logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jeśli procesor wieszał się, bo sie przegrzewał, to...

qer 07 Lis 2006 00:32 1319 3
REKLAMA
  • #1 3196540
    qer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam,
    mialem problem z procesorem - doradziliscie mi co mam zrobic i okazalo sie ze problem tkiwl w starej pascie i byla izolacja miedzy procesorem, a radiatorem... Chodzi o procesor intela 450MHz... Wiec w zasadzie byl niechlodzony... Byl uruchomiony z 5x, po czym po ok.. 10sek sie wieszal... Czy moglo to spowodowac jego uszkodzenie? czy np bedzie wolniej dzialal? Jakie moga byc skutki takiego czegos?
    Pytam, bo nie wiem czy nie wymienic go na inny model - allegrowicz mial ich ok. 100, podobno wszystko mialo byc ok, gotowe do pracy, zaufalem, wiec jak cos moze sie z nim dziac, to chcialbym wymienic...
    jak ewentualnie to sprawdzic, czy wszystko ok...
    Pozdrawiam,
    qer
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3196581
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Procesor MÓGŁ ulec uszkodzeniu, ale nie koniecznie musiał.
    Jak sprawdzić? Najlepiej program Prime95 (lub inny wykorzystujący silnie procesor) i testować. Jeśli przejdzie test kilka razy bezbłędnie, myślę, iż można założyć, że nic mu się nie stało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3196586
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Procesory intela (jak i inne procesory) są zabezpieczane przed nadmiernym nagrzewaniem rdzenia. Procesor w wyniku przegrzania rdzenia powinien odłączyć zasilanie aby się nie spalić (działo się tak po za mocnym przetaktowaniu procesora lub w przypadku złego przewodnictwa cieplnego rdzenia do radiatora) Gdyby takich zabezpieczeń nie stosowano rdzeń uległby przepaleniu i po zawodach (procek do kosza). Aby mieć pewność że wszystko jest wporządku użyj jakiegoś oprogramowania diagnozującego jeśli procesor przejdzie testy bez szfanku to znaczy się że wszystko jest wporządku. Możliwe jest zawsze że rdzeń procesora uległ nadpaleniu (nie spalił się a jedynie nadpalił) właśnie wtedy przy diagnozach komputer będzie pracował niestabilnie co towarzyszy częstemu zawieszaniu się aplikacji i resecie bez powodu (bez obciążenia alu - jednostka arytmetyczno-logiczna). W przypadku gdy takie anomalia nie występują zabezpieczenia wytrzymały i twój procesor jest sprawny.

Zrób testy możesz dać print screany tutaj a ja i koledzy ocenimy czy wszystko mieści się w tolerancjach założonych przez producenta tj INTEL'a
  • Pomocny post
    #4 3196873
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Znany jest mi przypadek (opisywany był w CHIP, któryś z końcowych numerów 2000 roku), kiedy to redakcja testowała zestawy komputerowe pod choinkę. Otóż trafił im się egzemplarz, z procesorem Intel Celeron 633MHz, z którego w którymś momencie (w pierwszych dniach testów) odpadł radiator (odpięła się zapinka). Wiadomo jak to w redakcji - każdy komputer przechodził testy wydajnościowe przy zamkniętej obudowie (męczenie komputerów w Quake'u itp.). Tak też, jak wiadomo, wymęczyli ten zestaw, w którym od procesora odpadł radiator. Potem rozkręclili obudowy a właśnie w tym jednym zestawie, gdy ujżeli, że radiator wisi sobie wewnątrz podtrzymywany przez kable zasilacza i taśmy, odpalili go i sprawdzili temperaturę w BIOS-ie... procesor pracował w temperaturze lekko przekraczającej 100 stopni Celsjusza bez żadnych niekorzystnych objawów! To dowodzi, że jedne z p[ierwszych Celków na PGA 370 były bardzo wytrzymałe, ale... nigdy nie wiadomo, co mogło się stać z egzemplarzem użytkownika.

Wniosek z tego taki - lepiej nie przejmować się na zapas, bo Celerony to naprawdę twrde bestie.
REKLAMA