logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa line-followera z AT90S2313 i BASCOM - moje doświadczenia

Lukis 23 Mar 2006 07:14 11302 28
REKLAMA
  • #1 2446708
    Lukis
    Poziom 11  
    Po wielu dniach ciężkiej pracy udało mi się zbudować mojego pierwszego line-followera. Do tego projektu zainspirował mnie Coyote~ w swoim temacie "..::Przepis na milibota::..", znalazłem go przypadkiem i zaczołem czytać i tak narodziła się myśl w mojej głowie, że może i ja spróbuje coś takiego zrobić. Kilka dobrych dni poświęciłem na czytanie, przeglądłem bardzo dużo tematów o budowie prostych robotów. Kolejne dni to była nauka programowania, gdyż nie umiałem żadnego z języków. Zdecydowałem się na język C ale po dwóch dniach stwierdziłem, że jest on za trudny jak na początek, więc zaczołem się uczyć BASCOMA i narazie przy nim zostałem. Dość tych opowiadań pora na więcej szczegółów.

Do budowy robota użyłem następujących części:
    -procesor AT90S2313
    -mostek L293D do sterowania silnikami
    -kwarc 4Mhz
    -kondensatorki 33p
    -stabilizator LM7805
    -pare rezystorów dla czujników
    -kondensator 1000uF i 100nF dla filtracji napięcia
    -czujniki zbudowałem sam z diody na podczerwień i fototranzystora (niestety zwykłego, ponieważ w sklepie nie mieli na podczerwień ale te też działaja bez zarzutu)

Płytka została wytrawiona, ponieważ nie posiadałem akurat płytki uniwersalnej.
    Całośc może byc zasilana albo z 5V albo z dowolnego napięcia tylko też z niezbyt wielkiego, gdyż stabilizator nie ma radiatora.
    Podwozie zostalo zrobione od podstaw przezemnie z 3mm plastiku, kółka zostały wzięte z autka na sterowanie, silniki są to te zwykłe od CD-romów do wysówania klapki, przekładnia jest zrobiona na gumce :), jak narazie nie było z nia wielkich problemów. Robot ma tylko 2 koła co widać na zdjęciach, przód slizga się na żarówce :).

A teraz kilka zdjęć tego co udało mi się sklecić, jakość nie jest zbyt dobra bo zdjęcia były robione starym aparatem cyfrowym. Jak uda mi się zdobyć lepszy aparat to dodam ładniejsze zdjęcia i nakręce jakiś filmik żebyście mogli zobaczyć jak on jeździ.

Na prośbę dodaje również schemat i program napisany w bascomie jest on bardzo prosty ale dziala bez zarzutu.
    Załączniki:
    • Program.rar (860 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • a.jpg (222.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2446847
    Streetlegal
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    bardzo profesjonalnie zrobione jak na początkującego!!! życzę ci dalszych sukcesów w roboyce!!!
  • #3 2447099
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Najlepiej wykonana konstrukcja linefollowera jaką na razie widziałem, gratuluje cierpliwości przy wykonaniu!

Tylko jedna uwaga: 7805 do poprawnej pracy potrzebuje na wejściu >7V, skoro stosujesz zasilanie z 3 baterii, to na Twoim miejscu wywaliłbym stabilizator, bo tylko wcina niepotrzebnie moc.
  • #4 2447384
    pnetp
    Poziom 11  
    Fajnie wykonane. Brawo.
    Możesz umieścić jakiś filmik jak jeździ , schemat i program ???

A i mam pytanie do 'znających się w tym temacie (line following)'
    Czy można użyć do konstrukcji takiego robota diody ir i fototranzystora z zwykłej myszki do pc ???
  • REKLAMA
  • #5 2447464
    Lukis
    Poziom 11  
    Dziekuje McRancor za miałe słowa, budowa podwozia zajeła mi dość dużo czasu ale się oplaciło gdyż jest ono stabilnie nie rozpada się jak np klocki lego i wyglada dość ładnie :).

A co do stabilizatora to na płytce jest zrobione wejscie na 5V i na np 9V więc z tym nie ma problemu.

Filmik dodam jak bede miał lepszy aparat bo ten co mam to nic nie widać na filmie. Postaram sie aby jak najszybciej nakrecic ten filmik.
    Schemat dołącze jak znajde chwile wolnego czasu.
  • #6 2478491
    Lukis
    Poziom 11  
    Dołączam filmik prezęntujący robota w akcji, jakość obrazu bardzo słaba ale zawsze coś widać :D. Aby sciągnąć filmik należy kliknąć na poniższy link, wybrałem tą opcje aby niebyly pobierane punkty za transfer.

http://lukis17.w.interia.pl/DSCI0001.AVI
  • #7 2478629
    Frubi
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Bardzo ładnie jeździ ale co to za kabelek który trzyma ktoś? od zasilania? Ja bym mu dał akumulatorek, jak zawsze marudze. :P No robot fajny:) Jesyem pod wrażeniem i szczerze mówiąc niewierze że jesteś początkujący ;)
  • #8 2478670
    Lukis
    Poziom 11  
    Robotyką zainteresowałem się jakieś 2 miesiące temu, a to jest mój pierwszy robot, którego zbudowałem po wielu dniach ciężkiej pracy i nerwów :D ale w końcu się udało. A co do tego kabelka to jest on właśnie od zasilania, miałem baterie ale się rozładowały podczas licznych testów programu. Na akumulatorki mi już nie starczyło funduszy ale w najbliższym czasie mam zamiar je kupić.
  • #9 3292887
    aqq
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Lukis, mógłbym prosić o cały schemat jak to podłączyłeś? Tzn ten stabilizator i czujniki, bo w pierwszym poście jest tylko uC i sterownik silników
  • #10 4038239
    JakubZ
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mógłbym prosic o cały schemat tego cudownego robota????
  • #11 4038277
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    JakubZ napisał:
    Mógłbym prosic o cały schemat tego cudownego robota????

żal.pl :|
    schemat tego cudownego robota masz w 1 poście...
  • REKLAMA
  • #13 4039968
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Nic tylko pogratulować doskonałej roboty. Podziwiam Cie za cierpliwość oraz trud włożony w wykonanie całej obudowy tego robota :)

mam tylko takie małe pytanie... jakie wartości mają rezystory przy fototranzystorze i diodzie? ;)

Zainspirowałeś mnie w końcu do zabrania się do roboty...
  • #14 4040028
    McRancor
    A daj 330Ohm dla diody nadawczej i podciąganie dla fototranzystota 10K
  • #15 4040161
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    hmmm... a jaką właściwie pełnią rolę te rezystory? nie można podpiąć pod fototranzystor i diodę bezpośrednio napięcia +5V, a emiter i diode podczepić do masy rezystorem 10k ?
  • #16 4040625
    McRancor
    Zastanów się jaki prąd popłynie przez diodę świecącą jak wsadzisz w szereg rezystor 10K.

Tranzystor można podpiąć emiterem przez rezystor do masy, jednocześnie dając na kolektor bezpośrednio 5V. Tak czy inaczej wyprowadzenie mikrokontrolera podłącza się między rezystor a fototranzystor.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic421643.html#2169862
    Tak powinno to być podłączone, tranzystor można podłączyć inaczej, wg tego co napisałem wyżej, ale tak czy siak oba rezystory są konieczne.
  • #17 4040685
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    hmmmm... bo przeglądam różnego rodzaju schematy budowy czujników refleksyjnych na podczerwień i się zastanawiam, jakiego lepiej użyć. W dokumentacji dla tych czujników z www.mobot.pl (tych do drukarki) jest równierz pokazane takie połączenie jak na linku od Ciebie.

Zaś na tym schemacie już z kolei jest inaczej... że sygnał z emitera jest wpuszczany do wzmacniacza, a dopiero potem do mikrokontrolera.

Które rozwiązanie jest lepsze?

• #18 4040703
    McRancor
    Ten wzmacniacz pracuje w trybie komparatora, takie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze gdyż próg można zmieniać (potencjometrem) w zależności od potrzeb - czasem oświetlenie jest tak silne że wymaga lekkiego wytłumienia czujnika, albo czujniki są słabej jakości (wykonane w domu) i ich praca pozostawia wiele do życzenia. Niekiedy można komparator pominąć, gdyż czujniki działają niezawodnie, ale najpierw trzeba to sprawdzić.
  • #19 4065409
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Witam! Gratuluje konstrukcji!! Swietnie ci to wyszło:)

Ale mam też małą prośbe:) Możesz zamieścić sam schemat połaczenia czujnika??:) Chodzi mi o to którą nóżkę fototranzystora podpiołes do zasilania a którą do mikroprocesora (no i co zrobiłes z 3 nóżką xD) :) z góry dzieki za odpowiedz:)
  • #20 4067474
    Troll_u
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Najpewniej zastosował fototranzystor który miał 2 nóżki ;) sam się z tym borykam, ale na necie jest masa gotowóc, wystarczy tylko poszukać :) może żaden nie jest kompletny i nie pozwala na zrobienie identycznej maszyny, ale odrobina wobraźni, coś doczytać i pomyśleć, i napewno da się zrobić ;) ja do swojego robocika zamówiłem 2-nóżkowe fototranzystory, ze względu na intuicyjność montażu:)
  • #21 4067619
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    no raczej na pewno dwunóżkowe... trzecia nóżka (czyli w tym wypadku baza), to ten światłoczuły element.
  • #22 4067645
    Mat_91
    Poziom 25  
    nom fajnie:) a czy ktos wie gdzie takie 2 nózkowe fototranzystory mozna dostac??:)
  • #24 4067735
    Mat_91
    Poziom 25  
    w wiekszosci internetowych sklepow elektronicznych:) bo w elektroniku w ktorym zaopatruje sie w czesci to zwyklego fototranzystora nawet nie maja:/ dziki za linka:)
  • REKLAMA
  • #26 5308546
    misiek1994
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    lord_dagoth napisał:
    hmmmm... bo przeglądam różnego rodzaju schematy budowy czujników refleksyjnych na podczerwień i się zastanawiam, jakiego lepiej użyć. W dokumentacji dla tych czujników z www.mobot.pl (tych do drukarki) jest równierz pokazane takie połączenie jak na linku od Ciebie.

Zaś na tym schemacie już z kolei jest inaczej... że sygnał z emitera jest wpuszczany do wzmacniacza, a dopiero potem do mikrokontrolera.

Które rozwiązanie jest lepsze?

Nie jestem pewny, ale czy to rozwiązanie napewno jest dobre? Przecież w domyśle światło odbija się od powierzchni (białej), trafia do fototranzystora i mamy jedynke. A o ile sie nie myle line followery jeżdżą po czarnych liniach (gdy trafia na czarną powierzchnię daje 0)?? Zakładając, że w tym projekcie to rozwiązanie okazało się dobre (wystarczy w programie dla mikrokontrolera nie szukać jedynki tylko zera) to w innych wypadkach bedzie złe (gdy np. budujemy line'a na tranzystorach będziemy mieli problem). Wydaje mi się, że lepiej bedzie dać zamiast and'ów nand'y.
  • #27 7150136
    1cerber1
    Poziom 2  
    Witam
    właśnie jestem w trakcie budowy tego oto autka i mam mały problem, nie wiem zupełnie od czego zacząć przy budowie czujników. A dokładnie co jest potrzebne by takie czujniki zbudować. Więc jeśli można to prosił bym o podanie listy potrzebnych elementów i odpowiedni schemat jak to połączyć.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #28 7202115
    Electrik_eye
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Chcesz budować sam czujniki??? Z tego co wiem to wykorzystuje się gotowe czujniki fotoodbiciowe.
  • #29 7202971
    jamtex
    Poziom 23  
    Ocena: 247
    Electrik_eye napisał:
    Chcesz budować sam czujniki??? Z tego co wiem to wykorzystuje się gotowe czujniki fotoodbiciowe.

A dlaczego nie? Zbudowanie czujników nie jest niczym trudnym, a zdecydowanie łatwiej je zbudować niż kupić. A co to jest czujnik fotoodbiciowy ? Nie spotkałem się z takim elementem.

Podsumowanie tematu

✨ Projekt line-followera oparty na mikrokontrolerze AT90S2313 oraz języku BASCOM został zrealizowany z użyciem mostka L293D do sterowania silnikami, kwarcu 4 MHz, stabilizatora napięcia LM7805, kondensatorów filtrujących oraz samodzielnie wykonanych czujników na podczerwień z diod IR i fototranzystorów. Dyskusja obejmuje kwestie doboru i podłączenia elementów, w tym wartości rezystorów dla diody nadawczej (330 Ω) i fototranzystora (10 kΩ), a także rolę wzmacniacza-komparatora w układzie czujników dla regulacji progu detekcji sygnału. Poruszono temat zasilania, gdzie stabilizator 7805 wymaga napięcia powyżej 7 V, co może być problematyczne przy zasilaniu z 3 baterii, sugerując rezygnację ze stabilizatora lub zastosowanie wyższego napięcia. Wskazano, że fototranzystory dwunóżkowe można uzyskać przez odcięcie bazy w standardowym tranzystorze. Użytkownicy prosili o schematy i program, które autor planuje udostępnić. Dyskutowano także o sposobie interpretacji sygnału z czujników (odczyt logiczny przy odbiciu światła od białej powierzchni) oraz o alternatywnych układach logicznych (AND vs NAND) do sterowania robotem. Wskazano, że czujniki fotoodbiciowe można zarówno kupić gotowe, jak i zbudować samodzielnie, co jest stosunkowo proste. Autor udostępnił film prezentujący robota w akcji, choć z niską jakością obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA