Po wielu dniach ciężkiej pracy udało mi się zbudować mojego pierwszego line-followera. Do tego projektu zainspirował mnie Coyote~ w swoim temacie "..::Przepis na milibota::..", znalazłem go przypadkiem i zaczołem czytać i tak narodziła się myśl w mojej głowie, że może i ja spróbuje coś takiego zrobić. Kilka dobrych dni poświęciłem na czytanie, przeglądłem bardzo dużo tematów o budowie prostych robotów. Kolejne dni to była nauka programowania, gdyż nie umiałem żadnego z języków. Zdecydowałem się na język C ale po dwóch dniach stwierdziłem, że jest on za trudny jak na początek, więc zaczołem się uczyć BASCOMA i narazie przy nim zostałem. Dość tych opowiadań pora na więcej szczegółów.
Do budowy robota użyłem następujących części:
-procesor AT90S2313
-mostek L293D do sterowania silnikami
-kwarc 4Mhz
-kondensatorki 33p
-stabilizator LM7805
-pare rezystorów dla czujników
-kondensator 1000uF i 100nF dla filtracji napięcia
-czujniki zbudowałem sam z diody na podczerwień i fototranzystora (niestety zwykłego, ponieważ w sklepie nie mieli na podczerwień ale te też działaja bez zarzutu)
Płytka została wytrawiona, ponieważ nie posiadałem akurat płytki uniwersalnej.
Całośc może byc zasilana albo z 5V albo z dowolnego napięcia tylko też z niezbyt wielkiego, gdyż stabilizator nie ma radiatora.
Podwozie zostalo zrobione od podstaw przezemnie z 3mm plastiku, kółka zostały wzięte z autka na sterowanie, silniki są to te zwykłe od CD-romów do wysówania klapki, przekładnia jest zrobiona na gumce
, jak narazie nie było z nia wielkich problemów. Robot ma tylko 2 koła co widać na zdjęciach, przód slizga się na żarówce
.
A teraz kilka zdjęć tego co udało mi się sklecić, jakość nie jest zbyt dobra bo zdjęcia były robione starym aparatem cyfrowym. Jak uda mi się zdobyć lepszy aparat to dodam ładniejsze zdjęcia i nakręce jakiś filmik żebyście mogli zobaczyć jak on jeździ.
Na prośbę dodaje również schemat i program napisany w bascomie jest on bardzo prosty ale dziala bez zarzutu.
Do budowy robota użyłem następujących części:
-procesor AT90S2313
-mostek L293D do sterowania silnikami
-kwarc 4Mhz
-kondensatorki 33p
-stabilizator LM7805
-pare rezystorów dla czujników
-kondensator 1000uF i 100nF dla filtracji napięcia
-czujniki zbudowałem sam z diody na podczerwień i fototranzystora (niestety zwykłego, ponieważ w sklepie nie mieli na podczerwień ale te też działaja bez zarzutu)
Płytka została wytrawiona, ponieważ nie posiadałem akurat płytki uniwersalnej.
Całośc może byc zasilana albo z 5V albo z dowolnego napięcia tylko też z niezbyt wielkiego, gdyż stabilizator nie ma radiatora.
Podwozie zostalo zrobione od podstaw przezemnie z 3mm plastiku, kółka zostały wzięte z autka na sterowanie, silniki są to te zwykłe od CD-romów do wysówania klapki, przekładnia jest zrobiona na gumce
A teraz kilka zdjęć tego co udało mi się sklecić, jakość nie jest zbyt dobra bo zdjęcia były robione starym aparatem cyfrowym. Jak uda mi się zdobyć lepszy aparat to dodam ładniejsze zdjęcia i nakręce jakiś filmik żebyście mogli zobaczyć jak on jeździ.
Na prośbę dodaje również schemat i program napisany w bascomie jest on bardzo prosty ale dziala bez zarzutu.