logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokowac 20% transferu zablokowanego dla aktualizacji

kukix 23 Mar 2006 10:45 3495 4
REKLAMA
  • #1 2447178
    kukix
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.

Ostatnio gdzies wyczytałem, że windows blokuje 20% transferu sieci i 20% transferu internetu dla aktualizacji i jakiś innych spraw..

Wiem też, żem ożna to jakośodblokowac...
    Jak zaglądam na stan sieci, transfer połączenia internetowego nie przekracza 80%... Wie ktoś może jak to odblokować, albo chociaż zmniejszyć do 5% ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2447325
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Nie ma takiego ograniczenia. Jest usluga "inteligentnego sciagania w tle" ale ona dziala wtedy i tylko wtedy kiedy sciagaja sie aktualizacje (w trakcie trawania procesu).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2447366
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Też sie nie spotkałem z pojęciem "blokowania" transferu dla uaktualnień. A transfer 80% o którym piszesz to % wykorzystania sieci, wartośc 80 to przypadek (na moje oko radiówka). Gdybyś miał sieć lokalną (LAN) i kartę 100M, ten procent wynosiłby max 5% (przykładowo). Nie oznaczałoby to że uaktualnienia blokują 95%.
  • REKLAMA
  • #4 2447430
    kukix
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Cytat:

Nie oznaczałoby to że uaktualnienia blokują 95%.

Mam Neostrade 512 (655Kb/s)... i chodzi o to, że przy największym obciążeniu internetu transfer (wykorzystanie łącza) maxymalnie wynosi 80%... a miałem taki program do optymalixzacji systemu oi tam była opcja zmniejsz ograniczenie transferu do 5 %... i pod spodem był opis w stylu:
    "System Windows XP blokuje 20% transferu w sieci dla aktualizacji i czegoś tam jeszcze, zmniejsz to ograniczenie do 5% "...

No i ostatnio w "Menedżerze zadań" obserwowałem zakładke "Sieć" i zobaczyłem, że internet osiąga max 80%...

----EDIT-------
    Już znalazłem ten program.. i oto screen...
    P.S. Na dole jest opis tej opcji...
    Załączniki:
    • Jak odblokowac 20% transferu zablokowanego dla aktualizacji programmmmmm.gif (72.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 2447534
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Moim zdaniem niczego to nie zmieni, ale prosze zeby kolega sie ucieszyl :

1.Zaloguj sie jako Administrator
    2.W Start => Uruchom wpisz : gpedit.msc
    3.Konfiguracja Komputera
    4.Szablony Administracyjne
    5.Sieć
    6.Harmonogram Pakietów QoS
    7.W panelu po prawej kliknij dwukrotnie "Ogranicz rezerwowalną przepustowość"
    8.Wybierz "Włączone" i w pole limit wpisz 0%
    9.Zamknij ten panel
    10.Włącz właściwości połączenia sieciowego (tego z którego korzystasz - Chello/TPSA) i upewnij się że masz zaznaczony "Harmonogram Pakietów QoS"

Tada :D

z opisu tego zagadnienia wynika ze zmiany stosuja sie tylko i wylacznie dla programow korzystajacych z(aware of...) Harmonogramu Pakietow QoS
REKLAMA