logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

a czy komukolwiek procek umarl juz smiercia naturalna ;) ?

23 Mar 2006 10:01 1331 9
REKLAMA
  • #1 2447048
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2447137
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Owszem ,mi się zdarzyło.Athlon XP 1700+ pracujący na magistrali 173MHz (zamiast standardowej 133 co dawało 1903MHz) ,nie przegrzewany ,pracujący z temperaturą 45-48 stopni ,bez podwyższanego napięcia pracował przez 1,5 roku i nagle zamarł.Ciekawa rzecz że kolesiowi udało się jeszcze raz uruchomić komputer z nim podczas doświadczeń z chłodzeniem wodnym ,ale tylko raz do pierwszego resetu.Teraz mam drugiego takiego samego i chodzi na 200MHz ale z obniżonym mnożnikiem (z 11 do 8,5 co daje 1700MHz) i na razie jest OK.Ten drugi jest trochę gorszy do kręcenia.
  • REKLAMA
  • #3 2447176
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    kumpel mial cekla... 9x100 MHz... dlugo pracowal na wyzszym taktowaniu, ale pewnego razu zwis... reset, i sie nie odpalil ;]. Reset BIOS i dalej zima...
    Nie bylo zadnych oznak przegrzania przepalen... poprostu nie odpalal...

Udalo mi sie go reanimowac, ale na magistralce 66 MHz... i dziala do teraz :D Ciekawy przypadek...
  • #4 2447179
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2447239
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Cytat:
    wiecie mnie kusilo zeby postawic teze, ze bez extremalnych podkrecen, ciezko procesor jakikolwiek wyeksploatowac nawet przez kilka lat
    - procki umierają ze starości, bo ... przychodzą nowe, szybsze. Mozna by powiedzieć: odchodza na emeryturę. Mój procek (P100) w ruterze ma juz prawie dziesięc lat pracy za sobą (ostatnie 14 miesięcy 24h na dobę) i jakichś oznak starzenia nie zauważyłem. Myślę że częściowo pogląd o starzeniu kręconych procków pochodzi od producentów - wiadomo po co.
  • #6 2447266
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Tamten celek to chodzil cos kolo 1100 MHz, ale na napieciu 2,1 V? nie pamietam... Moim zdaniem za duzo pradu dostawal i zeswirowal :p
    Tak, porabalo tylko proca :D. A ja go reanimowalem na zasilaniu 1,85 V nawet mniej sie grzeje teraz :p

Jesli chodzi o czas pracy krzemu, to... wysokie temperatury powoduja jego utlenienie...
    Gdzies przeczytalem, ze jesli zapewnimy prockowi wydajne chlodzenie a on sam nie bedzie mial wady produkcyjnej to powinien wytrzymac 15 lat pracy na okraglo. Wydaje mi sie to bardzo mozliwe :D To jest jego zywotnosc :D Jednak... w przypadku przecetnego urzytkownika - takiego jakim ja jestem, to procesor przechodzi na emeryturke po 3-4 latach pracy i jest zastepowany czyms innym :D
  • REKLAMA
  • #7 2447370
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    W krzemie chodzi nie o utlenianie ale dyfuzję metalu i domieszek do krzemu (można powiedzieć że miedź ,aluminium mniej rozpuszcza się w krzemie).I im wymiar technologiczny jest mniejszy tym procesor bardziej podatny na ten proces ,szczególnie przy podwyższonej temperaturze.Dlatego P100 może pracować wiele lat bez przerwy a nowe procesory robione w technologii 180nm ,130nm czy 90nm już nie i ich żywotność jest szacowana na min. 10 lat przy zachowaniu temperatury podanej przez producenta.Jeśli chodzi o "northwood sudden death syndrome" to wcześniej mówiło się o tzw. hot spots czyli gorących punktach przy dzikim kręceniu nawet jak procesor był bardzo wydajnie chłodzony.Temperatura rdzenia ogólnie była niska ale wskutek skończonej przewodności termicznej struktury tworzą się gorące punkty wewnątrz.I to też ma prowadzić do przedwczesnej śmierci procesora.
  • #8 2448045
    p@vlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    [quote="forestx"]
    Cytat:
    ... Myślę że częściowo pogląd o starzeniu kręconych procków pochodzi od producentów - wiadomo po co.

cos w tym jest :]
    looknijcie na temat od 2 strony: karty grafiki:]
    gf 6600, 6600gt ten sam rdzen
    w tych 1 rdzenie pracuja na mniejszych czestotliwosciach i napieciach wiec pozyja dluzej ?!? xD to ja sie pytam czemu sprzedaja GT jak moga sie szybko rozpasc.
    moze dla tego ze wisi im czy karta pozyje 15 lat czy tlko :) 10 lat... a moze byc tak ze nawet non-gt padnie ci po 1roku bo ? bo TAK.

procesory sa testowane i dobierane na zasadzie: ten dal rade idzie dalej,
    ten nie to go ciach w pudelko i oznaczyc mniejszym taktowaniem

wiec krecenie to na moje zabieg wrecz naturalny i neizbedny aby wyciagnac z maszynki all co potrafi, wg mnie minusy sa pomijalnie male jezeli ktos robi to z glowa.

jezeli cos gdzies zle napisalem :) prosze mnie nie oszczedzac xD

burn baby burn xD
  • #9 2448207
    mkwd40
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    mi padł athlon 2100+ bez wyraznej przycyny, był doskonale chłodzony miedzianym coolerem ze miał max 38*C, nie widac było na nim zadnych sladow spalen itp. Byc moze padł przez zasilacz, który podziałał jakis czas na nowym procku a potem go wymieniłem bo nie radził dwóch katod.
    Wyglądało to tak:
    Grałem sobie w gta san andreas i nagle zwiech, komp wisi, naciskam reset a tu co?? Nie ma obrazu! :?

EDIT: Ciekawe jak długo pozyje sempron 64 s754 3000+ co jest standardowo 1800mhz @ 2800mhz na 1,7V a standard jest 1,4V... oczywiscie cooling by box, puzniej WC. Podobno semprony i A64 pozyją dłuzej jak sie zdejmie IHSa czyli blache osłaniającą jądro. Po zdieciu proc robi wiecej MHZ na miejszym napieciu, ja niedługo sie biore za zdejmowanie.
  • #10 2448353
    swierzak_
    Poziom 20  
    @mkwd40
    Na codzień katujesz proca 1,7V ?? Nie radze tego robić, no chyba ze nie zalezy ci na procu :P Na codzien to max 1,55V, a 1,7V to TYLKO do testów (s_pi, marki itd)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy trwałości procesorów poddanych podkręcaniu i pytania, czy zdarzyło się, że procesor uległ uszkodzeniu „naturalną śmiercią” po dłuższym okresie stabilnej pracy. Użytkownicy podają przykłady uszkodzonych procesorów Athlon XP 1700+ i Celeron, które padły po długim czasie pracy na podwyższonych częstotliwościach i napięciach, mimo prawidłowego chłodzenia i braku innych awarii. Wskazuje się na zjawisko nierównomiernego rozprowadzania pasty termoprzewodzącej oraz tzw. „hot spots” w rdzeniu, które mogą prowadzić do przedwczesnej awarii, zwłaszcza w procesorach wykonanych w mniejszych technologiach (180nm, 130nm, 90nm). Wspomniano także o „northwood sudden death syndrome” dotyczącej procesorów Pentium 4. Wysokie temperatury i podwyższone napięcia przyspieszają dyfuzję metali i domieszek w krzemie, co skraca żywotność. Jednak przy odpowiednim chłodzeniu i braku wad produkcyjnych procesory mogą działać nawet kilkanaście lat. Podkreślono, że w praktyce procesory często są wymieniane po kilku latach ze względu na postęp technologiczny, a podkręcanie z głową nie musi znacząco skracać ich żywotności. Przykłady obejmują także Semprona 64 i Athlona 2100+ z różnymi napięciami i chłodzeniem. Ostrzeżono przed długotrwałym stosowaniem wysokich napięć (np. 1,7 V) na co dzień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA