte o kondensatory zmienne a nie warikapy. Schematy odbiorników radiowych znajdziesz zapewne w dziale 'schematy' ;-)
    Sygnał nie jest dostepny na wyjściu - trzeba sięgnąc po niego do płytki.

me_super napisał:
    (kiedyś 2:480/33.xx)

Punkt Rafa...

RoMan - nadal 2:484/8 AKA 2:484/0 itd...
  • #5 2448612
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    Robisz generator na 115MHz i równolegle do obwodu rezonansowego przez kondensator,
    albo do odczepu cewki dołączasz diodę pojemnościową, i na nią podajesz napięcie sterujące.
    Trzeba tylko wyliczyć sprzężenie tak, by mieć odpowiedni zakres przestrajania tą diodą.
    (częstotliwość samego generatora ma być nieco powyżej wymaganego zakresu - dodatkowa
    pojemność dołączona do obwodu rezonansowego obniży ją, i chodzi o to, żeby trafić z zakresem)
  • #6 2449862
    me_super
    Poziom 29  
    _jta_ napisał:
    Robisz generator na 115MHz i równolegle do obwodu rezonansowego przez kondensator,
    albo do odczepu cewki dołączasz diodę pojemnościową, i na nią podajesz napięcie sterujące.
    Trzeba tylko wyliczyć sprzężenie tak, by mieć odpowiedni zakres przestrajania tą diodą.
    (częstotliwość samego generatora ma być nieco powyżej wymaganego zakresu - dodatkowa
    pojemność dołączona do obwodu rezonansowego obniży ją, i chodzi o to, żeby trafić z zakresem)

Gdybym chciał zrobić to w układzie Colpittsa, to dioda pojemnościowa ma zastąpić jedną z dwóch pojemności?

Czy możesz polecić jakąś książkę na ten temat? Przeglądałem 'Poradnik Ultrakrtótkofalowca' ale tam raczej można znaleźć kilka luźnych konstrukcji. :(
  • REKLAMA
  • #7 2450008
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    Oj, tak to uzyskasz za duży zakres przestrajania, i ryzyko, że nie będzie działać.
    Typowa pojemność układu rezonansowego przy tych częstotliwościach to kilkanaście pF,
    i chyba trzeba do niej dołączyć równolegle diodę pojemnościową przez pojemność 1-2pF
    - przy bezpośrednim podłączeniu będziesz miał zakres przestrajania dobrych kilka MHz.
  • #8 2608610
    me_super
    Poziom 29  
    -RoMan- napisał:

Odgrzewam temat :) Czy ten sygnał wychodzi z głowicy, czy trzeba otworzyć głowicę i znaleźć odpowiednie miejsce? Widziałem w sklepach różne głowice napięciowe, ale nigdzie nie było opisu wyprowadzeń, czy jest on standartowy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji prostego generatora VCO w zakresie 110-112 MHz do diagnostyki układu PLL, z wyjściem podłączonym do oscyloskopu o impedancji 50 Ω, gdzie moc sygnału nie jest krytyczna. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie heterodyny z głowicy UKF, jednak pojawiają się wątpliwości co do dostępności sygnału na wyjściu głowicy oraz jej kompatybilności z zakresem CCIR. Wskazano, że głowice radiomagnetofonów często mają kondensatory zmienne, a nie warikapy, co wymaga sięgnięcia do schematów odbiorników radiowych. W konstrukcji generatora sugerowano zastosowanie generatora na około 115 MHz z diodą pojemnościową (warikapem) podłączoną równolegle do obwodu rezonansowego lub do odczepu cewki przez kondensator, co pozwala na sterowanie częstotliwością. Zalecane jest dobranie sprzężenia tak, aby zakres strojenia diodą pojemnościową był odpowiedni, unikając zbyt dużego zakresu, który może powodować niestabilność. W układzie Colpittsa dioda pojemnościowa powinna być dołączona równolegle do jednej z pojemności rezonansowych przez pojemność 1-2 pF, a nie zastępować jej bezpośrednio. Pojawiły się pytania o standard wyprowadzeń głowic napięciowych oraz konieczność otwarcia głowicy w celu znalezienia sygnału, gdyż dokumentacja wyprowadzeń jest często niedostępna. W dyskusji wymieniono warikapy BBY39 (1.9-8.3 pF) i BB104 jako potencjalne elementy do zastosowania w VCO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA