logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Agila - Błąd P0170, korekcja paliwa, napięcie sondy lambda

05 Gru 2005 19:48 9727 13
REKLAMA
  • #1 2056773
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2057056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2063652
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2063667
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam!! "Titales" kable, podmieniales komputer. Moze reaguje na zmiane temperatury. Sprobuj kompa ogrzac troszke moze zacznie sie cos dziac na postoju (metoda termiczna). Nie mam wiecej pomyslu.
    Powodzenia!!!!!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2072454
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 971
    Witam .. Wałkowałem ten problem kilka razy w ASO .. To wszystko zależy .. Raz to było paliwo ... podniana na inne i ok ... Często przepływka ... Masz silnik z10xe czy z12xe lub z12xep ????
  • Pomocny post
    #6 2072552
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Najczęściej przepływka !!!!!

Dodano po 2 [minuty]:

Błąd pojawia sie na początku po ok 80 km kasowanie i znowu ok 80 a potem coraz cześciej.

Dodano po 8 [minuty]:

I co fajnego taką przepływke od Z zakładasz do X10 albo X12 i jeszcze długo fajnie śmiga.
  • #7 2072721
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2073140
    MikeC
    Poziom 32  
    Ostatnio na rynku pojawiły się przepływki z podróbki ..... Podczas podmiany na taką nigdy nie wiadomo czy diagnoza jest trafna :) .. Ostatnio na pięć wziętych ze sklepu dwie już miały odchyłkę a trzecia się sp....... po około miesiącu !!!!!!! ..... Lepiej na to uważać jest z nimi teraz podobnie jak z przepływkami do vw ... A to że padnięte z Z pasują potem do X to potwierdzam ale czasami szybko siadają ... Pozdrawiam MikeC ...
  • #9 2073461
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Ja też naciąłem sie pare razy na te ''nowe'' przepływki.Teraz tylko biorę na próbę z pewnego samochodu.
  • #10 2078512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2078594
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Może spróbuj odczytac jakimś testerem EOBD -kod nie zawsze jest tak samo interpretowany. Ten kod wyskoczy też jesli będzie mało paliwa, czyli filtr ,pompa itp.
  • #12 2078602
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2080272
    MikeC
    Poziom 32  
    EEE tech 2 to już na pewniaka pokazuje prawdę .....:) ... A dawałeś inną pzrepływkę na próbę ????....Aha mam nadzieję że katalizator nie jest zapadnięty ( choć wtedy powinien być znacznie słabszy ) ...
  • #14 3265519
    perania
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Mam pytnia czy udało sie wyeliminować ten bład i co było przyczyną. W moim samochodzie pojawił się niestety ten bład i nikt nie wie jaka jest przyczyna.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu P0170 (B1S1 korekcja paliwa - wadliwe działanie) w Oplu Agila, objawiający się zapaleniem kontrolki piorunka po dłuższej jeździe. Pomimo wymiany sondy lambda (S1), napięcie sondy wykazuje niestabilne wartości na testerze, podczas gdy bezpośredni pomiar sygnału sondy wskazuje prawidłowe napięcie 0,7-0,9 V. Sonda lambda S2 pozostaje na zerze. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzona przepływomierz powietrza (MAF), problemy z paliwem lub katalizatorem. Zwrócono uwagę na ryzyko stosowania podróbek przepływomierzy, które mogą powodować błędne diagnozy i szybkie uszkodzenia. Sugerowano testowanie komputera silnika pod kątem reakcji na temperaturę oraz sprawdzenie poziomu paliwa widzianego przez ECU, który może być nieprawidłowo interpretowany. Zalecane jest użycie testera EOBD do dokładniejszej diagnostyki. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do kompatybilności przepływomierzy między silnikami Z10XE, Z12XE i Z12XEP oraz doświadczenia z podobnym problemem w Fordzie Focus z instalacją gazową.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA