logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Agila 2002 1,2 - dusi się przy delikatnym dodaniu gazu.

arturro2000 23 Mar 2006 00:28 3486 6
REKLAMA
  • #1 2446543
    arturro2000
    Poziom 11  
    od okolo7-8 mc mam problem z silnikiem w agili objawia sie tym ze po lagodnym przyspieszaniu zaczyna skakac i sie dusic niezaleznie od tego czy jest zimny czy cieply motor, przy mocniejszym wcisnieciu pedalu gazu silnik chodzi zwawo bez zadnyk oznak ma swoje przyspieszenie tak jak to powinno byc przy tej jednostce, dzieje sie tylko tak przy lagodnym przyspieszaniu od biegu 2 do 4, pozdjeciu klemow z akumul;atora wszystko wraca do normy na jakies 2- 3 tygodnie, staralem sie pojsc do serwisu vauxhall ( bo jestem w anglii) ale tam podlaczenie do komp i odczyt kosztuje kolo 60f i gosc mowi mi ze jesli nie pali sie zadna kontrolka na desce to komp mi nic nie da tzn ze wszystko jest ok,po wizycie u czarodzieja hindusa w warsztacie stwierdzil ze to filter paliwa ktory probowal mi wymienic z blachym skutkiem -brak filtra, czy ktos ma moze jakies pomysly co to moze byc i czego sie moge spodziweac a no i jak mam szarpania wzrasta mi konsumpcja benzyny do ponad 9l na 100km: gdzie przy normalniej jezdzie po miescie max 7,6 na trasie do 6,5,-do 7(przy zalozonych magnetyzerach) prosze o pomoc:cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2446558
    jarek_car
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    ztego co piszesz to prawdopodobnie masz uszkodzony przepływomierz powietrza - może nie zapisywać usterek ale wprawny elektryk zobaczy w liście danych , że dane z niego są nieprawidłowe.
    agila nie ma filtra paliwa - tylko sitko na pompie w zbiorniku - zdiwiłbym się jak by ci wymienił ten fitr :D
    jarek
  • REKLAMA
  • #3 2446576
    arturro2000
    Poziom 11  
    dzieki jarek_car, a czy mozna to jakos sprawdzic domowym sposobem typu miernik czy cos takiego, moze masz jakies pomysly probowalem znalezc jakies schematy ale z blachym skutkiem mam jakies kody bledow poprobuje je zczytac moze cos mi to pomoze w ustaleniu usterki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2446582
    jarek_car
    Poziom 17  
    kody możesz zczytać tylko techem nie ma blinkcode
    najlepszy i jedyny sposób sprawdzić przepł. jak nnie masz techa techa to podmienić go na inny sprawny i przejechać sie
  • REKLAMA
  • #5 2446589
    arturro2000
    Poziom 11  
    no to bede musial kogos wyczaic ze sprawnym przeplywomierzem, moja znajoma ma corse 1.2 ale gdzies 98 myslisz ze ona tez posiada przeplywomierz jesli tak czy moze pasowac do mojego
  • Pomocny post
    #6 2453124
    jarek_car
    Poziom 17  
    jest inny
  • #7 2457677
    arturro2000
    Poziom 11  
    sprawdzalem i niestety nie posiada, nic pozostaje mi tylko sprawdzenie pojazdu jak wroce do kraju, bo tu u magikow niechem nic robic, po pierwsze guzik zrobia a skasuja slono dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Opel Agila 2002 1.2 ma problem z silnikiem objawiający się duszeniem i szarpaniem przy łagodnym przyspieszaniu od biegu 2 do 4, niezależnie od temperatury silnika. Przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu silnik pracuje prawidłowo. Po odłączeniu klem akumulatora problem ustępuje na 2-3 tygodnie. W serwisie Vauxhall w Anglii odczyt błędów komputerowych jest kosztowny i niezalecany bez kontrolki błędu. Próba wymiany filtra paliwa była nieskuteczna, a Agila nie posiada tradycyjnego filtra paliwa, tylko sitko na pompie w zbiorniku. Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzony przepływomierz powietrza, który może nie zapisywać błędów, ale jego dane są nieprawidłowe. Odczyt kodów błędów wymaga specjalistycznego sprzętu (techa), brak jest możliwości odczytu przez blinkcode. Zalecane jest podmienić przepływomierz na sprawny i sprawdzić działanie. Przepływomierz z Corsy 1.2 z 1998 roku nie pasuje do Agili 2002. W obecnym miejscu autor nie ma możliwości skutecznej diagnostyki i planuje sprawdzenie pojazdu po powrocie do kraju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA